Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z ogrzewaniem

kosti102

Recommended Posts

witam mam mały problem z ogrzewaniem , jest to ogrzewanie na kocioł gazowy . Problem jest w tym że nie dogrzewa grzejników w jednej czesci budynku . Instalacja była robiona przez wcześniejszego właściciela . Panowie Pomoże tutaj coś naczynie mebranowe??? z tego co doszedłem to widziałem że akurat na tym odcinku jest syfon , kocioł jest na piętrze a rury idą na parter i dalej do grzejników na piętro . Co może być winne ?? Proszę o pomoc ,

Chodzi o to, że najbliższe od kotła grzejniki powinny być odpowiednio skryzowane aby woda przepływała przez wszystkie grzejniki w miarę jednakowo. No chyba że są duże róznice w wielkościach grzejników to dobrać jeszcze trzeba przepływ do ich wielkości.

A filtr był czyszczony? Można również skontrolować naczynie wzbiorcze które masz wbudowane w kotle - sprawdzić ciśnienie wstępne.

moge wiedziec o co chodzi z zle zrównoważonym przepływem ?

Jeśli opory przepływu przez jeden grzejnik są małe, a przez drugi duże, to woda popłynie prawie tylko przez ten pierwszy a drugi zostanie zimny - to jest źle zrównoważony układ. Jeśli się nie da zmniejszyć oporów przepływu przez jedne grzejniki, to trzeba zwiększyć opory przepływu przez pozostałe (wspomniane kryzowanie), tak, by woda płynęła przez wszystkie grzejniki w miarę równomiernie proporcjonalnie do ich wydajności.