Karizmo 15.01.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Witam Mam problem z ocieleniem dachu na warsztacie. Jest to warsztat samochodowy 120 m2 powierzchni, jedno spadowy, wysokość 5,5 m z tyłu a z przodu cos około 4 m. Dach jest deskowany, pokryty papa, krokwie to tregry metalowe dwuteowniki. Pod dachem dałem folie wysokoparoprzepuszczalna (STROTEX EXPERT - 155 zł rolka), jak widać na zdjęciach zacząłem 10 cm przed murem. Wata (wełna szklana) 15 cm z Leroy Merlin (była w lato w promocji), pomiędzy wełna a dachem jest przestrzeń coś koło 3-4 cm. I teraz pytanie jak zrobić wentylacje jak ja nie mam kalenicy ? Wełna jak i folia od strony dachu jest mokra. ale to pewnie dlatego ze nie zdążyłem dać dolnej foli paroizolacyjnej (chce dać aluminiową STROTEX AL90) a ze to warsztat to auta wjeżdżają w śniegu przez co jest pełno wody, wiadomo to wszystko idzie w dach. Boje sie ze jak dam dolna warstwę foli to mi ta wełna zgnije? Czy warto kłaść wełnę w zimie czy lepiej sie wstrzymać do lata, teraz mam przestój wiedz wolał bym to zrobić teraz ? Grzeje tylko w tygodniu i to jak przyjeżdżam rano, temperatura po weekendzie spadnie nawet do około 3C, jak grzeje w tygodniou to do około 13C na warsztacie w zupełności wystarcza. Jak to zrobić żeby miało ręce i nogi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.01.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Wełna jak i folia od strony dachu jest mokra. ale to pewnie dlatego ze nie zdążyłem dać dolnej foli paroizolacyjnej (chce dać aluminiową STROTEX AL90) a ze to warsztat to auta wjeżdżają w śniegu przez co jest pełno wody, wiadomo to wszystko idzie w dach. Boje sie ze jak dam dolna warstwę foli to mi ta wełna zgnije? Właśnie po to daje się paroizolację super szczelną aby tam pary wodnej nie wpuszczać pod dach w nadmiarze, czego efekty już masz . Zrób gdzieś na boku szczeliny wentylacyjne, aby ta pustka między papą a folią była wentylacja porządna. Potem jak przyjdzie mróz grzać i wietrzyć solidnie, i zaraz potem szczelnie dać paroizolację ale za tak za je bi sc szczelnie ! i p problemie ., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karizmo 15.01.2013 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Ok super tylko jak i gdzie zrobić te szczeliny. Tregry stalowe z przodu mór z tyłu mur. Druga sprawa to na 1/3 dachu pomiędzy deski a wełnę (czyli nad wełnę) położyłem folie żółtą paroizolacyjną zamiast paroprzepuszczalną, niestety przez swoją niewiedzę. Teraz pytanie zdjąć wszystko i kłaść tą paroprzepuszczalną czy zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.01.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Zdzieraj bo szkoda liczyć na cuda.1. Nie może tam wpadać para wodna od środka .2. To co ewentualnie się tam dostanie ma właśnie wyjść przez folię wysokoparoprzepuszczalną.3. Beki stalowe od zewnątrz do izolować →ponieważ mogą działać niczym skraplacze i toprzy nie wielkiej wilgotności względnej.4. nie wiem dokładnie jak ale może wiercić ?Oddaje w pomyślunek/ trudne nie jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karizmo 15.01.2013 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Rozumiem ze rysunek 2 odpada. No w tregrach stalowych to wiercenie raczej odpada bo więcej na wiertła wydam niz na zerwanie dachu. Myślałem żeby albo wywalić dziurę w ścianie lub jakiś grzybek na dachu pomiędzy tregrami dać. Czy jak wywalę dziurę przy deskach, w ścianie średnicy 5 cm to starczy na jeden tunel ? Masa z tym bedzie roboty to pustak szary i ciężko cos tak wielkiego wiercic otwornicą. Ewentualnie wiertłem 12 kilka otworów zrobić tylko czy ściany nie osłabię ? Ah juz nie mam siły powoli do tego. Tylko nie wiem czy warto w ścianie bo stoi pod wiatr wiedz pewnie bedzie jeszcze nawiewać do środka. Jeszcze sie zastanawiam czy może deski jednej tej przy ścianie nośnej nie usunąć a raczej podnieść i zrobić taki tunel. Edytowane 15 Stycznia 2013 przez Karizmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.01.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 grzybki ok i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karizmo 17.01.2013 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Dzięki za dobre rady, żółta juz zerwana i położona prawidłowa, do tego okazało sie ze zrobię łatwo i tanio ta wentylacje. Wsadziłem dzisiaj łeb i sie okazało ze na tregrze położona jest łata 5-6 cm wysoka (do niej są deski przybite) wiedz po prostu wytniemy kawałek tej łaty (pod pierwsza deską) i po sprawie, bedzie po całej długości tunel wentylacyjny 10x5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts