niciacia 16.04.2004 03:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Proponuję nowy temat, może się przyjmie. Proszę chwalić się sprawdzonymi przepisami i technikami przygotowywania mięsa (i nie tylko) na grilla - będziemy mogli wspólnie wypracować ten najlepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 16.04.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 no ja preferuję wg kolejności:- karkóweczkę (dzień wcześniej przygotowana w przyprawach),- kaszaneczkę (w kawałkach, w folii z cebulką i żółtym serem),- ziemniaczki (też w kawałkach, w folii, z przyprawą do ziemniaczków),- rybkę (w folii, w przyprawach).mniam, mniam, jadę na grilla w łikendzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 16.04.2004 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Dla miłośników filecika z kurczaczka: Filecik lekko rozbijam pięścią (nie tłuczkiem) przyprawiam według uznania kładę na folię alum. do tego dodaję trochę masełka śmietankowego(żadne margaryny) troszkę zielonej pietruszki pokrojonej, można dodać kawałeczek świeżej papryki. Palce lizać. POLECAM. Czupurku co do kaszaneczki to popieram. Też taką uwielbiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaczka 17.04.2004 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 Skrzydełka lub pałki kurczaka dzień wcześniej zamarynować(przyprawy zwłaszcza papryka,majeranek,sól + olej).Piec bezpośrednio na grilu bez folii.Smacznego. Sama najbardziej lubię kaszankę z folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 17.04.2004 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 Właśnie dzis robiliśmy pierwszy raz w tym roku grilla. Była pyszna kiełbaska i chlebek. Uwielbiam podpieczony chleb, najbardziej na ognisku ale z grilla też jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 18.04.2004 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 W temacie chleba, pochenek pokrojonego chleba smaruję każdą kromkę masłem ze zgniecionym czosnkiem, posypuję ziołami (wg uznania), składam do postaci pierwotnej (w całość), zawijam we folię aluminiową i na grila - mięso to już tylko dodatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 20.04.2004 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Z tą kaszanką to muszę spróbować......... Sama natomiast często oprócz karkóweczki, kiełbaski i kurczaczków, robię misz-masz... czyli szaszłyczki: z mięsa drobiowego lub wieprzowego, albo kiełbachy do tego cebulka, boczek wędzony, przyprawy, papryka + pi..... picie i pieczywko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 20.04.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 u mnie obowiązkowo muszą być dwie potrawy: chlebek czosnkowy i koniecznie tzaziki czyli jak mówią to moi domownicy dip ogórkowo czosnkowy. Robię go wg przepisu Grzesia z mniammniam tzn ogórki świeże obieram, tarkuje, solę i koniecznie odstawiam na pół godziny. Cały powstały sok zlewam i pozostałą masę łączę z mocnym sosem czosnkowy. Dzięki temu zabiegowi sos do końca imprezy ( jak doczeka ) nie podchodzi wodą i jest super. A reszta jest - jak to powiedział niciacia - dodatkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbasia 21.04.2004 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 A ja oprócz mięska różnego lubię też pieczarki pieczone.Same kapelusze nadziewam serkiem(np.Rama z ogórkam) i kładę na grill.Pychotka!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrant 21.04.2004 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 u mnie obowiązkowo muszą być dwie potrawy: chlebek czosnkowy i koniecznie tzaziki czyli jak mówią to moi domownicy dip ogórkowo czosnkowy. Robię go wg przepisu Grzesia z mniammniam tzn ogórki świeże obieram, tarkuje, solę i koniecznie odstawiam na pół godziny. Cały powstały sok zlewam i pozostałą masę łączę z mocnym sosem czosnkowy. Dzięki temu zabiegowi sos do końca imprezy ( jak doczeka ) nie podchodzi wodą i jest super. A reszta jest - jak to powiedział niciacia - dodatkiem Hej ewusia ale mi narobilas smaku tymi tzazikami,zapomnialem o nich calkowicie a uwielbiam je .Prosze podaj mi przepis bo nikt, kogo pytalem sie nie wie jak to zrobic,planuje mala imprezke i chcialbym zrobic taka europejsko-polska a nie jak tutaj piwo,chipsy no moze hamburgery lub pizza Przepis na chleb jaki podal niciacia tez jest swietny -nie jadlem nie slyszalem sprobowac musze Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 21.04.2004 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Kto i kiedy robi najbliższy grill z tymi pysznościami????!!!!!! Ślinka aż cieknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 22.04.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Jak ktoś ma odrobinę gałęzi z drzew owocowych, to polecam kurczaka wędzono-pieczonego. W wigilię grillowania natrzeć solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem, zostawić pod przykryciem w lodówce. Następnego dnia wrzucić na grill chrust owocowych drzew i na delikatnym żarze wędzić/opiekać póki nie będziecie mogli dłużej wytrzymać ) Mięso po zaprawieniu jest fantastycznie delikatne i kruche, a aromatu wędzonki na owocowym drewnie (najlepsze czereśniowe) nie da się opisać... Drugie dobre do zrobienia na każdym grillu, to banany - po prostu upieczcie je na ruszcie owinąwszy wprzódy folią alu, polecam jako dodatek kuwerturę czekoladową, ale znacznie lepiej smakują takie banany z gałką lodów. Czy nikt z Was nie grilluje cukinii i kabaczków MNIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 22.04.2004 