Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynkowanie zimą i wybór ościeżnic

Recommended Posts

Witam wszystkich proszę o pomoc!!!

Mój problem polega na tym iż chciałbym teraz przed tynkami zrobić instalacje CO, a żeby to zrobić musze przynajmniej mieć otynkowaną kotłownie i tu moje pierwsze pytanie czy jest jakiś sposób na otynkowanie małej kotłowni (2,5m/ 2m) zimą(tynk cem-wap) czy musiałbym bardzo dogrzewać taką kotłownie, a może jakaś chemia do zaprawy?

Drugie pytanie dotyczy ościeżnic, będę montował drewniane i tu moje pytanie: czy moge zamontować je przed tynkami, wtedy tynkarze odpowiednio by je wyprawili?

Proszę o wypowiedzenie się wszystkich znających takie tematy. Dziękuje

przy takich mrozach wydaje mi się że lepiej za tynki się nie brać, no chyba że dogrzejesz jakąś kozą. co do ościeżnic to szkoda roboty, mogą się uszkodzić, pobrudzić. Np jeżeli ościeżnice regulowane to po malowaniu się dopiero zakłada. Najlepiej robić wszystko w odpowiedniej kolejności

Plus pięć przynajmniej trzeba trzymać.

Co do ościeżnic to zależy tylko i wyłącznie od tynkarzy.Nie oprawiłam wszystkich przed tynkami bo mnie panowie od drzwi nastraszyli zniszczeniami,a teraz żałuję bo te które były nie zostały nawet draśnięte,a do reszty znowu muszę zapraszać tynkarzy na poprawki....

Regulowane oczywiście montuje się po tynkach.

Wątek dotyczy nie tynkowania całego domu tylko kotłowni o powierzchni 5 metrów kwadratowych.

Tak że nie jest to pomieszczenie specjalnie eksponowane tudzież nawet jak się tynki spieprzy to nie będzie taka wielka szkoda.

Oczywiście że możesz kotłownię potynkować (cały dom to raczej proponuję poczekać do wiosny)

wcześniej wypada to pomieszczenie nagrzać przez parę dni kozą żeby ściany przynajmniej miały temperaturę powyżej zera stopni Celsjusza...

i te 20 metrów kwadratowych tynku - naprzód !!!:stirthepot: