kongresmen 16.01.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Witam wszystkich. Możemy z żoną dostać od jej rodziców dwa potężne dęby, które teść chce ściąć na dniach. Pozwolenie już dostał. Dęby są solidne. Jeden ma w obwodzie około 3 m co daje nam około metra średnicy, a drugi ma koło 3,70m w obwodzie co daje nam koło 1,2 m średnicy. Obwód był mierzony tak na wysokości 1,2 m. Drzewa są proste na 8 metrów i myślę że na taką długość można by ciąć jakieś belki, deski, Z innych konarów też by naciął desek. Są to naprawdę duże drzewa które rosły sobie około 100 lat można powiedzieć koło domu także miały idealne warunki wzrostu. Teraz pytanie co zrobić z tym drewnem. Na krokwie nada się? Czy lepiej na deski, podłogę, schody? Jak najlepiej wykorzystać to drewno? Na całą więźbę chyba nie starczy... chociaż nie wiem sam. W tym roku w lipcu 2013 rozpoczynamy budowę sielanki. Czekam na Wasze propozycje jak najlepiej wykorzystać to drewno. Rozważam też opcję żeby je sprzedać, a na dach kupić więźbe z sosny lub świerku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.01.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Pociąć na foszty lub przeznaczyć na obłogi lub fornir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 16.01.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Kongresmen !Zadzwoń do kilku tartaków w okolicy >Do kilku nie jednego - popytaj co i jak , ile biorą za przetarcie, jak wykonują robotę z drzewem ,ile biorąza robotę . A potem zdecyduj !Jeśli dęby są zdrowe - to masz super drzewo - ale nie na więźbę !!Życzę powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 16.01.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 szkoda na wieźbę. Myślę że byłaby super podłoga, meble itd.Albo sprzedać żeby dołożyć do budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.01.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Zrobić drzwi , pozostałą część materiału rozliczyć za robociznę lub sprzedać - kasę ze sprzedaży dołożyć do budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 17.01.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Na opał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kongresmen 17.01.2013 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 No ok jeśli podłoga to gdzie ją zrobić, czy drewno musi schnąć zanim zrobię deski? A jeśli sprzedać to gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 17.01.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Cokolwiek będziesz z nim robić drewno musi schnąć - wszystkiego dowiesz się w tartaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adammxxx 17.01.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Jak ładne dęby to najlepiej przeznaczyć je na okleine. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kongresmen 17.01.2013 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 A gdzie to sprzedać na okleinę? Bo do czego mi ta okleina miałaby być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 17.01.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Miałem podobny dylemat, moje dęby miały coś ok 60cm średnicy. Ponad rok leżały ścięte i okorowane, następnie zostały pocięte w tartaku na słupy pod taras, reszta na deski 2cale na schody. Niestety z takich podwórkowych dębów było mnóstwo odpadów, bardzo dużo sęków i gwoździ po których zostają czarne ślady.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adammxxx 17.01.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Najlepiej poszukać w okolicy czy są zakłady które robią okleine.Tobie się ona nie przyda.Z okleiny przeważnie okleja się drzwi zewnętrzne i wewnętrzne.Dobry materiał jest w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kongresmen 17.01.2013 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Chyba podłoga będzie najlepszym rozwiązaniem ewentualnie jak starczy na schody.... pytanie tylko jak to przygotować sobie na podłogę drzewo na razie jest na pniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 17.01.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Posuszysz na powietrzu 5-7 lat i możesz robić podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 17.01.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Witam wszystkich. Możemy z żoną dostać od jej rodziców dwa potężne dęby, które teść chce ściąć na dniach. Pozwolenie już dostał. Dęby są solidne. Jeden ma w obwodzie około 3 m co daje nam około metra średnicy, a drugi ma koło 3,70m w obwodzie co daje nam koło 1,2 m średnicy. Obwód był mierzony tak na wysokości 1,2 m. Drzewa są proste na 8 metrów i myślę że na taką długość można by ciąć jakieś belki, deski, Z innych konarów też by naciął desek. Są to naprawdę duże drzewa które rosły sobie około 100 lat można powiedzieć koło domu także miały idealne warunki wzrostu. Teraz pytanie co zrobić z tym drewnem. Na krokwie nada się? Czy lepiej na deski, podłogę, schody? Jak najlepiej wykorzystać to drewno? Na całą więźbę chyba nie starczy... chociaż nie wiem sam. W tym roku w lipcu 2013 rozpoczynamy budowę sielanki. Czekam na Wasze propozycje jak najlepiej wykorzystać to drewno. Rozważam też opcję żeby je sprzedać, a na dach kupić więźbe z sosny lub świerku. A pomyślałeś jakie zaj.... ognisko by było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 17.01.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 kongresmen !Znajdź w internecie najbliższe tartaki i popytaj u nich !Latem kupowałam deski z brzozy , świerku, sosny.W tartaku prowadzonym przez wiele lat są drzewiarze,którzy doskonale znają się na drzewie, które do czego , na co itd. Ten tartak gdzie ja kupowałam - ma suszarniedo drzewa i w odpowiedniej technologii suszą różne gatunkidrzew !Jeśli dęby są zdrowe i po ścięciu ich przekonasz się ,że to świetny materiał , to wykorzystaj je jak najlepiej !A przetarcie na odpowiednią grubość, lub na co najlepiej te ścięte dęby wykorzystać, itp to odpowiedzą Ci w tartaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 17.01.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Wejdź na ich stronę : http://www.tartakjejkowice.plWiem,że to inna strona Polski , ale porozmawiaszco i jak .Zresztą , zawsze warto poznać opinię kilkudrzewiarzy , by nie dać zmarnować drzewa Bo masz , dobry kawał materiału do wykorzystaniana budowę !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts