MarioPL 15.01.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Witam wszystkich, Całkiem niedawno kupiliśmy z dziewczyną małą kawalerkę 40m2. Niedługo potem pojawiła się możliwość kupienia jeszcze jednej kawalerki 30m2 tuż obok i połączenia mieszkań w większe. Są to mieszkania na 1 kondygnacji w dwukondygnacyjnym budynku, zatem nad nami jest tylko dach płaski. Wstępny pomysł na połączenie już mamy. Prosiłbym was o pomoc w rozwianiu dwóch dylematów. Proszę spojrzeć na rysunki zawarte poniżej, naświetlą trochę sprawę. Jest to rys dwóch mieszkań. http://www.fotoload.pl/index.php?id=dd0b2520de8bfed03a67403ba5e21bae864 A tu połowy całej kondygnacji (na prawej ścianie znajduje się bliźniak syjamski): http://www.fotoload.pl/index.php?id=40d2dad7cddb9252e3ad7b65d6e0635246 1. Czy możemy połączyć mieszkania przebijając ścianę nośną w oznaczonym na niebiesko miejscu? Powiem, że na całej długości tej ściany są już drzwi i to nie jedne, więc zdaje mi się, że jeszcze jedne nie zrobiłby problemu ? Ściana nośna ma wraz z tynkiem około 30cm grubości. 2. Ściany oznaczone na zółto, czy mogę je bez problemu wyburzyć robiąc duży pokój bardzo duży ? Ściany te mają wraz z tynkiem, który zdaje się być gruby około 10cm grubości. Emerytowany architekt, który dawno temu robił dla urzędu inwentaryzację mieszkania powiedział mi w rozmowie telefonicznej, że wszystkie ściany do 10 cm można wyburzać. Jak wy drodzy forumowicze się na to zapatrujecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 16.01.2013 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Ścianki możesz wyburzyć bez problemu , a co do ściany nośnej konieczne będzie zrobienie nadproża , wszystko jest do zrobienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alladyn71 16.01.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Musicie wyliczyć obciążenie i wstawić belki/teowniki albo jedna belkę, jak wam wygodniej (nadproża, dla jasności)....ściana nośnia nie jest taka straszna, ale trzeba wybijać w niej otwory z głową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.01.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Witam wszystkich, Całkiem niedawno kupiliśmy z dziewczyną małą kawalerkę 40m2. Niedługo potem pojawiła się możliwość kupienia jeszcze jednej kawalerki 30m2 tuż obok i połączenia mieszkań w większe. Są to mieszkania na 1 kondygnacji w dwukondygnacyjnym budynku, zatem nad nami jest tylko dach płaski. Wstępny pomysł na połączenie już mamy. Prosiłbym was o pomoc w rozwianiu dwóch dylematów. Proszę spojrzeć na rysunki zawarte poniżej, naświetlą trochę sprawę. Jest to rys dwóch mieszkań. [ATTACH=CONFIG]161530[/ATTACH] http://www.fotoload.pl/index.php?id=dd0b2520de8bfed03a67403ba5e21bae864 A tu połowy całej kondygnacji (na prawej ścianie znajduje się bliźniak syjamski): [ATTACH=CONFIG]161531[/ATTACH] http://www.fotoload.pl/index.php?id=40d2dad7cddb9252e3ad7b65d6e0635246 1. Czy możemy połączyć mieszkania przebijając ścianę nośną w oznaczonym na niebiesko miejscu? Powiem, że na całej długości tej ściany są już drzwi i to nie jedne, więc zdaje mi się, że jeszcze jedne nie zrobiłby problemu ? Ściana nośna ma wraz z tynkiem około 30cm grubości. 2. Ściany oznaczone na zółto, czy mogę je bez problemu wyburzyć robiąc duży pokój bardzo duży ? Ściany te mają wraz z tynkiem, który zdaje się być gruby około 10cm grubości. Emerytowany architekt, który dawno temu robił dla urzędu inwentaryzację mieszkania powiedział mi w rozmowie telefonicznej, że wszystkie ściany do 10 cm można wyburzać. Jak wy drodzy forumowicze się na to zapatrujecie ? Wszelkie prace dotyczące elementów nośnych trzeba zgłosić i robić pod nadzorem uprawnionych do tego osób - samowola budowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alladyn71 17.01.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 O tym pisałam, wyliczyć obciążenie może tylko specjalista, a że trzeba to zgłosić to chyba jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarioPL 17.01.2013 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Witam, Na początek sprostowanie:"Są to mieszkania na DRUGIEJ kondygnacji w dwukondygnacyjnym budynku, zatem nad nami jest tylko dach płaski." Więc te obciążenia byłby chyba małe. Dziękuję za odpowiedzi. Mam świadomość odnośnie zgłoszenia tego do odpowiedniego urzędu. Tak też uczynię. Orientujecie się ile może kosztować takie wyliczenie architekta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts