mkierus 16.01.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Przepadek z gatunku "trudnych" a może i nie Wybudowałem na działce rodziców drugi dom (zabudowa zagrodowa). Wykorzystałem fakt, że istnieją już (co oczywiste) przyłącza wody i prądu do działki. Więc żadnych projektów czy uzgodnień z instytucjami w tym temacie nie było. Na pozwoleniu na budowę jest jedynie zaznaczone że wykorzystane zostaną istniejące przyłączą, a w planie zagospodarowania działki projektant naniósł planowany przebieg połączeń wodnych i elektrycznych pomiędzy domami. Mój dom w obu przypadkach podłączony jest zza liczników znajdujących się w starym budynku. W międzyczasie stare przyłącze wodne do istniejącego domu uległo uszkodzeniu (pękła stara rura po raz kolejny) i mój ojciec zdecydował się na wykonanie nowego przyłącza, oczywiście w pełni zgodnie z prawem, tj. uzgodnienia, projekt, odbiór, inwentaryzacja, etc. Przy okazji projekt obejmował wewnętrzne podłączenie nowobudowanego domu, które nijak przebiegiem nie pokrywa się z tym co narysował projektant na projekcie na budowę domu. Czy będą jakieś problemy z zakończeniem budowy wynikającym z tego faktu ? Wydaje mi się że nie, bo przyłącze jest wybudowane zgodnie z prawem, naniesione na mapy geodezyjne, etc, tyle że wybudowane na podstawie osobnego pozwolenia na budowę i w innym miejscu niż przewidywał projekt budowy nowego domu. Dodatkowo znalazłem też opinie, że rury czy kable za punktami pomiarowymi (liczniki) nie są traktowane jako przyłącza lecz instalacje a zmiana przebiegu instalacji nie należy do zmian istotnych. Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts