szafri 16.04.2004 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 W tym roku zaczynam budowę a dokładnie za 2 miesiące, mam już prawie cały komplet dokumentów. Zastanawia mnie tylko jedeno może to banał, ale nie mam pojęcia, czy jeżeli woda i studzienka kanalizacyjna są przy mojej działce, czy Wodociągi (PEWIK) będą miały problem, żeby wyciągnąć mi kran na moją działkę na czas budowy? Czy mieliście taki problem, czy ponosi się jakieś koszty i ile czasu im to zajmie, w jaki sposób to załatwić. Proszę pomóżcie nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 16.04.2004 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 ja brałam z rzeczki naprawde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_72 16.04.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Ja mam wbitego szpica ok. 3m w ziemie na to zawór zwrotny, pompa ręczna (używana od teściowej), wylewka i woda juz jest. Potem mozna załatwić (kupić) ze 2 beczki 200l i za pomocą węza gumowego podłączonego do wylewki beczki napełnic wodą, dla murarzy wystarczy.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 16.04.2004 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 potrzebujesz zrobić wylewkę (w moim przypadku koszt około 70 pln razem z robocizną)...trzeba to zgłosić w PWiK - u...zapłacisz za wodę na czas budowy ryczałt na dwa lata)...potem można lać do woli:)...bo nie ma wodomierza...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafri 16.04.2004 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 dzięki wielkie za podpowiedź legar, wiesz może ile czasu się czeka aż ten PWiK to zrobi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kol 16.04.2004 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 z tego co widzę to co gmina to inny obyczaj. 2 dni temu własnie konserwator podłączył nam wodę z rury głównej na teren działki. założył kran a liczniki dał do ręki i będą założone dopiero na końcu ( po wybudowaniu ). na pocvzątku musiałam isć do architekta po projekt przyłącza wody 500 pln- 3 tygodnie czekania, następnie do starostwa złożyć jakiś dokumencik oraz żeby mi wskazli z jakiego miejsca mogę ją ciągnąć 40 pln i miesiąc czekania, w starostwie musieli jeszcze zatwierdzić projekt - po znajomosci 1 tydzień czekania, ( ponoć czeka się na to 6 tygodni), i dalej do gminy po wydanie decyzji o przyłączu wody - 400 pln.także u nas nie było tak różowo. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leo668 16.04.2004 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Witam nie wiem gdzie budujesz ale u nas w Zabrzu wygląda to tak:1) musisz uzyskać warunki przyłączenia do sieci wodociągowej2) po warunkach najlepiej pogadać z kimś z działu technicznego PWIK zeby zrobil projekt (tak jest najszybciej)3) po projekcie do firmy wykonawczej a oni juz wszystko załatwią, zrobią wcinke do sieci i wyprowadzą Ci wode na działkę do miejsca gdzie będziesz potrzebował. Postawią stojak i założą kranik.4) kiedy wybudujesz już fundamenty, wodę wprowadzi sie do środka budynku i po sprawie. (PE się zgrzewa więc metrów możesz dołożyć ile będzie potrzeba) W zależności od tego ile wody będziesz potrzebował możesz zapłacić ryczałt lub założyć wodomierz. (pracuje w firmie która projektuje i wykonuje takie przyłącza i z tego co wiem bardziej opłaca sie założyć wodomierz, przynajmniej u nas w Zabrzu wychodzi taniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remus 16.04.2004 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Miałem ten sam problem. Mam hydrant przy płocie i chciałem dogadać się z wodociągami na ryczałt za pobieranie wody do budowy z tego hydrantu. Zdębiałem kiedy zażyczyli sobie ok. 1200 zł m-c tego ryczałtu. Przecież to tak jakbym codziennie napełniał wodą jakiś basen. Sprawę załatwiłem kupując dwa zbiorniki po plastyfikatorach do betonu o pojemności 1000 litrów każdy i tam magazynowałem wodę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 16.04.2004 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 potrzebujesz zrobić wylewkę (w moim przypadku koszt około 70 pln razem z robocizną)...trzeba to zgłosić w PWiK - u...zapłacisz za wodę na czas budowy ryczałt na dwa lata)...potem można lać do woli:)...bo nie ma wodomierza...pzdr Właśnie dzwoniłem do wodociągów i dowiedziałem się, że żaden ryczałt nie wchodzi w grę (przynajmniej u nas) - na czas budowy należy wykonać wodomierz w studzience wodomierzowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 16.04.