Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Idzie wiosna - ?adna pogoda=grilowanie


niciacia

Recommended Posts

W sprawie co prawda zeszłorocznej, ale... do zapiekanych ziemniaków koniecznie buraczki!!! :D Dwie sztuki na duży garnek. U nas na wierzch, przed lisćmi kapusty kładzie się łyżkę smalcu. Nie obawiajcie się w takiej ilość jedzonka nawet nie poczujecie, a na żarze się nie spali.

W sprawie różności na grila - zauważyłam, że im dłużej mięsko leży w zalewie tym jest smaczniejsze. Długo tzn. przynajmniej 48 godzin. Do zalewy dodaje zawsze trochę octu, żeby uniknąć...niespodzianek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...
  • Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Polecam sałatkę, która jest prosta i doskonale nadaje się do potraw z grila.

Składniki:

kalafior

pęczek koperku

majonez

sól

pieprz

 

Kalafiora parzyć około 5 minut we wrzątku. A następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posiekać koperek, dodać soli i pieprzu do smaku i na koniec dołożyć majonez. Wymieszać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a tu przepis na moje tzatziki

ogórek - obrać - utrzeć na tarce - ja ucieram na tych małych oczkach

żeby nie czekać aż odejdzie woda starty ogórek wrzucam do praski do ziemniaków (taka sama, jak praska do czosnku, tylko 5 razy większa - można kupić w ikei) i odciskam wodę.

Potem wrzucam duży jogurt naturalny, 1 serek "Twój smak" (żeby uzyskać większą gęstość). Jak jeden jogurt to za mało, to uzupełniam czym popadnie z mleka (kefirem, śmietaną, itp). Potem mieszam, mieszam, mieszam, solę do smaku. Wciskam dwa ząbki czosnku. Sypię oregano (mogłaby być mięta), wrzucam pokrojone drobno czarne oliwki i dodaję łyżkę oliwy exra virgine. Mieszam, mieszam, mieszam i na koniec sru do lodówki na dolną półkę.

Chyba już lepszego się nie da zrobić. No ew. możnaby lekko zakwasić sokiem z cytrynki.

 

Do pieczonych ziemniaczków jeszcze robię takie sosy. W ogóle uwielbiam zimne śmietano-podobne rzeczy

 

- twójsmak, cebulka w kostkę podsmażona na złoto na maśle, jogurt, parmezan granulowany (może być polski - on tylko zagęszcza sos - działa po 15 minutach - pęcznieje i odciąga wodę z tego dipu) - dodając do tego mleko UHT można wyregulować konsystencję - tego dipu nie trzeba solić - twójsmak i parmezan są dostatecznie słone

 

- i jeszcze wyobrażam sobie taki dip - raz go chyba zrobiłem i był bajeczny twójsmak, jogurt, sok z cytryny, parmezan (tym razem jak najbardziej firmowy, bo go będzie wyraźnie czuć w dipie), i jakieś świeże ziółko (bazylia, oregano, mięta) - trzeba sporo tej cytryny wcisnąć i można też wrzucić posiekaną skórkę z cytryny (samo żółte, bez białego) - wtedy aromat jest powalający

 

- o i jeszcze taki jeden - twój smak, jogurt, musztarda z kulkami gorczycy, sól do smaku, można dać łyżkę majonezu

 

Te dipy to nie tylko do ziemniaczków. Można nimi smarować krakersy, maczać paluszki, marchewkę albo seler naciowy pokrojony w pałki. Wszystkie należy schłodzić i podawać na zimno. Do wszystkich można dodać majonezu (dekoracyjny winiary), jak ktoś lubi tłuściej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podzielę się z Wami i ja przepisem na obłędne nadziewane kaszanką jabłka. Z jabłek należy ściąć (przepraszam za słowo) "dupkę", po czym wydrążyć je, zostawiając ścianki grubości 0,7 ÷ 1 cm. Wydrążone jabłka należy skropić sokiem z cytryny - nie ściemnieją i będą znacznie lepsze w smaku. Nadzienie przygotowujemy w nastęujący sposób: zawartość kaszanki wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki - korniszony, cebulkę, sok z cytryny, majeranek, sól, pieprz do smaku. Nadzieniem napełniamy przygotowane wcześniej jabłka, robimy "przykrywkę" z plastra cebuli. Każde jabłko zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grilu do miękkości. PYYYYCHA !!! Życzę smacznego!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tuńka, ciekawy przepis z tą "jabłczaną" kaszanką. Spróbuję o ile będzie dobra kaszanka.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 months później...

Boskie Baklazany

 

Baklazany umyc, pokroic w centymetrowe plastry (wzdluz), posolic z obu stron i dac im chwilke na puszczenie soku (jest gorzki, wiec warto poczekac :wink: ). Osuszyc papierowym recznikiem.

Plastry posmarowac pedzlem zamoczonym w oliwie z czosnkiem, klasc bezposrednio na grill, gdy spod sie przyrumieni obrocic, poczekac chwilke az druga strona tez bedzie podpieczona i na wierzch polozyc plaster mozzarelli, zawinac/zrolowac/zlozyc baklazana i poczekac az ser sie rozpusci. Bardzo subtelne w smaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...
  • 1 month później...

zapraszam zapelenców na watek

 

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=52064&highlight=

 

szef paul jest obłędny

wyczynia takie cuda ze glowa boli sam to sprawdziłem

nawet projekt grilo-wedzarni ma na stronce

 

uwielbiam grilowac, dla mnie weekend bez grila to weekend stracony

ten watek tez jest super

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

jogurt naturalny zmieszane ze śmietaną i doprawiony: pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, sól, imbir

W tą miksturę na co najmniej 24 godziny wkładamy filety z piersi kurczaka (jeśli to duży filet, to lepiej przekroić na cieńsze plastry.

Po 24 h grilujemy - niepowtarzalny smak i kosystencja mięsa.

Polecam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...