jerzyka51 16.01.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Czekam na warunki zabudowy i przygotowuje się do wylania płyty fundamentowej .Miałem ogrzewać prądem ,ale po lekturze forum doszedłem do wniosku ,że nie mogę uzależniać się od jednego żródła energii. Będę w płycie zatapiał rurki do ogrzewania wodnego .Chcę również doprowadzić wodę do pompy ciepła. Jesienią wywierciłem studnie głębinową /14m/ i wiosną będę instalował pompę. Chcę się uniezależnić od wodociągów,wody mam dość .W spadku po spółdzielni odziedziczyłem budynek hydroforni ze zbiornikiem 3m3. Musze dokupić odżelaziacz 300l i już .Zbiorniki chcę obmurować styropianem ,bo pomieszczenie hydroforni to 30m2 i w zimie nie chcę aby woda zamarzła w zbiornikach,dodatkowo jakaś grzałka sterowana na wszelki wypadek.Wodę do pompy mogę brać z tej hydroforni, ja dodatkowo myślę zakopać 50m rury albo pod płytą albo kilka m dalej gdzie mam płytko wodę.Tak sobie myślę ,że to co moja woda straci ciepła w hydroforni odbierze sobie w dodatkowym przewodzie.Mam pytanie do bardziej wtajemniczonych czy lepiej zakopać dodatkowy przewód pod płytą czy w warstwie mokrej ziemi. Dodatkowy problem ,kilka metrów od miejsca gdzie będzie stał dom namierzyłem starą studnie głębinową po spółdzielni,i zastanawiam się ,czy może ja wyczyścić obudować kupić następną małą pompę i z niej dawać wodę do pompy.Wody tam do pompy byłoby dość .Nie muszę mieć drugiej pompy do odbioru bo będę miał obok domu mały staw. Proszę o porady mądrzejszych w ty temacie ode mnie. Miłego dnia jerzyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 16.01.2013 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Co do grzania ja też tak myślę podgrzać, wodę można korzystając z wielu żródeł,w tym i prądu. Pompę ciepła o której myślę to pompa pobierająca ciepło z wody . Z obliczeń wyszło mi że na grzanie przy różnicy temperatury 45oC muszę mieć moc grzania ok2,3kW + grzanie wody do mycia.Moja studnia do tego powinna wystarczyć z dużym zapasem,mimo ,że płytka to wody z niej b. dużo ,próbne pompowanie przez 4 dni z wydajnością 5 m3 na godzinę nie zmieniło poziomu wody nawet o cm.I ja właśnie tą wodę chce wykorzysta jako żródło ciepła ,tylko nie wiem o ile stopni spadnie mi jej temperatura w tych dwu zbiornikach będących w "puszce ze styropianu." w zimie Hydrofor 3m3 pozwoli w znacznym stopniu ograniczyć częstotliwość załączania pompy .Żeby trochę znów podgrzać wodę chciałbym ją do domu puścić dł przewodem np.50m zakopanym pod płytą fundamentową ,albo obok w warstwie "błota" 1.5m poniżej gruntu. Nie wiem tylko czy pod płytą to dobry pomysł i ewentualnie jaka musi być dł. rury aby woda ogrzała się w niej do pierwotnej temperatury.Takie rozwiązanie zmniejszyłoby moje koszty ,nie muszę kupować nowej pompy i całego jej oprzyrządowania i nie muszę czyścic starej studni głębinowej.Woda po oddaniu ciepła w pompie będzie kierowana do stawu ,który będzie kopany niedaleko domu. Miłego dnia jerzyka Edytowane 16 Stycznia 2013 przez jerzyka51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 16.01.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Trochę przekombinowujesz. Po co Ci te zbiorniki, czy mają jakiś sens ? Po co je napełniać a potem z nich po raz kolejny pompować wodę dalej i martwić się czy nie zamarzną ? Pompa 5kW wymaga przepływu około 1.3m3/h, ten staw będzie duży ? Z odpływem ? Zastanów się, czy chcesz mieć pompę typu woda/woda, czy solanka/woda. Woda/woda są bardziej kłopotliwe. Jeśli chcesz mieć typu woda/woda, to sprawdź ilość żelaza w wodzie. Jeśli jest go dużo, to będzie przeszkadzać. Poczytaj o tym na tym forum i na forum elektrody. Jeśli masz tak małe zapotrzebowanie na ciepło, to poszukaj najmniejszych pomp. Kolektor gruntowy dla pompy 5kw będzie bardzo tani i łatwy w wykonaniu, a później bezproblemowy w eksploatacji. Wystarczy zakopać około 3x100m rury PE32,to nie jest duży koszt.Pod płytą nic nie zakopuj. Edytowane 16 Stycznia 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 16.01.2013 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Zbadaj temp. wody ze studni, u mnie z głębinowki wynosi 11*C jesli masz taka to w gruncie (ok. 2m.) nawet bardzo wilgotnym bedzie o tej porze roku max.5*C. Jak przepuscisz w gruncie rura to tylko mozesz wychlodzic a nie podgrzac,.Pomysl nad Pc gruntowa ja na razie ,,testuje" poziomy wymiennik gruntowy, ale mam przygotowane podejscia z glebinowki i na dobiegowkach dolnego zrodła pozimego tak aby zalozyc wymiennik plytowy. Zamysl jest taki, odcinam sie na zaworach od wym. grunt.( mam juz hydrofornie) przepuszczam wode glebinowa przez wymiennik plytowy ok.2,7m3/h i odprowadzam wode na zew. budynku do studni zrzutowej. Koszty tego pomyslu to ok.2000 pln(zakup wym. plytowego+elektrozawor itp.), mam podlicznik na glebinowce 1m3=30gr. mysle ze koszta pompowania wody mozna zrekompensowac lepszym COPem -teraz z gruntu wchodzi ok.2,3*C a z wody,biorac pod uwage straty na wymienniku plytowym spokojnie mozna osiagnac temp. 7*C . Woda nie zawiera zelaza ale jak cos to inne mineraly latwo sie oczyszcza z takiego wymiennika i korzysc jest taka ze masz dwa nizalezne dolne zrodla:yes: Z Twojego opisu wynika ze masz mokry grunt, jesli masz kawalek terenu- pozimy wymiennik:yes:masz juz dwie studnie na dzialce nic tylko Pc gruntowa glikol/woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 17.01.2013 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Odnośnie dwu zbiorników ,,.Ja ten hydrofor 3m3 już mam i chce go wykorzystać ,bo przy tej pojemności znacznie ograniczę ilość załączeń pompy i w ten sposób wodę do domu pompa będzie mi pompowała w nocnej taryfie. Drugi zbiornik , 300l będzie pracował jako odżelaziacz , bo jestem prawie pewny ,że wody w mojej wsi mają niekiedy dużo żelaza i manganu.Ja całą wodę do domu chce brać ze swojej studni , wodę z zakładu wodnego tylko awaryjnie. Jak pisałem w pierwszym poście mam dwie studnie głębinowe ,nową i stara po spółdzielni .Ta stara wymaga czyszczenia ,dokupienia drugiej małej pompy i kilkunastu metrów przewodu czyli dodatkowych pieniędzy. Jak czytałem pompy ciepła ,te zasilane ze studni ,są wydajniejsze i dlatego myślę tylko o takiej.Chciałbym wykorzystać nową studnie jako ,żródło wody i dodatkowo żródło ciepła dla pompy,tyko martwię się o ile stopni może spaść jej temperatura zimą w tej hydroforni. Miłego dnia jerzyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts