darek2009 16.01.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Pytanie jak w temacie. W wielu obecnie projektach domów piętrowym nad piętrem jest drewno wiązarów, wełna i płyty karton-gips. Pewnie dlatego, że tak wychodzi taniej. Jednak dostaję rady, że jak mnie stać to lepiej zrobić lany strop (lub terive itp) . Warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.01.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 lany strop zapewni znacznie większą szczelność budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 17.01.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 (edytowane) Tu jest obszerny wątek:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?54271-Robi%C4%85-mi-TRUMN%C4%98-!!! Ja mam strop i nie żałuje jak na razie. Tak jak jasiek napisał większa szczelność. Poza tym zwykle karton-gips pęka z czasem. Może koszt na starcie trochę większy, ale spokojna głowa. Edytowane 17 Stycznia 2013 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 17.01.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 17.01.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Potwierdzam lany ma kilka zalet:- szczelność- brak pękających gipsów- możliwość ocieplenia styropianem, również skosów np. w dwóch warstwach, człowiek nie musi uważać by później wełna nie dostała wilgoci- mniejszy hałas od dachu czymkolwiek byłby pokryty- jeśli masz komin i chcesz go obudować klinkierem to dopiero od najwyższego stropu zaczynasz go obudowywać nawet gdy stawiasz systemowy- jeszcze jedna kwestia może banalna ale jakże często inwestorzy się on niej dowiadują po fakcie. Jak ostatni strop robisz lany to przy szalowaniu dokładnie widzisz na jakim poziomie będzie sufit i skosy. W przypadku lekkiego (karton-gips) po postawieniu więźby klient chodzi i patrzy i wszystko jest spoko wchodzi między krokwie i wydaje mu się że ma dużo miejsca i wysokość skosów jest dobra. Niestety często pomija fakt że w gotowym pomieszczeniu nie wejdzie między krokwie tylko będzie tam wełna oczywiście w dwóch płaszczyznach między krokwiami i pod nimi do tego stelaż i płyta i dużo centymetrów odchodzi i później zonk że do wanny to prawie na czworaka - znam takie przypadki. Wiadomo koszt może i większy - nie liczyłem i robota trochę trudniejsza ale ja uważam że zastanowić się naprawdę warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 17.01.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Jeśli tylko fundament pozwala to odpowiedz jest jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts