Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto wylać strop nad piętrem?

Recommended Posts

Tu jest obszerny wątek:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?54271-Robi%C4%85-mi-TRUMN%C4%98-!!!

Ja mam strop i nie żałuje jak na razie. Tak jak jasiek napisał większa szczelność.

Poza tym zwykle karton-gips pęka z czasem. Może koszt na starcie trochę większy, ale spokojna głowa.

Edytowane przez fenix2

Potwierdzam lany ma kilka zalet:

- szczelność

- brak pękających gipsów

- możliwość ocieplenia styropianem, również skosów np. w dwóch warstwach, człowiek nie musi uważać by później wełna nie dostała wilgoci

- mniejszy hałas od dachu czymkolwiek byłby pokryty

- jeśli masz komin i chcesz go obudować klinkierem to dopiero od najwyższego stropu zaczynasz go obudowywać nawet gdy stawiasz systemowy

- jeszcze jedna kwestia może banalna ale jakże często inwestorzy się on niej dowiadują po fakcie. Jak ostatni strop robisz lany to przy szalowaniu dokładnie widzisz na jakim poziomie będzie sufit i skosy. W przypadku lekkiego (karton-gips) po postawieniu więźby klient chodzi i patrzy i wszystko jest spoko wchodzi między krokwie i wydaje mu się że ma dużo miejsca i wysokość skosów jest dobra. Niestety często pomija fakt że w gotowym pomieszczeniu nie wejdzie między krokwie tylko będzie tam wełna oczywiście w dwóch płaszczyznach między krokwiami i pod nimi do tego stelaż i płyta i dużo centymetrów odchodzi i później zonk że do wanny to prawie na czworaka - znam takie przypadki.

Wiadomo koszt może i większy - nie liczyłem i robota trochę trudniejsza ale ja uważam że zastanowić się naprawdę warto