dorotaele 30.03.2005 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 W sprawie co prawda zeszłorocznej, ale... do zapiekanych ziemniaków koniecznie buraczki!!! Dwie sztuki na duży garnek. U nas na wierzch, przed lisćmi kapusty kładzie się łyżkę smalcu. Nie obawiajcie się w takiej ilość jedzonka nawet nie poczujecie, a na żarze się nie spali. W sprawie różności na grila - zauważyłam, że im dłużej mięsko leży w zalewie tym jest smaczniejsze. Długo tzn. przynajmniej 48 godzin. Do zalewy dodaje zawsze trochę octu, żeby uniknąć...niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17527-idzie-wiosna-adna-pogodagrilowanie/page/3/#findComment-589739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.06.2005 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Garnek do pieczonek kupi się chyba na każdym bazarze na Śląsku, gdyż jest to regionalna potrawa. A do pieczonek obowiązkowo szklanka maślanki bądź zsiadłego mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17527-idzie-wiosna-adna-pogodagrilowanie/page/3/#findComment-692987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lawinia 13.06.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Polecam sałatkę, która jest prosta i doskonale nadaje się do potraw z grila.Składniki:kalafiorpęczek koperkumajonezsólpieprz Kalafiora parzyć około 5 minut we wrzątku. A następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posiekać koperek, dodać soli i pieprzu do smaku i na koniec dołożyć majonez. Wymieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17527-idzie-wiosna-adna-pogodagrilowanie/page/3/#findComment-695178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olka 13.06.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 świetnie smakuje kalafior lekko ugotowany w całosci lub podzielony na różyczki, posypujemy kukurydzą (najlepiej "bonduelką"), polewamy dużą iloscią sosu majonezowo-jogurtowo-czosnkowego i posypujemy świeżym koperkiem. Podawać zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17527-idzie-wiosna-adna-pogodagrilowanie/page/3/#findComment-695198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 13.06.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 A może ktoś z Was ma sprawdzony przepis na żeberka w miodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17527-idzie-wiosna-adna-pogodagrilowanie/page/3/#findComment-695226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 13.06.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 a tu przepis na moje tzatzikiogórek - obrać - utrzeć na tarce - ja ucieram na tych małych oczkachżeby nie czekać aż odejdzie woda starty ogórek wrzucam do praski do ziemniaków (taka sama, jak praska do czosnku, tylko 5 razy większa - można kupić w ikei) i odciskam wodę. Potem wrzucam duży jogurt naturalny, 1 serek "Twój smak" (żeby uzyskać większą gęstość). Jak jeden jogurt to za mało, to uzupełniam czym popadnie z mleka (kefirem, śmietaną, itp). Potem mieszam, mieszam, mieszam, solę do smaku. Wciskam dwa ząbki czosnku. Sypię oregano (mogłaby być mięta), wrzucam pokrojone drobno czarne oliwki i dodaję łyżkę oliwy exra virgine. Mieszam, mieszam, mieszam i na koniec sru do lodówki na dolną półkę. Chyba już lepszego się nie da zrobić. No ew. możnaby lekko zakwasić sokiem z cytrynki. Do pieczonych ziemniaczków jeszcze robię takie sosy. W ogóle uwielbiam zimne śmietano-podobne rzeczy - twójsmak, cebulka w kostkę podsmażona na złoto na maśle, jogurt, parmezan granulowany (może być polski - on tylko zagęszcza sos - działa po 15 minutach - pęcznieje i odciąga wodę z tego dipu) - dodając do tego mleko UHT można wyregulować konsystencję - tego dipu nie trzeba solić - twójsmak i parmezan są dostatecznie słone - i jeszcze wyobrażam sobie taki dip - raz go chyba zrobiłem i był bajeczny twójsmak, jogurt, sok z cytryny, parmezan (tym razem jak najbardziej firmowy, bo go będzie wyraźnie czuć w dipie), i jakieś świeże ziółko (bazylia, oregano, mięta) - trzeba sporo tej cytryny wcisnąć i można też wrzucić posiekaną skórkę z cytryny (samo żółte, bez białego) - wtedy aromat jest powalający - o i jeszcze taki jeden - twój smak, jogurt, musztarda z kulkami gorczycy, sól do smaku, można dać łyżkę majonezu Te dipy to nie tylko do ziemniaczków. Można nimi smarować krakersy, maczać paluszki, marchewkę albo seler naciowy pokrojony w pałki. Wszystkie należy schłodzić i podawać na zimno. Do wszystkich można dodać majonezu (dekoracyjny winiary), jak ktoś lubi tłuściej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17527-idzie-wiosna-adna-pogodagrilowanie/page/3/#findComment-695434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tuńka 16.06.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Podzielę się z Wami i ja przepisem na obłędne nadziewane kaszanką jabłka. Z jabłek należy ściąć (przepraszam za słowo) "dupkę", po czym wydrążyć je, zostawiając ścianki grubości 0,7 ÷ 1 cm. Wydrążone jabłka należy skropić sokiem z cytryny - nie ściemnieją i będą znacznie lepsze w smaku. Nadzienie przygotowujemy w nastęujący sposób: zawartość kaszanki wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki - korniszony, cebulkę, sok z cytryny, majeranek, sól, pieprz do smaku. Nadzieniem napełniamy przygotowane wcześniej jabłka, robimy "przykrywkę" z plastra cebuli. Każde jabłko zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grilu do miękkości. PYYYYCHA !!! Życzę smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17527-idzie-wiosna-adna-pogodagrilowanie/page/3/#findComment-699714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 16.06.2005 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Tuńka, ciekawy przepis z tą "jabłczaną" kaszanką. Spróbuję o ile będzie dobra kaszanka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17527-idzie-wiosna-adna-pogodagrilowanie/page/3/#findComment-700801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 30.03.2006 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Patrzę na piękne słońce i myśle sobie: a co mi tam, podciągnę ten miły letni temat Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17527-idzie-wiosna-adna-pogodagrilowanie/page/3/#findComment-1106192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ani1719500334 30.03.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Boskie Baklazany Baklazany umyc, pokroic w centymetrowe plastry (wzdluz), posolic z obu stron i dac im chwilke na puszczenie soku (jest gorzki, wiec warto poczekac ). Osuszyc papierowym recznikiem. Plastry posmarowac pedzlem zamoczonym w oliwie z czosnkiem, klasc bezposrednio na grill, gdy spod sie przyrumieni obrocic, poczekac chwilke az druga strona tez bedzie podpieczona i na wierzch polozyc plaster mozzarelli, zawinac/zrolowac/zlozyc baklazana i poczekac az ser sie rozpusci. Bardzo subtelne w smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17527-idzie-wiosna-adna-pogodagrilowanie/page/3/#findComment-1106701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 21.04.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 ... może moderator połączył by oba tematy http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=52064&highlight= pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17527-idzie-wiosna-adna-pogodagrilowanie/page/3/#findComment-1141907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 30.05.2006 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Mam hiciora, chyba jeszcze nie był publikowany 1 średni majonez 1 serek homogenizowany waniliowy 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki ketchupu 4 zębki czosnku (ilość wg indywidualnych upodobań) koper Wszystko razem wymieszać (czosnek oczywiście przeciśnięty) i szok Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17527-idzie-wiosna-adna-pogodagrilowanie/page/3/#findComment-1199999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 30.05.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 niciacia , ale jak to zgrilować ? A poważnie to jest przepis na dip czy marynatę ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17527-idzie-wiosna-adna-pogodagrilowanie/page/3/#findComment-1200079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motyczka 30.05.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 a ja polecam boczek w gyrosie zasypany na noc, potem na grilla podsmażyć, zawinąc w folie alu. razem z cebulką świeżą i dalej (dusi się dusi) ok 30 minutek..pycha Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17527-idzie-wiosna-adna-pogodagrilowanie/page/3/#findComment-1200261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 03.06.2006 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 niciacia , ale jak to zgrilować ? A poważnie to jest przepis na dip czy marynatę ? dip Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17527-idzie-wiosna-adna-pogodagrilowanie/page/3/#findComment-1207216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.06.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 zapraszam zapelenców na watek http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=52064&highlight= szef paul jest obłędnywyczynia takie cuda ze glowa boli sam to sprawdziłemnawet projekt grilo-wedzarni ma na stronce uwielbiam grilowac, dla mnie weekend bez grila to weekend stracony ten watek tez jest super pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17527-idzie-wiosna-adna-pogodagrilowanie/page/3/#findComment-1208100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 21.06.2006 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 jogurt naturalny zmieszane ze śmietaną i doprawiony: pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, sól, imbirW tą miksturę na co najmniej 24 godziny wkładamy filety z piersi kurczaka (jeśli to duży filet, to lepiej przekroić na cieńsze plastry.Po 24 h grilujemy - niepowtarzalny smak i kosystencja mięsa.Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17527-idzie-wiosna-adna-pogodagrilowanie/page/3/#findComment-1233101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.