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 emigrant, sos tzaziki robię tak jak pisałam: obieram świeże ogórki, tarkuję na grubych oczkach, solę do smaku, mieszam, odstawiam na pół godziny. W tym czasie mieszam duży kubek jogurtu naturalnego z opakowanie dipu czosnkowego (np: Knorr, Winiary). Sos robi się gęsty. Po pół godzinie mocno wyciskam ogórki z soku (wylewam go) mieszam z sosem i gotowe . A chlebek czosnkowy z doświadczenia wiem że nie da rady piec na grilu jeżeli ma być podany do mięsa-nie zdąży się upiec. Ja go robię wcześniej (najlepiej bułkę np paryską lub bagietkę) zawijam w folię i wsadzam go piekarnika. Wtedy w tym samym czasie mam wszystko upieczone. Dodam że po upieczeniu nie odwijam go całkowice z folii bo szybko ostygnie, rozchylam tylko troszkę folię, na tyle żeby można było sięgnąć po ten przysmak Można jeszcze tak (cyt: Grzesia z mniammniam): By smaku grillowane mięsa czy warzyw nie gasić zwykłym pieczywem, przygotowuję grzanki z grilla. Chleb tostowy, albo zwykły, w zasadzie każde pieczywo, z wyjątkiem mocno razowego, do tego się wyśmienicie nadaje. Pieczywo kroję na kromki, nacieram czosnkiem, posypuję mieloną papryką, pierzem cayenne, silnie skrapiam oliwą. Tak przygotowane kromki grilluję około minuty z każdej strony na średnim żarze - tak, by były okropnie pięknie a złociste z każdej strony. slawek, robię na grilu cukinię, pychota. Po prosty mieszam oliwę z ziołami prowasalskimi, nacieram tym plastry cukinii,zawijam w folię i piekę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrant 22.04.2004 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Dzieki piekne za przepis ewusia ,troche sciagne przpisow z forum i zabieram sie za dzialanie.Juz zapachy i smaki rozniste czuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrant 22.04.2004 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 A ja oprócz mięska różnego lubię też pieczarki pieczone.Same kapelusze nadziewam serkiem(np.Rama z ogórkam) i kładę na grill.Pychotka!!! Barbasia Sorrki ale tak chodze po prosbie i zebrze przepisy ,ale jak czytam je to mi slinka cieknie i nasze polskie grillowanie przypomina sie.Kombinuje jaki to moze byc serek RAMA( nie przypominam go sobie,chyba jest nowy) .Niestety tutaj tej firmy nie ma -czy to jest taki jednolity kwasny czy w granulkach jak" wiejski" chyba byl z ZM w Piatnicy.Uszczknij rabek tajemnicy o tym nadzieniu .Dzieki. Albo polegne przy grillu albo zostane 1/1000000 czastka ambasadora polskiego grillowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIA-S 23.04.2004 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Jak ktoś ma odrobinę gałęzi z drzew owocowych, to polecam kurczaka wędzono-pieczonego. W wigilię grillowania natrzeć solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem, zostawić pod przykryciem w lodówce. Następnego dnia wrzucić na grill chrust owocowych drzew i na delikatnym żarze wędzić/opiekać póki nie będziecie mogli dłużej wytrzymać ) Mięso po zaprawieniu jest fantastycznie delikatne i kruche, a aromatu wędzonki na owocowym drewnie (najlepsze czereśniowe) nie da się opisać... Drugie dobre do zrobienia na każdym grillu, to banany - po prostu upieczcie je na ruszcie owinąwszy wprzódy folią alu, polecam jako dodatek kuwerturę czekoladową, ale znacznie lepiej smakują takie banany z gałką lodów. Czy nikt z Was nie grilluje cukinii i kabaczków MNIAM Odnośnie cukini (z kabaczkami nie próbowałam) - kroję na plastry centymetrowa, obsypuję vegetą, odstawiam na 0,5 h i griluję. Pychotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 23.04.2004 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Witam.. ja własnie marynuję mięsko w sobotę grillPrzyprawy.. olej .. czosnek... ciut octu i w tym leży 48 godzin.. primo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 23.04.2004 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 pozwolisz emigrant że Ci pomogę Serek RAMA jest serkiem twarogowym, ścisłym, takim do smarowania kanapek, z dodatkami np szczypiorek, zioła czy ogórek konserwowy. Można go zastąpić każdym innym o podobnych walorach smakowych i podobnej konsystencji. Myślę że chodzi tu o to żeby twarożek się nie zwarzył pod wpływem temperatury a ogórek konserwowy nadał pieczarkom konkretny smak. Można też zastosować podobny serek z cebulką i szczypiorkiem np: ostrowia czy Almette. Miłego grilowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 23.04.2004 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 1.Szaszłyki: SKŁADNIKI 4 kiełbasy lub porcje piersi z kurczakaPaprykaPieczarkiŚwieży ogórek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić składniki na grubsze kawałki i na przemian nakłuwać na szpikulce szaszłykowe. Piec na ruszcie często obracając. Uwaga: mięso z piersi kurczaka należy wczesniej przygotować: posypać przyprawami do mięsa drobiowego, zalać oliwą i odstawic na conajmniej 5 godzin do lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 23.04.2004 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 2.Sałatka ryżowa z ogórkiem SKŁADNIKI Świeży ogórekUgotowany ryż (1 torebka)CzosnekKoperekJogurt naturalnyMajonez Sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić ogórek w drobną kostkę. Ugotowany ryż ostudzić. Wymieszać ogórek z ryżem. Następnie- sporządzić sos: połączyć jogurt z majonezem, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, posiekany koperek oraz sól wedle upodobań. Gotowy sos dodać do masy ryżowo-ogórkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.