KK2012 15.01.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Witam! Niestety dopiero w przyszłym roku będę mógł wyłożyć kostką front domu, a w tym muszę zrobić jakąś prowizorkę. Przód działki ma spory spadek, mam też teren gliniasty, czyli po każdym deszczu i roztopie robi się ogromne błoto, ciężko po tym chodzić i wjeżdżać (z rozpędu z nadzieją na nie utknięcie). Teraz już utwardzałem, sypałem również pozostałości żwiru, które glina wchłonęła. Na teren muszą wjechać 3 samochody, w rządku, jeden za drugim. Myślałem o czymś w stylu płyt ażurowych, żeby to rzucić pod koła. Trochę jednak tego wyjdzie i zastanawiam się czy można to zrobić tańszym kosztem, tym bardziej, że po roku wszystko stamtąd wyleci, bo będę kładł kostkę. Macie jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 15.01.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 U nas było tak: podjazd był przygotowany pod ułożenie kostki w pażdzierniku (wszystkie wymagane warstwy, łącznie z zagęszczeniem). Następnie w takim stanie przeżył zimę (kilka cykli zamrażania i rozmrażania). W tym czasie jeździliśmy po nim autem. Kostkę położyliśmy w kwietniu, po ponownym wyrównaniu i ubiciu terenu. Nic nie osiadło, wszystko jest równe do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 15.01.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 KK2012 - oglądałem fotki gdzieś w necie, są w sprzedaży membrany, które układa się na terenie błotnistym i na to sypie kamień. Zapobiega ona mieszaniu się kamienia z ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 15.01.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 KK2012: nie musi być ażur. Znajdź jak wyglądają różne wersje czegoś co nazywa się kamień sjenński, kamień polny, ażur polny i tak dalej. Zwykle ma wymiar 50 x 50 x 8 - wygląda niegłupio, cena z racji wagi powinna być podobna do ażurku 60 x 40 x 10 a w razie czego można z tego chodnik niegłupi ułożyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 16.01.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Wykorytuj na 40-35 cm. Z tego zasyp 20 cm gruzem lub kamieniami zależnie od tego co tańsze u Ciebie. Możesz po tym jeździć aż zbierzesz kasę na górną warstwę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 16.01.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Wykorytuj na 40-35 cm. Z tego zasyp 20 cm gruzem lub kamieniami zależnie od tego co tańsze u Ciebie. Możesz po tym jeździć aż zbierzesz kasę na górną warstwę. Pozdrawiam To uważam za najlepszą radę. Sam tak miałem. Skoro planujesz kostkę, to po co dwa razy męczyć się z przygotowaniem podjazdu. Od razu można przygotować podbudowę, spokojnie po tym jeździć do bólu a potem będzie "jak znalazł" pod bruk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts