Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja przeciwporażeniowa

Recommended Posts

witam

chciałbym zapytać jak wykonać instalacje przeciw a mianowicie od nowego licznika który mam na ścianie będę ciągnął kabel do garażu w garażu będę miał skrzynkę bezpieczników i pod licznik i z tej skrzynki będzie rozprowadzona instalacja mowa o instalacji 3fazowej po garażu chciałbym mieć przeciw porażenie żeby mnie tam w garażu nie zabiło jakby coś mam stary miedziany kabel który miał być wykorzystany już dawno ale tak zeszło kabel jest przystosowany do położenia w ziemi ma 4 żyły i chciałbym zapytać Czy może być użyty do pociągnięcia prądu od licznika do garażu do podlicznika a następnie zrobione przeciw porażenie na 5 żył czy musi być od licznika głównego już kabel 5 żyłowy? mam tego kabla około 40metrów i szkoda mi go a 40 metrów kabla 5x6mm2 trzeba dać duuuŻo pieniędzy.

liczę na waszą pomoc

Cześć

Jasne że można zrobić tak jak piszesz. Tylko jaką masz średnicę tego 4x ??? czy wystarczająca do obciążenia to po pierwsze.

Po drugie należy zabezpieczyć całą linię przed przeciążeniem po prostu wstawić zabezpieczenie przy 1 liczniku na początku kabla do garażu.

Przy drugim liczniku (za nim) w garażu robisz punkt podziału z N na N i PE i robisz różnicówkę 3 fazową. A dalej już zabezpieczasz tak jak wychodzi z mocy obliczeniowej :)

Po wszystkich pracach robisz badanie wyłączników różnicowo-prądowych i mierzysz impedancję pętli zwarcia na odbiorach.

Śpisz spokojnie nic się nie spali i nikogo nie zabije jeśli wyniki będą pozytywne.

Pozdrawiam

P.S. A pamiętaj że powinno się obliczyć spadek napięcia w zależności od mocy zainstalowanej i odległości ale jeśli to jest np. 4x6mm2 w Cu to do normalnej pracy w garażu powinien wystarczyć. No chyba że warsztat ma być. ...

Edytowane przez e=mc2

Ja mam zrobione u siebie dokładnie tak jak planujesz tzn. od licznika mam pociągnięty prąd kablem 4 żyłowym, a w budynku gospodarczym kolega elektryk zrobił mi uziemienie (punkt rozdziału na N i PE i zabite sondy w ziemię na około 8 mb) i do tego podłaczona jest ochrona. Edytowane przez LAG
literówki

garaż z przyszłym przeznaczeniem na warsztat kompresor spawarki szlifierki tokarka itp.

a jak zmierzyć/obliczyć ten przewód 4 x ??? bo na nim nic nie pisze.

poszedłem do garażu i zmierzyłem go suwmiarką wiem amatorka to przewód bez izolacji ma 2,5 mm2

założę taki w przypadku jak będzie za słaby to wymienię na grubszy {ojciec się uparł że będzie dobry bo on się zna ]

Edytowane przez ufo22222

Do uruchomienia w garażu oświetlenia czy okazjonalnego podłączenia typowych narzędzi itp. spokojnie wystarczy.

Do zasilania warsztatu z pracującymi równolegle różnymi, prądożernymi urządzeniami nie wystarczy.

Może więc nie wróżmy z fusów, zacznijmy od podstawowego pytania: co chcesz w tym garażu zasilać?

J.

Może więc nie wróżmy z fusów, zacznijmy od podstawowego pytania: co chcesz w tym garażu zasilać?

J.

Dokładnie.

garaż z przyszłym przeznaczeniem na warsztat kompresor spawarki szlifierki tokarka itp.

Jaka jest moc zainstalowanych urządzeń, i czy jest planowane w przyszłości zwiększenie tej mocy?

Jakim zabezpieczeniem będzie zabezpieczony ten kabel? Jaka jest wartość bezpiecznika przedlicznikowego? Jaki układ sieci? Jaka odległość garażu od rozdzielni?

Edytowane przez fenix2

...ja już mam przewód 4x6mm2 jak kolega Jarek pomógł mi określić. i pytałem czy się nada czy będę musiał kupić nowy

Niestety kolego, ale bez względu na to co w tym garażu zamontujesz tego przewodu do jego zasilenia użyć nie możesz.

Minimum 10mm2 w przypadku miedzi lub 16mm2 gdy aluminium.

Sorry za PN HD 60 364.

zabezpieczenie główne nie 25A tylko 32A

Właśnie miąłem pisać że mi się nie zgadza moc dla tego zabezpieczania. Więc tak jak pisałem wcześniej powinieneś dać YKY4x10mm2.

Oczywiście na 5x6mm2 będzie to działa, ale nie będzie zgodne z normą.

Edytowane przez fenix2