Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc/porady w poniższej sprawie.

Chodzi o działkę na terenie warszawskiej gminy Białołęka. Od paru pokoleń moja rodzina nic z tą działką nie może zrobić gdyż graniczy ona bezpośrednio z planowaną trasą Mostu Północnego. Niestety władze nie spieszą się z przymusowym wywłaszczeniem (które - jak rozumiem - wiązałoby się z jakimś odszkodowaniem).

Bylibyśmy skłonni sprzedać ją komukolwiek za przysłowiowe pół ceny - tylko czy ma ona w tej sytuacji jakąkolwiek wartość? Działka ma ok. 2 tys m2, kilkaset metrów od urzędu dzielnicy Białołęka.

Co możemy w takiej sytuacji zrobić aby sprzedać działkę? Czy istnieją np. inwestorzy, którzy skupują takie działki aby zarobić na różnicy między ceną sprzedaży a późniejszym odszkodowaniem? To jest jedyny pomysł, który mi przyszedł do głowy...

Bardzo proszę o pomoc - udzielę dokładniejszych informacji przez PW jeśli ktoś jest zainteresowany tą sprawą.

• 1 month później...
Są osoby, które skupują ziemie przeznaczoną pod przyszłe inwestycje. Tak było przed budową obwodnicy Lublina. Kilka lat temu, gdy była to jeszcze mglista perspektywa, ktoś kupił sporo ziemi, która została ostatecznie wywłaszczona. Oczywiście chłopi nie dostrzegli interesu i stracili sporo pieniędzy. Ale skoro tobie nie zależy na kasie, a na pozbyciu się działki, ogłoś się, może trafisz i u siebie na takich "inwestorów".

Chciałbym Ci móc powiedzieć, ale nie mam pojęcia niestety. Wiem o tej sytuacji, ponieważ koledze stawiają ekspresówkę tuż obok świeżo wybudowanego domu. Dowiedział się od miejscowych o takiej sytuacji. Ci ludzie sami zgłosili się do właścicieli działek. Dokładnie znali plany przyszłej inwestycji i zdawali sobie sprawę z ujęcia budowy s17/12 w perspektywie budżetowej 2007- 2015. Ogłoś się, przeszukaj fora inwestycyjne. A swoją drogą, wydaje mi się, że most północny już został ukończony.

Dziękuję za wszelkie informacje krazzo :)

Sam most został oczywiście ukończony i oddany do użytku, ale w kolejnym etapie trasa Mostu będzie poprowadzona dalej na wschód w kierunki Pragi. Kiedy będą ruszać prace nad następnym etapem, moja działka będzie zapewne jedną z pierwszych w kolejce do wywłaszczenia gdyż leży bardzo blisko ul. Modlińskiej (do której na razie doprowadzono trasę Mostu).

Pozdrawiam!

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=126559&page=253

Obserwuj ten wątek. Jeśli ruszy dalej budowa, tutaj na pewno natychmiast będzie o tym informacja i o aktualnym stanie inwestycji. Jak przyjdzie godzina W, będziesz przygotowany. Powodzenia!

• 4 months później...
Mam podobną sytuację,z tym,ze moja działka na najnowszych mapach dostępnych w necie wypada centralnie pod projektowaną TMP,a ja chciałam ją użytkować.Uprzątnąć,ogrodzić,może postawić domek,mieć ogród i wypoczywać.No cóż...Przynajmniej zwolniono mnie z płacenia podatku,bo dawne budynki się rozpadły.Nie jestem w stanie określić,czy obowiązujący mpzp obejmuje tę działkę,a nowy mpzp TMP na odcinku od Modlińskiej w kierunku Pragi jeszcze nie sporządzony, i niestety nikt nie wie, czy i kiedy ujrzy światło dzienne.Masakra.Dopytam w architekturze co mi zatem wolno na tej działce,czego nie wolno,a co muszę...bo podejrzewam,że sytuacja jaka jest przynajmniej przez najbliższe 10 lat się nie zmieni.Mało to pocieszające,niestety.Pozdrawiam.