Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa wylewka w pokoju. Proszę o porady

Hipis82

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Stara wylewka w pokoju (4m x 7m) była spękana i cała chodziła. Wiec ją skułem, razem z jakimiś ciemnymi drewnianymi płytami (strasznie miekkimi, o grubości ok 0.5mm), które były pod wylewką.

Wyszło ze stara wylewka miała ok 5-8cm w zalezności od miejsca.

Mieszkam w bloku z wielkiej płyty, na ostatnim 4 piętrze.

Teraz muszę zrobić nową wylewkę, wiec zwracam się z pytaniami do Was, czy dobrze kombinuje:

1. Położę na podstawkach (ok 3cm) siatkę zbrojeniową

2. Zrobię delatacje przy scianach i drzwiach (ok. 05mm -1cm)

3. Wylewkę będę robić z piasku i cementu w proporcjach 3:1, bo czytałem ze tak najlepiej

I jeszcze pytanie czy położyć folię pod wylewkę ?, Oraz po co ludzie dają styropian pod wylewke?

Pozdrawiam

Tomek

Witam wszystkich forumowiczów.

Stara wylewka w pokoju (4m x 7m) była spękana i cała chodziła. Wiec ją skułem, razem z jakimiś ciemnymi drewnianymi płytami (strasznie miekkimi, o grubości ok 0.5mm), które były pod wylewką.

Wyszło ze stara wylewka miała ok 5-8cm w zalezności od miejsca.

Mieszkam w bloku z wielkiej płyty, na ostatnim 4 piętrze.

Teraz muszę zrobić nową wylewkę, wiec zwracam się z pytaniami do Was, czy dobrze kombinuje:

1. Położę na podstawkach (ok 3cm) siatkę zbrojeniową

2. Zrobię delatacje przy scianach i drzwiach (ok. 05mm -1cm)

3. Wylewkę będę robić z piasku i cementu w proporcjach 3:1, bo czytałem ze tak najlepiej

I jeszcze pytanie czy położyć folię pod wylewkę ?, Oraz po co ludzie dają styropian pod wylewke?

Pozdrawiam

Tomek

styropian po to zeby chocby wygluszyc,ocieplic

zrób dylatacje ze styropianu 1cm lub tasmy dylatacyjnej pod scianami i w progu

jesli dasz styropian to poloz na niego folie jesli nie dasz to tez poloz folie chociazby dlatego zebys sasiadowi sufitu nie zalal:D

urob sobie taki beton zebys stosunek wody mial nie wiecej niz 20l na 50kg cementu

siatke sobie podsyp betonem

na wylana wylewke jak bedzie mozna stanac noga,lub wejdz po styropianach i poloz na okolo 10dni cienka folie malarska,niech wolno schnie,nie susz,nie lej woda

Dziękuję za odpowiedz

Jeszcze pytanie, co miałes na myśli pisząc "siatke sobie podsyp betonem" ?.

Żeby na suchy beton połozyć siatke, i pożniej to zalać juz normalnym (mokrym) betonem?.

urob polsuchy beton i go sciagnij .tak aby siatka nie lezala na styropianie,lub betonie.poprostu aby znajdowala sie tak mniej wiecej w srodku wylewki

calosc urób polsuche.bedziesz mial lepiej wypoziomowac.mozesz to zatrzec sobie jakas blichowka

lepiej to sobie zamów w cementowni te 1,5 m3 (tyle będzie przy 5cm) niech ci ktoś dowiezie małą ciężarówką, rozrzucisz połowę położysz siatkę i dorzucisz resztę...

koszt 1,5m3 to około 300- 400zł nie wiem czy opłaca się pierdzielić z jakąś betoniarką piachem wodą proporcjami- z cementowni masz jedną konststęcję...

załatw pomocników a chwila i będzie to na górze- jeden nosi do 2 piętra, drugi od 2 na czwarte- będzie lżej to pownosić...

połóż styropian, a pózniej odczekaj miesiąc zanim zaczniesz coś na tym kłaść....

• 4 years później...
Witam, na pierwszym piętrze budynku jednorodzinnego skułem popękaną wylewkę i usunąłem trociny na których była ona wylana. Ponadto wyburzyłem dwie ściany po któryh zostały mi betonowe podlewki. Teraz chce wykonać nową wylewkę cementową ( 7 cm steropianu i 7 cm wylewki) i nie wiem czy musze też skuwać pozostałości po ścianach ? Czy moge na to wylać wylewkę około 2-3 cm. w załączeniu zdjęcie.wylewka.jpg

• 3 weeks później...