Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Paliwo do kotłów z podajnikiem automatycznym (specyfikacje/gdzie kupić)

jax33

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Postanowiłem poruszyć ten temat ponieważ zaczęły drażnić mnie wypowiedzi na forum że to paliwo jest lepsze niż tamto ale bez konkretów przy jednoczesnej walce do upadłego że ja mam racje. To samo dotyczy składów węgla (okolice Kołbieli 05-340) gdzie na pytanie jakie specyfikacje ma ten groszek/ekogroszek/miał pada odpowiedź "eee......................" ale panie dobrze się pali i ci co kupili chwalą.

Muszę przyznać że dla mnie liczą się konkrety i dlatego uważam że wyznacznikiem na którym powinniśmy się opierać są specyfikacje od producenta w naszym przypadku kopalni. Według mnie są to najbardziej obiektywne dane. Załączam plik w którym zebrałem trochę specyfikacji.

Klasy paliwa.jpg

O ile informacji o Ekogroszku jest całkiem przyzwoita ilość to w temacie groszku, miału do pieców tłokowych jest tego tyle co kot napłakał a na składzie pamiętajcie że marna szansa o obiektywne dane (jeśli w ogóle coś powiedzą).

PROSZĘ ZATEM O SPECYFIKACJE PRODUKTÓW, KTÓRYCH NIE UMIEŚCIŁEM (Z NACISKIEM NA GROSZEK I MIAŁ) ORAZ NAMIARY NA SKŁAD GDZIE WIEDZĄ CO SPRZEDAJĄ.

Osobiście jako że nie udało mi się (lub niewystarczająco starałem się) w mojej okolicy zakupić groszku (bo nie po to kupiłem tłokowca by palić ekogroszkiem) zakupiłem tonę na próbę bezpośrednio z kopalni Bogdanka (obiekt robi wrażenie) . Ogólnie utarło się że ten węgiel jest kiepski w porównaniu z węglem Śląskim. Ale zerknijcie proszę na zestawienie - parametry z wyjątkiem siarki nie odbiegają od najlepszych tak zachwalanych. Osobiście palę i nie mogę złego słowa powiedzieć. Jakie wy macie doświadczenia tylko proszę o obiektywizm bez pryzmatu panującej ogólnej opinii.

Kolejna sprawa, która wynika z zestawienia to np Bogdanka specyfikuje swój miał na 20 lub 22 MJ/kg a Bobrek-Centrum ekomiał na 27 mj/kg. Jak to możliwe?

Poszukując danych zwróciłem uwagę iż często klient wprowadzany jest w błąd poprzez podawanie wartości "ciepła spalania" zamiast "wartości opałowej". Wiadomo że ta pierwsza jest wyższa.

Następną rzeczą, która uderzyła mnie po oczach i nasunęła wątpliwości jest specyfikowanie w następujący sposób 22-25 MJ/kg. Według mnie tego typu specyfikacje oznaczają że w worku jest mix wszelakiej jakości. Zauważcie ze kopalnie dają dokładne wartości bez przedziałów.

Czekam na informacje i wasze przemyślenia.