Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bablowanie w piecu, buczenie i syki....

aki007

Recommended Posts

Witam , moze ktos doradz czy to jest normalne, czy raczej do d...y, mianowicie jak rozpalam piec, zasypowy, w momencie kiedy piec uzyskuje wyoka temperature w krotkim czasie |(zalozmy 80 C w 30 minut) to piec wydaje dzwieki jakby woda sie w nim gotowala - bulgocze, syczy. Na moj chlopski rozum, tak nie powinnc byc. jest zapowietrzony czy jak?

Witam , moze ktos doradz czy to jest normalne, czy raczej do d...y, mianowicie jak rozpalam piec, zasypowy, w momencie kiedy piec uzyskuje wyoka temperature w krotkim czasie |(zalozmy 80 C w 30 minut) to piec wydaje dzwieki jakby woda sie w nim gotowala - bulgocze, syczy. Na moj chlopski rozum, tak nie powinnc byc. jest zapowietrzony czy jak?

W czasie szybkiego wzrostu temperatury może wystąpić miejscowe podgotowanie wody w kotle, przyczyną tego jest prawdopodobnie zbyt wysoka temperatura załączenia pompy c.o, lub jej brak - tylko grawitacja

U siebie też takie zjawisko zaobserwowałem. Posiadam zwykły górnika (30kw)podłączony do bufora. Czasami temp. na kotle 50st i zaczyna bulkać. Pewnie gdzieś na wymienniku wodę gotuje. Z doświadczenia z innym kotłem innego producenta (17kw) takiego zjawiska nie było. Może to wina konstrukcji?

mowimy o pompie obiegu kotlowego? jesli dobrze rozumiem.

zmienie na 35 C, ale tam jest zawor termoregulujacy chyba 50 C, wiec co to da???

Zmienie - metoda prob i bledow.

To chyba normalne. Oddałem tacie Atmosa na drewno, dołożył termoregulator (60 C) i bufor. Co prawda nie bąbluje, ale słychać trochę jak coś syczy, tak jakby się woda trochę podgotowywała. Chyba że to drewno w kotle - ale jest suche, 2-3 lata i pali się jak złe. Była próba zwiększenia przepływu na pompie obiegu kotłowego, ale nic to nie dało, poza spadkiem temp. na wyjściu z kotła. U mnie jak było na zaworze 4d i na powrocie 55 zwiększenie biegu pompki przynosiło skutek. Zmiana temperatury włączenia pompy nic nie pomoże - to raczej kwestia małego przepływu.

Tak jak pisze kolego Odegree w swoich dwóch wpisach.

Pierwszy wpis to przyczyna a drugi lekarstwo :)

Jak miałem śmieciuszka to takie strzelanie i inne oddwięki najwięcej powodowały ruszta wodne w momencie podłożenie większej "tłustej" dawki i uchyleniu drzwiczek popielnika czyli dużo tlenu i szybki hajc :)