Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sterowanie podlogowka akumulacyjna

aki007

Recommended Posts

"Wymyslilem" sobie nastepujace rozwiazanie i je teraz uzytkuje - podloga akumulacyjna , nie jest to standardowa wylewka 5-6 cm, tylko miejscami ma chyba nawet cos 14 cm. Jak nie napale w domu to i tak mam cieplo nawet kilka dni. To cieplo i kilka dni nie precyzuje,

musze porobic dokladne pomiary, zeby mowic o konkretach, niemniej napewno wytrzymuje mi dobe bez palenia i spadku temp o 0,5 stopnia przy -4 na dworzu.

PO takiej dobie obserwuje ze temp na powrocie jest troszke nizsza niz "normalnie", jak zaczynam palic i podgrzewac podloge.

Pytanie jest takie jak tym cholerstwem sterowac, bo to jak plywac tankowcem, raz rozpedzony potrzebuje duzo zeby wychamowac...........i trzeba duzo zeby rozpedzic.....:p

Kupilem regulator pokojowy, ktory sobie lezy kaska wyrzucona w bloto

Mam pogodynke, moze to jest to, bo narazie, spalam okolo 20kg wegla na dobe , wpuszczam 32 C przy -4, jak jest -12 wpuszczalem 38 C.

mam jeszcze bufor 1000 l, ktory laduje z bufora pobiera mi okolo dobe podlogowka i tak wkolko.

Nie bralem pod uwage, koncepcji zeby "naladowac" podloge 45 C i zeby ona sie rozladowywala, balem sie kurczy w betonie, to ciagle podgrzanie i schladzanie, to nie byloby zdrowe dla mpodlogi - tak mi sie wydaje....

nie mysle o sterowaniu podloga polegajaca na obnizeniu temp podlogi , kiedy wychodze do pracy i podniesieniu jej pol godziny przed powrotem, bo wiadomo

inercja, bezwladnosc - utopia

mysle o dobraniu jakies krzywej grzania, ,ktora uwzglednialaby spadki temperatu na dworzu i powiazac ja z temp czynnika grzewczego

niestety nalezaloby jeszcze wziasc poprawke na bezwladnosc podlogowki

dodam ze przy roznicach temperatur na dworze -7 w nocy dzien + 3 przy tym samym zasilaniu temp taka sama........w domu