KotSylwester 16.01.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Witam, Czy jest jakaś reguła po jakim czasie od położenia klepki dębowej można szlifować i olejować? PozdrawiamR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramuh 16.01.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 przyjeta jest regula ze 2 tygodnie powinno drewno polezec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 16.01.2013 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Słyszałem podobnie, ale jak kupowałem parkiet to sporo sprzedawców mówiło 4/5 tygodni że MUSI leżeć..... Wylewkę mam robioną 10lat temu, więc tu problemu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 17.01.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Słyszałem podobnie, ale jak kupowałem parkiet to sporo sprzedawców mówiło 4/5 tygodni że MUSI leżeć..... Wylewkę mam robioną 10lat temu, więc tu problemu nie ma. Najpierw trzeba znać powód dla którego trzeba poczekać z cyklinowaniem a dopiero póżniej określać ewentualny czas leżakowania. Należy wiedzieć, że w wielu przypadkach leżakowanie parkietu przed cyklinowaniem powoduje póżniejsze wypychanie szpachli i krawędziowanie deszczułek a w innych przypadkach w/w leżakowanie temu przeciwdziała. Tu nie ma reguły, natomiast jest splot zależności, o których powinien wiedzieć fachowiec i umiejętnie je skonfigurować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 17.01.2013 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Twój post raczej wiele nie wnosi, chyba że chciałeś powiedzieć że mam zaufać fachowcowi i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramuh 17.01.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Kocie sylwestrze : ale tobie chodzi o zaklimatyzowanie sie materialu poprzez wlozenie paczek odfoliowanych do pomieszczen gdzie bedzie ukladany material czy o czas jak jest juz potrzebny do odczekania po przyklejeniu . bo w pierwszym poscie pytasz o czas po przyklejeniu a pozniej jakos schodzi wszystko na lezakowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 17.01.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Twój post raczej wiele nie wnosi, chyba że chciałeś powiedzieć że mam zaufać fachowcowi i tyle. Dokładnie tak, fachowiec ma swoją wiedzę i doświadczenie i to on na miejscu może ocenić sytuację po czym podjąć taką lub inną decyzję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 17.01.2013 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Chodzi mi o czas po położeniu parkietu do przeszlifowania przed olejowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 17.01.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 nie wczesniej jak 2-3 tygodnie . fachowiec sam na miejscu oceni warunki i sie dostosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.01.2013 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Witam, Czy jest jakaś reguła po jakim czasie od położenia klepki dębowej można szlifować i olejować? Pozdrawiam R Jedyną regułą są warunki fizyczno-klimatyczne. 1. schnięcie kleju 2. warunki klimatyczne w pomieszczeniu 3. wilgotność drewna 4 wilgotność podłoża O tym wie tylko parkieciarz lub montażysta, którzy układali posadzkę podłogową z drewna. Również ty też powinieneś o tym wiedzieć tzn. zostać o tym poinformowany najlepiej na piśmie w postaci protokołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 20.01.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Jedyną regułą są warunki fizyczno-klimatyczne. 1. schnięcie kleju 2. warunki klimatyczne w pomieszczeniu 3. wilgotność drewna 4 wilgotność podłoża O tym wie tylko parkieciarz lub montażysta, którzy układali posadzkę podłogową z drewna. Również ty też powinieneś o tym wiedzieć tzn. zostać o tym poinformowany najlepiej na piśmie w postaci protokołu. Potwierdzam to, o czym pisze Jarekkur. Ze swojej strony dodam, że najistotniejsze są; - wielkość elementu, - jego kształt poprzeczny, - jego grubość, - GATUNEK DREWNA z jakiego zostały wykonane elementy podłogowe. Gatunki najbardziej stabilne wilgotnościowo (merbau, dąb) są trudniejsze w zaaklimatyzowaniu. Ujęcie wszystkich zależności pozwala określić czas aklimatyzacji lub ją pominąć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 20.01.2013 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Ok, Jarekkur i Parkietkomplex, jakie dane Wam podać abyście określili ile powinna leżeć moja podłoga przed szlifowaniem i olejowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 20.01.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Ok, Jarekkur i Parkietkomplex, jakie dane Wam podać abyście określili ile powinna leżeć moja podłoga przed szlifowaniem i olejowaniem? Podaj te dane, o których jest mowa w obu postach, wraz ze sposobami pomiarów oraz rodzajem użytych narzędzi pomiarowych, bo to też ważne.. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramuh 20.01.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 kocie sylwestrze ty sam bedziesz cyklinowac czy zwyczajnie sprawdzasz fachowca swojego??? bo mu nie ufasz:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 20.01.2013 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Zwyczajnie chce sie upewnić zanim fachowiec bedzie cyklinował ale widze że branża robi tu lans i z układania klepki robi technologię kosmiczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.01.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Zwyczajnie chce sie upewnić zanim fachowiec bedzie cyklinował ale widze że branża robi tu lans i z układania klepki robi technologię kosmiczną jeżeli jest to dla ciebie lans to każ mu cyklinować na drugi dzień jak skończy, lub jak wolisz wtedy gdy ci to pasuje. A teraz podaj wilgotność drewna? Podaj wilgotnośc podkładu do którego przyklejono drewno? Podaj temp. i wilgotność względną pomieszczenia obecnie i tą jaki będzie tam mikroklimat? Czy masz klimatyzację z automatycznym nastawieniem temp.i wilgotności? Podaj czas utwardzania się kleju? Jeżeli klej utwardza się w ciągu 24 godzin. Wilgotność drewna jest 9%. Wilgotność podkładu 1,2% Temp. pomieszczenia 20C Wilgotnośc względna pomieszczenia 50%RH to cyklinuj po 24 godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 21.01.2013 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 A co to ma wspólnego z lansem? To nie ja tu lansuję technologię kosmiczną. Ja nie cyklinuję nie jestem fachowcem. Czytaj uważniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 21.01.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 (edytowane) KocieSylwestrze tak na chlopski rozum ci wyjasnie ok :0 Fachowiec jesli sie zdecyduje na ukladfanie podlogi czy parkietu to warunki podloza powinny spelniac normy , Jesli drewno jest kupowane z pewnego zródła to tez powinno spelniac podstawowe normy, jesli w domu panuja normalne warunki atmosferyczne :) to tez jest OK . I wtedy standardowo szlifowanie odbywa sie w 2 lub 3 tygodnie od przyklejenia . W tym czasie klej osiaga swoje najlepsze parametry oraz drewno odpowiednio dostosuje sie do warunkow w domu . W tym okresie drewno moze sie zeschnac lub lekko złódkować ( lepiej ze takie rzeczy dzieja sie przed cyklinowaniem niz po) ,.Dlatego bardzo wazne jest aby w tym okresie drewno mialo warunki bardzo podobne do tych ktore zazwyczaj beda panowac w domu. Nie zaleca sie ukladac w okresie nadmiernego wysuszenia ( okres grzewczy ) oraz w miesiacach z nadmierna wilgotnościa . ittp itd:p . Jesli warunki nie zostana spelnione to w zimie beda pojawiac sie szpary a w okresie wilgotnym moze łódkowac material Edytowane 21 Stycznia 2013 przez monkey222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 21.01.2013 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Dzięki z wylewką problemu nie ma bo leży 10lat, warunki w domu takie sobie bo trochę za sucho Klepka też podobno z dobrego źródła Pozdrawiam/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
początkowy inwestor 03.02.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 jestem na etapie wyboru parkietu ok 80m2 na poddasze. Chcemy aby parkieciarz kładł nam w marcu Zdecydowałem się na parkiet dąb 16x70x350 mm tylko nie wiem jaki jest dobry producent? Czy moglibyście polecić jakieś konkretne firmy czyli te pewne źródła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts