ober 16.04.2004 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Prosze o jakąś podpowiedż w jaki sposób ( czego użyć ) przygotować tynki gipsowe maszynowe do malowania. Ile razy malować ? Cyz gruntować ? Czy szlifować ? Czym njalepiej etc.Z góry dziekuje za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 17.04.2004 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 Witam! Ja swoje tynki nie przygotowywałem do malowania w jakiś specjalny sposób. Postępowałem z nimi jak z każdą powierzchnią (tynk tradycyjny, płyty g-k) pierwszy raz malowaną. Tzn. należy zagruntować jakimś gruntem (wybór jest b. duży) lub przemalować pierwszą warstwę rozcieńczoną farbą która będzie służyła za podkład. Ewentualnie można jakieś nierówności przejechać gipsem szpachlowym, przeszlifować itd. Ogólnie, postępuje się jak z każdym innym tynkiem. Pzdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ober 21.04.2004 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Dzięki za odpowiedź,Czy zwykłą emulsja np. śnieżka rozcieńczona w proporcji 1:2 będzie dobrym podkładem do dalszego malowani kolorem ?Jaki gips szpachlowy byś polecił do wyrównywania nierówności i ubytków ? Moi tynkarze sugerowali Cekol do uzupełniania ubytków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 21.04.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Większość pomieszczeń grutnowaliśmy gruntem Duluxa a w tych mniej uczęszczanych rozcieńczoną białą farbą. Nie widać różnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekwaw 27.04.2004 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 ja, dla dodatkowego wzmocnienia ścian i łączeń płyt (podwieszany sufit), użyłem najpierw rozrobionego 20%gruntu Prymus a potem na pierwszą warstwę farby użyłem również rozcieńczonej Jedynki, którą potem lekko przetarłem. Efekt - znaczne utwardzenie powierzchni tynku gipsowego (zalecane szczególnie dla gipsów miękkich np. Gipsar Atlasu) wyrównanie chłonności ścian. Używałem gipsów Megaronu. Polecam ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belmax 11.05.2004 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 A co z płytami g-k ? Także należy je zagruntować ??? A można na początek pobiałkować , tak jak nowe tynki wapienno-piaskowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekwaw 11.05.2004 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 płyt nie musisz gruntować, są już zaimpregnowane, tylko złącza. Potem dla wzmocnienia możesz zagruntować rozcieńczona z 1/5 wody farbą. Proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts