Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralka do kanalizacji - PROBLEM

coppi

Recommended Posts

Cześć,

Takie zagadnienie mam.

Mamy potrzebę umieszczenia pralki w przedpokoju. W odległości od pionu kanalizacyjnego po podłodze ok. 2m. Po ścianach jakieś 4-5 metrów.

Czy jest jakikolwiek sposób, żeby tą pralką podłączyć?? Spadku raczej nie będzie. Ale może jakieś pompy czy jeszcze inne rozwiązania. Czy nie ma opcji??

Pralka ma swoją pompę, jeśli ta rura ma iść w poziomie, a nie pod górę (wyżej niż 80cm), to żadna inna pompa nie jest potrzebna. Możesz przedłużyć szlauch pralki (są do kupienia długie), ale lepszym wyjściem, jeśli to tylko możliwe, byłoby ułożenie sztywnej rury i jej zakończenie gdzieś przy pralce normalnym podejściem na wysokości ok. pół metra od podłogi.

J.

Pralka ma swoją pompę, jeśli ta rura ma iść w poziomie, a nie pod górę (wyżej niż 80cm), to żadna inna pompa nie jest potrzebna. Możesz przedłużyć szlauch pralki (są do kupienia długie), ale lepszym wyjściem, jeśli to tylko możliwe, byłoby ułożenie sztywnej rury i jej zakończenie gdzieś przy pralce normalnym podejściem na wysokości ok. pół metra od podłogi.

J.

To jest jakieś światełko w tunelu.

Po podłodze do pionu kanalizacyjnego i wody jest jakieś 3m. Chciałem poprowadzić wszystko w wylewce. Wodę bez problemu w sztywnej rurce. I obok właśnie też sztywną rurkę do kanalizacji. Przy pralce robię podejście z poziomu podłogi do wody i kanału.

Ta pompka z pralki da radę na te 3 metry?? Czy może być ryzykownie??

Jeśli to ma być w wylewce, to w ogóle nie ma problemu, jeśli grubość wylewki i izolacji pod nią pozwoli to daj tam rurę fi50 z niewielkim spadkiem (centymetr na metrze), jeśli z grubością jest problem, to możesz dać rurę fi40, przy pralce wyciągnij ją na ścianę i zakończ wylotem do pralki pół metra nad docelową podłogą.

W tym momencie pompka pralki będzie normalnie wyrzucać wodę do kanalizacji, resztę załatwi grawitacja.

J.

Super.

z tym spadkiem z 1cm na metrze to też może się uda.

Tylko potem jak skończy się wylewka to w rurę kanalizacyjną jeszcze niżej najlepiej się wbić?? Bo najprościej parę centymetrów wyżej w ścianie. Ale to może nie jest problemem. Może w tą rurę jakoś się można wbić sprytnie. Ja się właśnie nie znam ;).

Noo... "wbić" to nie bardzo, na pionie musi być założony trójnik po prostu. I nie wyżej, odejście od pionu musi być na tym samym poziomie albo niżej. Rozmawiamy o domu w trakcie budowy czy dużego remontu? Da się pion rozciąć i wstawić tam trójnik?

Tak to może wyglądać (zdjęcie fragmentu mojej instalacji, na zdjęciu jest czwórnik, nie trójnik, bo w prawo odejście do kibla jeszcze jest):

6703_Kanalizacja.jpg

Zamiast czwórnika jak na zdjęciu, Tobie potrzebne jest coś takiego:

http://www.karmat.pl/images/zdjecia/kanalizacja%20szara/images/U15T4-trojnik-110-50-45-zoom.jpg

Jeśli pion jest już zabudowany na stałe i nie daj Boże używany, rzecz może nie być taka prosta, ale też nie jest to niemożliwe.

J.

Edytowane przez Jarek.P

Noo... "wbić" to nie bardzo, na pionie musi być założony trójnik po prostu. I nie wyżej, odejście od pionu musi być na tym samym poziomie albo niżej. Rozmawiamy o domu w trakcie budowy czy dużego remontu? Da się pion rozciąć i wstawić tam trójnik?

Tak to może wyglądać (zdjęcie fragmentu mojej instalacji, na zdjęciu jest czwórnik, nie trójnik, bo w prawo odejście do kibla jeszcze jest):

Zamiast czwórnika jak na zdjęciu, Tobie potrzebne jest coś takiego:

Jeśli pion jest już zabudowany na stałe i nie daj Boże używany, rzecz może nie być taka prosta, ale też nie jest to niemożliwe.

J.

Dom jest w stanie 'developerskim' i się przystosowujemy. I z pralki chcę do kuchni z kanałem i wodą się podłączyć. W kuchni pewnie jakiś 'cieńszy' ten pion jest zrobiony. Ale ograniczeń być nie powinno. Sprawdzę dokładnie jak to wygląda. Na razie robię rozeznanie czy takie coś można zrobić w ogóle.

Dom jest dwulokalowy i my jesteśmy na kondygnacji wyższej. Kanalizacja nie jest jeszcze używana.