Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie sufitu podwieszanego - granulat + odkurzacz

Recommended Posts

Witam,

Mam dość nietypowe pytanie. Pomieszczenie ok 3m - mala toaleta. Niestety już po zamontowaniu sufitu podwieszanego okazało się ze spora część ciepła ucieka właśnie przez strop. I tu pojawia się moje pytanie - chciałbym nie demontując sufitu "wdmuchnąć" nieco granulatu styropianu lub lepiej wełny przez otwory (2 oczka z żarówkami led ok FI 80+ otwór FI 100 gdzie zamontowany jest wentylator). Posiadam odkurzacz Karcher WD 3.200 (1400W, 17L zbiornik) którym chciałbym wdmuchnąć najlepiej wełnę. Czy jest to wogule realne? - nie chce dla 3m2 wzywać ekipy z profesjonalnym sprzętem? Wydaje mi się ze styropian powinien polecieć bez problemu, a czy ktoś może eksperymentował z wełna?

Dziękuje za wskazówki lub wyprowadzenie mnie z błędu jeśli pomysł jest "niezbyt trafiony"

Witam docieplam tak sropy w skandynawi ale za pomoca maszyna ktora rozdrabnia welna albo mamy gotowy granulat ,powinno to zadzialac ale my mamy specjalne czujniki nawet izolacji jest w danym miejscu bo wpuszczajac to przez otwory nie widzisz ile izolacji jest dokladnie rozprowadzone mozesz mniec w niektorych miejscach wiecej w nie ktorych mnie.

podczepiam się pod temat.

chciałbym dodatkowo ocieplić już wykonane poddasze z płyt gipsowo kartonowych za pomocą granulatu styropianowego.

U mnie wygląda to następująco:

Bez tytułu.jpg

Chciałbym wypełnić pustkę między płytą g-k a folią paroizolacyjną.

W niektórych miejscach jeszcze mam taką możliwość.

Bez tytułu2.jpg

czy są jakieś przeciwwskazania dla takiego rozwiązania?

Z góry dziękuję za pomoc.

Jeśli jest możliwość to jak najbardziej wypełniać, ja osobiście rozsypałem granulat styropianowy na płytach KG i go utwardziłem poprzez spryskanie "spoiwem" który dodatkowo ma właściwości zmniejszające palność więc można by się nawet pokusić zastosować regranulat styropianowy ale tego nie sprawdzałem i nie wiem.

Gdyby nie ten klej to bym nie poszedł na takie rozwiązanie ze względu na wiatr.