ClNEK 14.01.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Mam pytanie do kolegów z branży Jak wykonać często popierane na forum wysunięcie okna o 2 - 3 cm w przypadku Alphaline, który ma listwę pod parapetową praktycznie z licowaną z zewnętrzną powierzchnią okna ? http://www.vetrex.com.pl/sites/default/files/imagecache/product_image_normal/product_images/v90plus_bialy.jpg Montując kiedyś w Niemczech stosowałem kątowniki od spodu (foto niżej) dodatkowo podpierające okna ale tam akurat mocowane były bardzo pewnie do betonu. Co zrobić w przypadku porothermu ? Można by sobie odpuścić takie wysuwanie ale w przypadku ocieplenia 20 cm jednak te 3 cm mogą poprawić efekt wizualny od zewnątrz. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez ClNEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.01.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Mam bardzo świeżą opinię z działów technicznych fabryki produkującej na Alphaline - pytałem czy dopuszczalne jest przełożenie listwy w kanał wewnętrzny , tak by więcej wysunąć - niestety - zgody brak, uzasadnienie - efekt wysunięcia nieznaczny, a zagrożenie narażenia na osłabienie profila spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 14.01.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 jak nie zapomnę, to jutro dopytam u swojego dostawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 15.01.2013 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Zamiast listwy daj poszerzenie dołem z 5 komorówki, systemowo wpina się zlicowane na zewnątrz, wtedy nie za bardzo jest jak uszczelnić parapet zewnętrzny. Trzeba przesunąć do wewnątrz (nie wepnie się systemowo), ale jak się dobrze przykręci i zastosuje taśmę rozprężna to będzie lepiej trzymać od listwy podparapetowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 15.01.2013 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 muszę się przyglądnąć temu poszerzeniu, w przypadku schuco kiedyś w 1 sztuce wyciąłem kawałek ścianki zewnętrznej, żeby uzyskać "rowek" na parapet w vece nie ma może niskich profili bazowych (z podcięciem na parapet) które by od środka się nie licowały z oknem ? muszę przeglądnąć całą dokumentacje veki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kosmomen 15.01.2013 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 muszę się przyglądnąć temu poszerzeniu, w przypadku schuco kiedyś w 1 sztuce wyciąłem kawałek ścianki zewnętrznej, żeby uzyskać "rowek" na parapet w vece nie ma może niskich profili bazowych (z podcięciem na parapet) które by od środka się nie licowały z oknem ? muszę przeglądnąć całą dokumentacje veki W Vece można zastosować coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 15.01.2013 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 tylko tu niestety licuje się od wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 15.01.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Oj Panowie, podpowiedzcie tym swoim dostawcom numerek 109.445 a może światło wiedzy spłynie na nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 15.01.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Oj Panowie, podpowiedzcie tym swoim dostawcom numerek 109.445 a może światło wiedzy spłynie na nich Już kiedyś wrzucałem - ale chyba trzeba ponownie "naświetlić" 109 445 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 15.01.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Fakt, a mi jakoś zawsze w głowie "świtała" bazówka wysokości 100mm, trzeba częściej zaglądać do katalogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 15.01.2013 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 (edytowane) no i wszystko w tym temacie takie poszerzenie załatwi problem a i zimniejsze nie będzie a co powiecie o zastosowanym wzmocnieniu stalowym ? ma to sens w przypadku okien standardowych z pakietem 3 szybowym ? Edytowane 15 Stycznia 2013 przez ClNEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 22.01.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 a w zwykłej listwie podparapetowej masz wzmocnienie ?- nieJeśli konstrukcja nie jest jakoś specjalnie wymagająca to ja bym nie stosował. Tą bazówkę i tak powinieneś przykręcić do profila, i oczywiście uszczelnić połączenie taśmą rozprężną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts