Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana szyb w oknie dachowym VELUX

Brass

Recommended Posts

Witam

Mam pytanko: jak wygląda wymiana szyb w oknie dachowym VELUX-a? Mam aktualnie okna z szybą 73 a potrzebuje zainstalować szyby dżwiękochłonne min 40 dB, czy wymiana jest trudna, czy warto szukać innego sposobu niż serwis VELUX-a? Wiecie może jaka jest grubość pakietu szyby 73 dla okna w rozmiarze S08?

• 1 year później...
Witam

Mam pytanko: jak wygląda wymiana szyb w oknie dachowym VELUX-a? Mam aktualnie okna z szybą 73 a potrzebuje zainstalować szyby dżwiękochłonne min 40 dB, czy wymiana jest trudna, czy warto szukać innego sposobu niż serwis VELUX-a? Wiecie może jaka jest grubość pakietu szyby 73 dla okna w rozmiarze S08?

Witaj Brass,

żeby osiągnąć ten parametr, niestety nie da się tego zrobić wymieniając samą szybę. Okna o takich parametrach wyposażone są, oprócz szyby zespolonej, w dodatkową taflę szkła, instalowaną od zewnątrz. Jeśli chcesz osiągnąć taki parametr musisz wymienić całe okno.

Pozdrawiam Paweł, Konsultant Velux

Edytowane przez Doradca VELUX

Proponuje najpierw sprawdzić obecność uszczelki obwiedniowej w oknach.

Jest tu kluczowy element akustyki okna.

VELUX ma dziwny zwyczaj, że nie daje tych uszczelek w "standardzie" w tańszych modelach swoich okien dachowych.

(przynajmniej tak było jeszcze kilka lat temu)

Uszczelki oczywiście można potem dokupić i zainstalować samemu, ale trzeba o tym wiedzieć.

Pozdrawiam

GREGOR