Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop Teriva i wystające piętro

Recommended Posts

Witajcie.

Poszukuję odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Otóż jestem w posiadaniu projektu domu (parter + użytkowe poddasze), w którym strop monolityczny w trakcie adaptacji zastąpiono stropem Teriva. Mój niepokój budzi jednak fakt, że całe piętro budynku wystaje z jednej strony o 75cm względem obrysu parteru. Czy zastosowanie Terivy przy takiej konstrukcji jest możliwe? Czy nie będzie dochodzić do wyginania się stropu w wyniku nacisku spowodowanego ciężarem ścian poddasza i dachu?

Podłączam się pod wątek. Tylko mam troche inne pytanie. Zastanawiam się jak rozwiązuje się problem balkonów przy stropach typu Terriva, Leier. Teoretycznie możnaby było wylać na balkon monolit ale bez słupów mija sie to z celem. Czy może przy wspomnianych powyżej stropach wogóle nie wykonuje sie balkonów ?

Pozdrawiam,

@Anisz- konstruktor adaptujący projekt podpisał się pod nim, co oznacza że zrobił zgodnie z wiedzą, normami i zasadami sztuki, a jeśli przypadkiem nie, to będziesz sądzić go o odszkodowanie.

@fiodork- wykonuje się balkony, ale nie za wielkie ; wstawia się w strop specjalne elementy które mają za zadanie utrzymać ten balkon, jeśli balkon wystaje wzdłuż belek teriva to nawet nie jest to jakaś wielka filozofia, jeśli w poprzek to trochę więcej zachodu. Pomijając kwestię czy w ogóle balkony w domu jednorodzinnym są potrzebne

balkon sam z siebie, nie jest jakiś bardzo drogi. Ale wprowadza duży mostek termiczny, ryzyko zawilgocenia ściany przy niekorzystnych warunkach (zalegający śnieg), poza tym w domu jednorodzinnym jego sens jest naprawdę wątpliwy- z moich znajomych mających domy nikt nie wychodzi na balkon, a czasem trzeba go omieść z liści i ptasiego guano.

Witam!

Jeżeli projektant odpowiednio zaprojektował również podciągi czy nadciągi, to jest możliwe zastosowanie stropu teriva. Dla wspomnianych stropów również można wykonywać balkony w połączeniu z inną technologia np filigran lub odpowiednim dozbrojeniem i szalunkiem. Przy balkonach zaleca się stosowanie specjalnych kształtek termoizolacyjnych.

Pozdrawiam!