Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwa wielkie dęby. Na co przeznaczyć drewno?

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Możemy z żoną dostać od jej rodziców dwa potężne dęby, które teść chce ściąć na dniach. Pozwolenie już dostał. Dęby są solidne. Jeden ma w obwodzie około 3 m co daje nam około metra średnicy, a drugi ma koło 3,70m w obwodzie co daje nam koło 1,2 m średnicy.

Obwód był mierzony tak na wysokości 1,2 m. Drzewa są proste na 8 metrów i myślę że na taką długość można by ciąć jakieś belki, deski, Z innych konarów też by naciął desek. Są to naprawdę duże drzewa które rosły sobie około 100 lat można powiedzieć koło domu także miały idealne warunki wzrostu.

Teraz pytanie co zrobić z tym drewnem. Na krokwie nada się? Czy lepiej na deski, podłogę, schody? Jak najlepiej wykorzystać to drewno? Na całą więźbę chyba nie starczy... chociaż nie wiem sam. W tym roku w lipcu 2013 rozpoczynamy budowę sielanki.

Czekam na Wasze propozycje jak najlepiej wykorzystać to drewno. Rozważam też opcję żeby je sprzedać, a na dach kupić więźbe z sosny lub świerku.

Kongresmen !

Zadzwoń do kilku tartaków w okolicy >

Do kilku nie jednego - popytaj co i jak , ile biorą

za przetarcie, jak wykonują robotę z drzewem ,ile biorą

za robotę .

A potem zdecyduj !

Jeśli dęby są zdrowe - to masz super drzewo - ale nie

na więźbę !!

Życzę powodzenia !

Miałem podobny dylemat, moje dęby miały coś ok 60cm średnicy. Ponad rok leżały ścięte i okorowane, następnie zostały pocięte w tartaku na słupy pod taras, reszta na deski 2cale na schody. Niestety z takich podwórkowych dębów było mnóstwo odpadów, bardzo dużo sęków i gwoździ po których zostają czarne ślady.

Pozdrawiam

Witam wszystkich.

Możemy z żoną dostać od jej rodziców dwa potężne dęby, które teść chce ściąć na dniach. Pozwolenie już dostał. Dęby są solidne. Jeden ma w obwodzie około 3 m co daje nam około metra średnicy, a drugi ma koło 3,70m w obwodzie co daje nam koło 1,2 m średnicy.

Obwód był mierzony tak na wysokości 1,2 m. Drzewa są proste na 8 metrów i myślę że na taką długość można by ciąć jakieś belki, deski, Z innych konarów też by naciął desek. Są to naprawdę duże drzewa które rosły sobie około 100 lat można powiedzieć koło domu także miały idealne warunki wzrostu.

Teraz pytanie co zrobić z tym drewnem. Na krokwie nada się? Czy lepiej na deski, podłogę, schody? Jak najlepiej wykorzystać to drewno? Na całą więźbę chyba nie starczy... chociaż nie wiem sam. W tym roku w lipcu 2013 rozpoczynamy budowę sielanki.

Czekam na Wasze propozycje jak najlepiej wykorzystać to drewno. Rozważam też opcję żeby je sprzedać, a na dach kupić więźbe z sosny lub świerku.

A pomyślałeś jakie zaj.... ognisko by było? :)

kongresmen !

Znajdź w internecie najbliższe tartaki i popytaj u nich !

Latem kupowałam deski z brzozy , świerku, sosny.

W tartaku prowadzonym przez wiele lat są drzewiarze,

którzy doskonale znają się na drzewie, które do czego ,

na co itd. Ten tartak gdzie ja kupowałam - ma suszarnie

do drzewa i w odpowiedniej technologii suszą różne gatunki

drzew !

Jeśli dęby są zdrowe i po ścięciu ich przekonasz się ,

że to świetny materiał , to wykorzystaj je jak najlepiej !

A przetarcie na odpowiednią grubość, lub na co najlepiej

te ścięte dęby wykorzystać, itp to odpowiedzą Ci w tartaku.