Anisz 14.01.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Witajcie. Poszukuję odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Otóż jestem w posiadaniu projektu domu (parter + użytkowe poddasze), w którym strop monolityczny w trakcie adaptacji zastąpiono stropem Teriva. Mój niepokój budzi jednak fakt, że całe piętro budynku wystaje z jednej strony o 75cm względem obrysu parteru. Czy zastosowanie Terivy przy takiej konstrukcji jest możliwe? Czy nie będzie dochodzić do wyginania się stropu w wyniku nacisku spowodowanego ciężarem ścian poddasza i dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiodork 17.01.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Podłączam się pod wątek. Tylko mam troche inne pytanie. Zastanawiam się jak rozwiązuje się problem balkonów przy stropach typu Terriva, Leier. Teoretycznie możnaby było wylać na balkon monolit ale bez słupów mija sie to z celem. Czy może przy wspomnianych powyżej stropach wogóle nie wykonuje sie balkonów ? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 17.01.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 @Anisz- konstruktor adaptujący projekt podpisał się pod nim, co oznacza że zrobił zgodnie z wiedzą, normami i zasadami sztuki, a jeśli przypadkiem nie, to będziesz sądzić go o odszkodowanie. @fiodork- wykonuje się balkony, ale nie za wielkie ; wstawia się w strop specjalne elementy które mają za zadanie utrzymać ten balkon, jeśli balkon wystaje wzdłuż belek teriva to nawet nie jest to jakaś wielka filozofia, jeśli w poprzek to trochę więcej zachodu. Pomijając kwestię czy w ogóle balkony w domu jednorodzinnym są potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 17.01.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 fiodork w moim projekcie jest i teriva i balkony. nie wiem jak to jest technicznie rozwiązane ale nie ma żadnego problemu z tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiodork 17.01.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Moja zona sie uparla ze bedzie lepiej wygladal hehehe. Ale to na razie wstepna koncepcja i probuje ja od tego odwiesc A pytanie zadalem z czystej ciekawosci. Nie chce sobie utrudniac zycia i podrazac przez to budowe niepotrzebnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 18.01.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 balkon sam z siebie, nie jest jakiś bardzo drogi. Ale wprowadza duży mostek termiczny, ryzyko zawilgocenia ściany przy niekorzystnych warunkach (zalegający śnieg), poza tym w domu jednorodzinnym jego sens jest naprawdę wątpliwy- z moich znajomych mających domy nikt nie wychodzi na balkon, a czasem trzeba go omieść z liści i ptasiego guano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KONBET 25.01.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Witam! Jeżeli projektant odpowiednio zaprojektował również podciągi czy nadciągi, to jest możliwe zastosowanie stropu teriva. Dla wspomnianych stropów również można wykonywać balkony w połączeniu z inną technologia np filigran lub odpowiednim dozbrojeniem i szalunkiem. Przy balkonach zaleca się stosowanie specjalnych kształtek termoizolacyjnych. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts