Hipis82 16.01.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Witam wszystkich forumowiczów. Stara wylewka w pokoju (4m x 7m) była spękana i cała chodziła. Wiec ją skułem, razem z jakimiś ciemnymi drewnianymi płytami (strasznie miekkimi, o grubości ok 0.5mm), które były pod wylewką.Wyszło ze stara wylewka miała ok 5-8cm w zalezności od miejsca.Mieszkam w bloku z wielkiej płyty, na ostatnim 4 piętrze. Teraz muszę zrobić nową wylewkę, wiec zwracam się z pytaniami do Was, czy dobrze kombinuje: 1. Położę na podstawkach (ok 3cm) siatkę zbrojeniową2. Zrobię delatacje przy scianach i drzwiach (ok. 05mm -1cm)3. Wylewkę będę robić z piasku i cementu w proporcjach 3:1, bo czytałem ze tak najlepiejI jeszcze pytanie czy położyć folię pod wylewkę ?, Oraz po co ludzie dają styropian pod wylewke? PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 16.01.2013 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Witam wszystkich forumowiczów. Stara wylewka w pokoju (4m x 7m) była spękana i cała chodziła. Wiec ją skułem, razem z jakimiś ciemnymi drewnianymi płytami (strasznie miekkimi, o grubości ok 0.5mm), które były pod wylewką. Wyszło ze stara wylewka miała ok 5-8cm w zalezności od miejsca. Mieszkam w bloku z wielkiej płyty, na ostatnim 4 piętrze. Teraz muszę zrobić nową wylewkę, wiec zwracam się z pytaniami do Was, czy dobrze kombinuje: 1. Położę na podstawkach (ok 3cm) siatkę zbrojeniową 2. Zrobię delatacje przy scianach i drzwiach (ok. 05mm -1cm) 3. Wylewkę będę robić z piasku i cementu w proporcjach 3:1, bo czytałem ze tak najlepiej I jeszcze pytanie czy położyć folię pod wylewkę ?, Oraz po co ludzie dają styropian pod wylewke? Pozdrawiam Tomek styropian po to zeby chocby wygluszyc,ocieplic zrób dylatacje ze styropianu 1cm lub tasmy dylatacyjnej pod scianami i w progu jesli dasz styropian to poloz na niego folie jesli nie dasz to tez poloz folie chociazby dlatego zebys sasiadowi sufitu nie zalal:D urob sobie taki beton zebys stosunek wody mial nie wiecej niz 20l na 50kg cementu siatke sobie podsyp betonem na wylana wylewke jak bedzie mozna stanac noga,lub wejdz po styropianach i poloz na okolo 10dni cienka folie malarska,niech wolno schnie,nie susz,nie lej woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hipis82 17.01.2013 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Dziękuję za odpowiedz Jeszcze pytanie, co miałes na myśli pisząc "siatke sobie podsyp betonem" ?.Żeby na suchy beton połozyć siatke, i pożniej to zalać juz normalnym (mokrym) betonem?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 17.01.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Dziękuję za odpowiedz Jeszcze pytanie, co miałes na myśli pisząc "siatke sobie podsyp betonem" ?. Żeby na suchy beton połozyć siatke, i pożniej to zalać juz normalnym (mokrym) betonem?. urob polsuchy beton i go sciagnij .tak aby siatka nie lezala na styropianie,lub betonie.poprostu aby znajdowala sie tak mniej wiecej w srodku wylewki calosc urób polsuche.bedziesz mial lepiej wypoziomowac.mozesz to zatrzec sobie jakas blichowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hipis82 18.01.2013 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Panowie, a czy zamiast piasku, lepiej kupić jakiś żwir ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik bfc 20.01.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 lepiej to sobie zamów w cementowni te 1,5 m3 (tyle będzie przy 5cm) niech ci ktoś dowiezie małą ciężarówką, rozrzucisz połowę położysz siatkę i dorzucisz resztę...koszt 1,5m3 to około 300- 400zł nie wiem czy opłaca się pierdzielić z jakąś betoniarką piachem wodą proporcjami- z cementowni masz jedną konststęcję...załatw pomocników a chwila i będzie to na górze- jeden nosi do 2 piętra, drugi od 2 na czwarte- będzie lżej to pownosić...połóż styropian, a pózniej odczekaj miesiąc zanim zaczniesz coś na tym kłaść.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 21.01.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Panowie, a czy zamiast piasku, lepiej kupić jakiś żwir ? Oczywiście żwirowa lepsza ale nie zawsze potrzebna - klejenie parkietu tylko na takiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzaro1719515011 29.01.2017 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Witam, na pierwszym piętrze budynku jednorodzinnego skułem popękaną wylewkę i usunąłem trociny na których była ona wylana. Ponadto wyburzyłem dwie ściany po któryh zostały mi betonowe podlewki. Teraz chce wykonać nową wylewkę cementową ( 7 cm steropianu i 7 cm wylewki) i nie wiem czy musze też skuwać pozostałości po ścianach ? Czy moge na to wylać wylewkę około 2-3 cm. w załączeniu zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzaro1719515011 15.02.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 ktos cos ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts