Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kacze schody

Recommended Posts

OjStary napisał:
Kłania sie nisko forumowy nowicjusz

Interesuje mnie problem "kaczych schodów"

Niewiele jest wpisów na ten temat Wiem,że takie schody nie są zbyt popularne ale może ktoś je ma i powie jak sie sprawują ....

Myślę o kaczych schodach na rzadko używany strych (tzw.graciarnia).

Jedyna wada takich schodków to trzeba się wpasować z odpowiednią nogą na stopień zaczynając wchodzić lub schodzić .

jeżeli to ma być tylko graciarnia, to szkoda zabierać sobie miejsca na takie schody, nie dość, że są one niewygodne, to przez otwór w stropie ucieka ciepło. Schody i tak będą pewnie używane sporadycznie. Lepiej jest już zamontować schody składane, takie zwykłe z klapką, które można kupić w castoramie. otwierasz kiedy chcesz coś wnieść, a tak to tylko kurz zbierają

OjStary napisał:
Myślałem o schodach zamykanych ocieplaną klapą

A co do niewygody i kurzu - pewnie masz rację

.

To w takim razie pomyliłeś schody. Schody kacze to takie:

http://img844.imageshack.us/img844/844/beztytuuuwf.png

Uploaded with ImageShack.us

Są zainstalowane na stałe.

Schody zamykane klapą są bardzo popularne, więc twoje pytanie wydaje się bardzo dziwne.

Jeśli coś mogę doradzić: wybierz największe schody jakie Ci się zmieszczą. Moje mają 70x140 i wcale nie są zbyt duże.

Edytowane przez BigPiotr

OjStary napisał:
[ATTACH=CONFIG]163983[/ATTACH]

W jednym z projektów są kacze schody z ocieplanym wyłazem.

Moim zdaniem i schody składane i kacze są bardzo niewygodne

Ale bardziej niewygodne są składane

Ten rysunek mówi o "schodach kaczych metalowo-drewnianych", które są zamontowane na stałe (czyli takich jak na zdjęciu) i o klapie nad nimi ocieplonej - czyli o takich drzwiach poziomych nad schodami w stropie. Schody składane to inna inszość.

Co do wygody chodzenia to masz rację.

Na kacze musi być miejsce w korytarzu pod strychem.

Edytowane przez BigPiotr

Kiedys miałam przyjemnośc chodzić po takich schodach. Początki są trudne i dziwne ale po kilkunatu wejściach-zejsciach człowiek się przystosowuje i łapie odpwowiedni rytm, więc da sie z tym żyć. Jednak jak te schody maja prowadzić do graciarni lub strychu z której będziesz korzystał sporadycznie, 1-2 razy w miesiącu to ja bym też sugerowała schody skłądane z klapą. Zajmuja mniej miejsca, mniej ciepła ucieka. I przychylam że jesli tylko można to powinno się wybrać mozliwie dużą klape (otwór)