aki007 15.01.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 "Wymyslilem" sobie nastepujace rozwiazanie i je teraz uzytkuje - podloga akumulacyjna , nie jest to standardowa wylewka 5-6 cm, tylko miejscami ma chyba nawet cos 14 cm. Jak nie napale w domu to i tak mam cieplo nawet kilka dni. To cieplo i kilka dni nie precyzuje, musze porobic dokladne pomiary, zeby mowic o konkretach, niemniej napewno wytrzymuje mi dobe bez palenia i spadku temp o 0,5 stopnia przy -4 na dworzu. PO takiej dobie obserwuje ze temp na powrocie jest troszke nizsza niz "normalnie", jak zaczynam palic i podgrzewac podloge. Pytanie jest takie jak tym cholerstwem sterowac, bo to jak plywac tankowcem, raz rozpedzony potrzebuje duzo zeby wychamowac...........i trzeba duzo zeby rozpedzic..... Kupilem regulator pokojowy, ktory sobie lezy kaska wyrzucona w bloto Mam pogodynke, moze to jest to, bo narazie, spalam okolo 20kg wegla na dobe , wpuszczam 32 C przy -4, jak jest -12 wpuszczalem 38 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.01.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Podłogówka ma swoją bezwładność i na to trzeba brać poprawkę. Masz kocioł zasypowy, więc spokojnie możesz puścić 45 stopni na zasilanie OP. Reszta to akumulacja przez ten okres jak piec wygaśnie. A jak będzie z temperaturami w domu? Chyba sam musisz to wybadać, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 15.01.2013 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 mam jeszcze bufor 1000 l, ktory laduje z bufora pobiera mi okolo dobe podlogowka i tak wkolko.Nie bralem pod uwage, koncepcji zeby "naladowac" podloge 45 C i zeby ona sie rozladowywala, balem sie kurczy w betonie, to ciagle podgrzanie i schladzanie, to nie byloby zdrowe dla mpodlogi - tak mi sie wydaje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.01.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 a że tak spytam...po co sterowanie ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 16.01.2013 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 nie mysle o sterowaniu podloga polegajaca na obnizeniu temp podlogi , kiedy wychodze do pracy i podniesieniu jej pol godziny przed powrotem, bo wiadomoinercja, bezwladnosc - utopiamysle o dobraniu jakies krzywej grzania, ,ktora uwzglednialaby spadki temperatu na dworzu i powiazac ja z temp czynnika grzewczegoniestety nalezaloby jeszcze wziasc poprawke na bezwladnosc podlogowkidodam ze przy roznicach temperatur na dworze -7 w nocy dzien + 3 przy tym samym zasilaniu temp taka sama........w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts