dorotaele 30.03.2005 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 W sprawie co prawda zeszłorocznej, ale... do zapiekanych ziemniaków koniecznie buraczki!!! Dwie sztuki na duży garnek. U nas na wierzch, przed lisćmi kapusty kładzie się łyżkę smalcu. Nie obawiajcie się w takiej ilość jedzonka nawet nie poczujecie, a na żarze się nie spali. W sprawie różności na grila - zauważyłam, że im dłużej mięsko leży w zalewie tym jest smaczniejsze. Długo tzn. przynajmniej 48 godzin. Do zalewy dodaje zawsze trochę octu, żeby uniknąć...niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.06.2005 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 Garnek do pieczonek kupi się chyba na każdym bazarze na Śląsku, gdyż jest to regionalna potrawa. A do pieczonek obowiązkowo szklanka maślanki bądź zsiadłego mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lawinia 13.06.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Polecam sałatkę, która jest prosta i doskonale nadaje się do potraw z grila.Składniki:kalafiorpęczek koperkumajonezsólpieprz Kalafiora parzyć około 5 minut we wrzątku. A następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posiekać koperek, dodać soli i pieprzu do smaku i na koniec dołożyć majonez. Wymieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olka 13.06.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 świetnie smakuje kalafior lekko ugotowany w całosci lub podzielony na różyczki, posypujemy kukurydzą (najlepiej "bonduelką"), polewamy dużą iloscią sosu majonezowo-jogurtowo-czosnkowego i posypujemy świeżym koperkiem. Podawać zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 13.06.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 A może ktoś z Was ma sprawdzony przepis na żeberka w miodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 13.06.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 a tu przepis na moje tzatzikiogórek - obrać - utrzeć na tarce - ja ucieram na tych małych oczkachżeby nie czekać aż odejdzie woda starty ogórek wrzucam do praski do ziemniaków (taka sama, jak praska do czosnku, tylko 5 razy większa - można kupić w ikei) i odciskam wodę. Potem wrzucam duży jogurt naturalny, 1 serek "Twój smak" (żeby uzyskać większą gęstość). Jak jeden jogurt to za mało, to uzupełniam czym popadnie z mleka (kefirem, śmietaną, itp). Potem mieszam, mieszam, mieszam, solę do smaku. Wciskam dwa ząbki czosnku. Sypię oregano (mogłaby być mięta), wrzucam pokrojone drobno czarne oliwki i dodaję łyżkę oliwy exra virgine. Mieszam, mieszam, mieszam i na koniec sru do lodówki na dolną półkę. Chyba już lepszego się nie da zrobić. No ew. możnaby lekko zakwasić sokiem z cytrynki. Do pieczonych ziemniaczków jeszcze robię takie sosy. W ogóle uwielbiam zimne śmietano-podobne rzeczy - twójsmak, cebulka w kostkę podsmażona na złoto na maśle, jogurt, parmezan granulowany (może być polski - on tylko zagęszcza sos - działa po 15 minutach - pęcznieje i odciąga wodę z tego dipu) - dodając do tego mleko UHT można wyregulować konsystencję - tego dipu nie trzeba solić - twójsmak i parmezan są dostatecznie słone - i jeszcze wyobrażam sobie taki dip - raz go chyba zrobiłem i był bajeczny twójsmak, jogurt, sok z cytryny, parmezan (tym razem jak najbardziej firmowy, bo go będzie wyraźnie czuć w dipie), i jakieś świeże ziółko (bazylia, oregano, mięta) - trzeba sporo tej cytryny wcisnąć i można też wrzucić posiekaną skórkę z cytryny (samo żółte, bez białego) - wtedy aromat jest powalający - o i jeszcze taki jeden - twój smak, jogurt, musztarda z kulkami gorczycy, sól do smaku, można dać łyżkę majonezu Te dipy to nie tylko do ziemniaczków. Można nimi smarować krakersy, maczać paluszki, marchewkę albo seler naciowy pokrojony w pałki. Wszystkie należy schłodzić i podawać na zimno. Do wszystkich można dodać majonezu (dekoracyjny winiary), jak ktoś lubi tłuściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tuńka 16.06.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Podzielę się z Wami i ja przepisem na obłędne nadziewane kaszanką jabłka. Z jabłek należy ściąć (przepraszam za słowo) "dupkę", po czym wydrążyć je, zostawiając ścianki grubości 0,7 ÷ 1 cm. Wydrążone jabłka należy skropić sokiem z cytryny - nie ściemnieją i będą znacznie lepsze w smaku. Nadzienie przygotowujemy w nastęujący sposób: zawartość kaszanki wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki - korniszony, cebulkę, sok z cytryny, majeranek, sól, pieprz do smaku. Nadzieniem napełniamy przygotowane wcześniej jabłka, robimy "przykrywkę" z plastra cebuli. Każde jabłko zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grilu do miękkości. PYYYYCHA !!! Życzę smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 16.06.2005 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Tuńka, ciekawy przepis z tą "jabłczaną" kaszanką. Spróbuję o ile będzie dobra kaszanka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 30.03.2006 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Patrzę na piękne słońce i myśle sobie: a co mi tam, podciągnę ten miły letni temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ani1719500334 30.03.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Boskie Baklazany Baklazany umyc, pokroic w centymetrowe plastry (wzdluz), posolic z obu stron i dac im chwilke na puszczenie soku (jest gorzki, wiec warto poczekac ). Osuszyc papierowym recznikiem. Plastry posmarowac pedzlem zamoczonym w oliwie z czosnkiem, klasc bezposrednio na grill, gdy spod sie przyrumieni obrocic, poczekac chwilke az druga strona tez bedzie podpieczona i na wierzch polozyc plaster mozzarelli, zawinac/zrolowac/zlozyc baklazana i poczekac az ser sie rozpusci. Bardzo subtelne w smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 21.04.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 ... może moderator połączył by oba tematy http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=52064&highlight= pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 30.05.2006 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Mam hiciora, chyba jeszcze nie był publikowany 1 średni majonez 1 serek homogenizowany waniliowy 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki ketchupu 4 zębki czosnku (ilość wg indywidualnych upodobań) koper Wszystko razem wymieszać (czosnek oczywiście przeciśnięty) i szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 30.05.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 niciacia , ale jak to zgrilować ? A poważnie to jest przepis na dip czy marynatę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motyczka 30.05.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 a ja polecam boczek w gyrosie zasypany na noc, potem na grilla podsmażyć, zawinąc w folie alu. razem z cebulką świeżą i dalej (dusi się dusi) ok 30 minutek..pycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 03.06.2006 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 niciacia , ale jak to zgrilować ? A poważnie to jest przepis na dip czy marynatę ? dip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.06.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 zapraszam zapelenców na watek http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=52064&highlight= szef paul jest obłędnywyczynia takie cuda ze glowa boli sam to sprawdziłemnawet projekt grilo-wedzarni ma na stronce uwielbiam grilowac, dla mnie weekend bez grila to weekend stracony ten watek tez jest super pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 21.06.2006 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 jogurt naturalny zmieszane ze śmietaną i doprawiony: pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, sól, imbirW tą miksturę na co najmniej 24 godziny wkładamy filety z piersi kurczaka (jeśli to duży filet, to lepiej przekroić na cieńsze plastry.Po 24 h grilujemy - niepowtarzalny smak i kosystencja mięsa.Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.