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Ale macie fajnie.Bo ja to będę musiała współfinansować budowę wodociągu we wsi - bo do mojej ulicy nie dochodzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzyciel 16.04.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 A DESZCZÓWKI NAŁAPAĆ TO NIE ŁASKA ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafri 16.04.2004 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 prawdziwy marzyciel z Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 17.04.2004 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 wiesz może ile czasu się czeka aż ten PWiK to zrobi? ile zajmie im zrobić wylewkę?...około godziny...grunt w miarę podatny na szpadel czas zapłaty za ryczałt wodny?...czas oczekiwania w kolejce Właśnie dzwoniłem do wodociągów i dowiedziałem się, że żaden ryczałt nie wchodzi w grę (przynajmniej u nas) ...u mnie tak jest i naprawdę nie sciemniam na pocvzątku musiałam isć do architekta po projekt przyłącza wody 500 pln- 3 tygodnie czekania, następnie do starostwa złożyć jakiś dokumencik oraz żeby mi wskazli z jakiego miejsca mogę ją ciągnąć 40 pln i ... kol... kolejność chyba powinna byc odwrotna? Zdębiałem kiedy zażyczyli sobie ok. 1200 zł m-c tego ryczałtu. ...kosmos nie mowię tutaj o docelowym przyłączu wody do budynku...tylko o zrobieniu wylewki od głównego przyłącza w ulicy(tam jest załozony trójnik) ...do docelowego przyłącza do budynku potrzeby niestety jest projekt...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petroniusz 17.04.2004 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 Ja myślałem że wodę będę miał bez problemów ale , chyba się zawiodę , sąsiad kopie studnię , a to znaczy że za przyłącze wodociągi zażyczyły sobie pewnie kosmicznej kwoty , nic tylko się cieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaczka 19.04.2004 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Pożycz od kogoś beczkowóz i w ten sposób zaopatruj się w wodę.My pożyczylismy i rozliczaliśmy się z kierownikiem gospodarstwa rolnego.Nie wyszło drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winner 10.05.2004 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Miałem ten sam problem. Mam hydrant przy płocie i chciałem dogadać się z wodociągami na ryczałt za pobieranie wody do budowy z tego hydrantu. Zdębiałem kiedy zażyczyli sobie ok. 1200 zł m-c tego ryczałtu. Przecież to tak jakbym codziennie napełniał wodą jakiś basen. Sprawę załatwiłem kupując dwa zbiorniki po plastyfikatorach do betonu o pojemności 1000 litrów każdy i tam magazynowałem wodę. Pozdrawiam A to ciekawe Remus bo mi Amielan w Choroszczy powiedzial ze nia ma ryszaltow i wszystko to 100% wodomierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remus 10.05.2004 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 A to ciekawe Remus bo mi Amielan w Choroszczy powiedzial ze nia ma ryszaltow i wszystko to 100% wodomierze. Obecnie nie wiem bo to było ok. 2 lata temu. Poza tym to były wodociągi białostockie i nie wiem czy Choroszcz też pod nie podlega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 10.05.2004 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 mam wodociąg obok działki i będziemy robić przyłącze. zastanawiamy się tez nad kopaniem studni, był magik od studni i stwierdził, że woda będzie na ok 6-7 m, koszt ok. 1500-2000 zł - taka woda mogłaby sie przydać zarówno podczas budowy oraz później np do podlewania ogródka, mycia samochodu, itd znajomi mają zrobione 2 przyłącza: z wodociągu i ze studni, w domu kilka dodatkowych zaworów i w zależności od potrzeb mogą pobierać wodę z wodociągu lub studni (np. do WC, na cele gospodarcze) zastanawiam się czy aby nie zrobić podobnie co o tym sądzicie??? kopać studnie czy nie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts