Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

garbaty sam oszczędnie buduje

Recommended Posts

Już dawno temu postanowiliśmy, że będziemy się budować. Mijały lata a my w tym temacie nic nie robiliśmy aż do lipca zeszłego roku, kiedy to spotkaliśmy się z naszym projektantem.

Od tamtego momentu cały czas coś rysujemy, zmieniamy, przesuwamy i tak w kółko. Obecnie czekamy na warunki zabudowy a nasz domek podoba nam się coraz bardziej.

Ponieważ planujemy, że większość prac wykonamy we własnym zakresie postanowiłem się tutaj ujawnić. Nie jestem bobem budowniczym mocno więc liczę na merytoryczną pomoc forumowiczów.

• 11 months później...

Do stołu jeszcze daleka droga :D na razie mamy taki :yes:

008.jpg

Wracając do budowy to nie zauważyłem wcześniej że jestem nie w tym miejscu forum w którym powinienem być. Jak do tej pory wszystko robimy z pomocą rodziny i sąsiadów - bliższych i dalszych :cool:.

Plan jest taki że ściany i płyty robimy sami, potem do tynkowania, wylewek, gazu i dachu firmy (chociaż do dachu to firma sąsiada). Reszta też będzie nasza. Ale po kolei

26.06.2013r Zbroimy się

009.jpg

010.jpg

5 ton stali – teraz już wiem że na cały dom nie wystarczy :(

011.jpg

Zdjęcia dla budujących w strefie drugiej kategorii przydatności terenu pod zabudowę ze względu na wpływ eksploatacji górniczej. Przy okazji ja teoretycznie buduje na działce na której „brak jest obecnie wpływów wywołanych dokonaną eksploatacją górniczą”, ale zawsze jest jakieś ale…

11.07.2013r Zbrojenie przepony fundamentowej

021.jpg

022.jpg

12.07.2013r Zalewanie :D

023.jpg

024.jpg

Pierwszy ważny etap Fundament zakończony :D

Edytowane przez garbaty

Zapomniałem napisać, że przepona ma 12 cm wysokości, a beton z którego została wykonana jest wodoszczelny. Zbrojenie drut fi 8 w środku płyty - siatka 20x20 pod ścianami 20x10. Po niecałych dwóch tygodniach pierwsze parkowanie w garażu:wiggle:

025.jpg

25.07.2013r Przygotowanie przed murowaniem – pod ściany papa termozgrzewalna icopal 4mm

026.jpg

26.07.2013r Pierwszy dzień murowania

027.jpg

27.07.2013r Dzień drugi

028.jpg

029.jpg

Skład brygady

Szwagier – murarz

Teściu – murarz

Sąsiad – murarz

Ja – halangier

Halangować dla trzech murarzy to nie jest łatwy kawałek chleba, ale widok który ukazywał się moim oczom codziennie w okolicach godziny 17 – bezcenne. Nie co dzień człowiek widzi taki postęp swojej pracy. Oczywiście gdyby nie przepona fundamentowa to wszystko nie byłoby takie piękne.