Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miasto zaprojektowało inwestycję na którą nie ma pieniędzy.

wolnynick

Recommended Posts

Czyli plan działania mam już ustalony, najprawdopodobniej w czwartek , bo wcześniej nie dam rady idę do ZD, tam posprawdzam co mi podpowiedzieliście.

Następnie podzwonię, popytam.

Do wizyty u wodza muszę być już poważnie zorientowana w temacie. To będzie być, albo nie być naszej ulicy.

Jeszcze jedna kwestia mnie interesuje inwestycja oszacowana na ponad 6 mln, ma być finansowana ze środków własnych, na dzień dzisiejszy jest w budżecie na ten cel mają 400 000 zł czyli około 6,6 % całej inwestycji. Czy przy takim zabezpieczeniu środków, miasto w ogóle może myśleć o ogłoszeniu jakiegokolwiek przetargu?Mówili nam, że inwestycja będzie etapowana, pierwszy etap to kolektor, wtedy mają 10%, czy jest gdzieś podane ile trzeba mieć środków na inwestycję, aby ogłaszać przetarg. Wiem, pytanie głupie, bo powinni mieć 100% przy ogłoszeniu przetargu, ale chciałbym nadmienić przy okazji wizyty, że przy zabezpieczeniu rzędu 10% inwestycja nawet etapowana, nie ma szans na zrealizowanie . Czyli nie są w stanie zrealizować tego projektu.

Dodatkowych środków nie mają zamiaru przeznaczyć.

Czyli zaprojektowali inwestycję na którą nie mają pokrycia w środkach. No i jakie są konsekwencja, takiego działania?

Kolejna kwestia mogą nam obiecywać gruszki na wierzbie jak to już miała kilka razy miejsce, że w przyszłorocznym budżecie ujmą to zadanie, wtedy będą chcieli i przeczekać i rozmyć sprawę. Dodatkowo kadencja trwa do 2014 roku, a już podają w lokalnej prasie jak i mieszkańcom, że najwcześniejszy termin budowy samej ulicy to 2016 , już sobie przygotowali plan działania.

Będę jeszcze poruszała kwestię tych nowych osiedli, jednorodzinnych zresztą, gdzie są planowane, kiedy powstaną tam drogi, konkrety.

Czy jeśli projekt wykonany został dla określonego obszaru, czyli nasza ulica z kołnierzem, tylko drogi dojazdowe i ulice przez które ma ta deszczówka przechodzić, ale to akurat tereny be z możliwości zabudowy jednorodzinnej.

Czy możliwe jest określenie rozwiązań w kwestii kanalizacji, jeśli dany teren nie był objęty tym projektem.Chodzi mi o to, skąd wiedzę, jak dokładnie na tym terenie jakiś projektant będzie widział te kwestie, na jakiej podstawie twierdzą, ze akurat odprowadzenie do tego kolektora będzie niezbędne?

Jeszcze raz wielkie dzięki Briksdal i Kendra za naprowadzenie.

w sumie mogą ogłosić przetarg jeśli nie mają środków - zasada jest taka że szacujemy koszt inwestycji a jeśli przy otwarciu ofert okaże się że nas nie stać, przetarg można unieważnić. Tylko wstyd przed Wykonawcami jak szacujemy na 10%. jeśli jest etapowo mogą udawać że będą mieli środki - nie ładnie ale co im zrobisz... dlatego na otwarciu ofert Zamawiający podaje wszystkim obecnym kwotę jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia - tak by wykonawcy wiedzieli jaki budżet ma zamawiający.

Odnośnie nowych osiedli - przy przetargu na projekt powinna być taka informacja dla projektanta i musiał to uwzględnić.. chyba że coś mieszają paskudnie. takie ukryte drugie dno... nic innego mi do głowy nie przychodzi na podstawie tych informacji. czyli opcja ogłosili przetarg żebyście im dali spokój że nic nie robią i udowodnić Wam że nie ma pieniędzy.. obym się myliła bo głupie to strasznie działanie...

może warto ze sprawą zapoznać wojewodę? niech się zainteresuje tym, co jego Gmina wyprawia..