Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach jednospadowy bez kalenicy jak położyć wełnę i folie

Karizmo

Recommended Posts

Witam

Mam problem z ocieleniem dachu na warsztacie.

Jest to warsztat samochodowy 120 m2 powierzchni, jedno spadowy, wysokość 5,5 m z tyłu a z przodu cos około 4 m.

Dach jest deskowany, pokryty papa, krokwie to tregry metalowe dwuteowniki.

Pod dachem dałem folie wysokoparoprzepuszczalna (STROTEX EXPERT - 155 zł rolka), jak widać na zdjęciach zacząłem 10 cm przed murem. Wata (wełna szklana) 15 cm z Leroy Merlin (była w lato w promocji), pomiędzy wełna a dachem jest przestrzeń coś koło 3-4 cm.

I teraz pytanie jak zrobić wentylacje jak ja nie mam kalenicy ?

Wełna jak i folia od strony dachu jest mokra. ale to pewnie dlatego ze nie zdążyłem dać dolnej foli paroizolacyjnej (chce dać aluminiową STROTEX AL90) a ze to warsztat to auta wjeżdżają w śniegu przez co jest pełno wody, wiadomo to wszystko idzie w dach. Boje sie ze jak dam dolna warstwę foli to mi ta wełna zgnije?

Czy warto kłaść wełnę w zimie czy lepiej sie wstrzymać do lata, teraz mam przestój wiedz wolał bym to zrobić teraz ?

Grzeje tylko w tygodniu i to jak przyjeżdżam rano, temperatura po weekendzie spadnie nawet do około 3C, jak grzeje w tygodniou to do około 13C na warsztacie w zupełności wystarcza.

Jak to zrobić żeby miało ręce i nogi ?

SAM_1724.jpg SAM_1725.jpg SAM_1726.jpg SAM_1727.jpg

Wełna jak i folia od strony dachu jest mokra. ale to pewnie dlatego ze nie zdążyłem dać dolnej foli paroizolacyjnej (chce dać aluminiową STROTEX AL90) a ze to warsztat to auta wjeżdżają w śniegu przez co jest pełno wody, wiadomo to wszystko idzie w dach. Boje sie ze jak dam dolna warstwę foli to mi ta wełna zgnije?

Właśnie po to daje się paroizolację super szczelną aby tam pary wodnej nie wpuszczać pod dach w nadmiarze, czego efekty już masz .

Zrób gdzieś na boku szczeliny wentylacyjne, aby ta pustka między papą a folią była wentylacja porządna.

Potem jak przyjdzie mróz grzać i wietrzyć solidnie, i zaraz potem szczelnie dać paroizolację

ale za tak za je bi sc szczelnie !

i p problemie .,

Ok super tylko jak i gdzie zrobić te szczeliny. Tregry stalowe z przodu mór z tyłu mur.

Druga sprawa to na 1/3 dachu pomiędzy deski a wełnę (czyli nad wełnę) położyłem folie żółtą paroizolacyjną zamiast paroprzepuszczalną, niestety przez swoją niewiedzę. Teraz pytanie zdjąć wszystko i kłaść tą paroprzepuszczalną czy zostawić.

dach 1.jpgdach 2.jpg

Zdzieraj bo szkoda liczyć na cuda.

1. Nie może tam wpadać para wodna od środka .

2. To co ewentualnie się tam dostanie ma właśnie wyjść przez folię wysokoparoprzepuszczalną.

3. Beki stalowe od zewnątrz do izolować →ponieważ mogą działać niczym skraplacze i to

przy nie wielkiej wilgotności względnej.

4. nie wiem dokładnie jak ale może wiercić ?

Oddaje w pomyślunek/ trudne nie jest .

Rozumiem ze rysunek 2 odpada.

No w tregrach stalowych to wiercenie raczej odpada bo więcej na wiertła wydam niz na zerwanie dachu.

Myślałem żeby albo wywalić dziurę w ścianie lub jakiś grzybek na dachu pomiędzy tregrami dać.

Czy jak wywalę dziurę przy deskach, w ścianie średnicy 5 cm to starczy na jeden tunel ? Masa z tym bedzie roboty to pustak szary i ciężko cos tak wielkiego wiercic otwornicą.

Ewentualnie wiertłem 12 kilka otworów zrobić tylko czy ściany nie osłabię ? Ah juz nie mam siły powoli do tego.

Tylko nie wiem czy warto w ścianie bo stoi pod wiatr wiedz pewnie bedzie jeszcze nawiewać do środka.

Jeszcze sie zastanawiam czy może deski jednej tej przy ścianie nośnej nie usunąć a raczej podnieść i zrobić taki tunel.

wywietrznik.jpgwywietrznik_mdm.jpgSAM_1725.jpg

wywietrznik.jpg

Edytowane przez Karizmo

Dzięki za dobre rady, żółta juz zerwana i położona prawidłowa, do tego okazało sie ze zrobię łatwo i tanio ta wentylacje. Wsadziłem dzisiaj łeb i sie okazało ze na tregrze położona jest łata 5-6 cm wysoka (do niej są deski przybite) wiedz po prostu wytniemy kawałek tej łaty (pod pierwsza deską) i po sprawie, bedzie po całej długości tunel wentylacyjny 10x5 cm.