Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja cieplna - HEKTOR (domenaprojekt)

jezior85

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym skonsultować z Wami mój pomysł na wykonanie izolacji ścian, podłóg i poddasza. W całym budynku planuję ogrzewanie podłogowe. Domek to HEKTOR z DOMENAPROJEKT.PL.

Oto moje założenia:

Styropian:

0. Fundament -> 1x12cm.

1. Garaż i kotłownia -> 2x5cm (EPS200).

2. Parter w części mieszkalnej -> 2x5cm + 1x10cm (EPS100/150) - jaka kolejność ułożenia?

3. Poddasze -> 1x5cm (EPS100/150).

5. Elewacja -> 1x20cm (grafit) - lepiej z fazą czy bez niej? Będę układać sam.

Wełna mineralna:

1. Poddasze (skosy i sufit) -> 1x15cm (między krokwie) + 1x10cm (pod krokwie).

Założenie jest takie aby wszystkie izolacje były w lambdzie poniżej 0,04.

1. Pytanie teraz do Was jak ułożyć w kolejności styro na podłodze w parterze w części mieszkalnej (2x5cm + 1x10cm)? Czy zacząć od 5, potem 10 i znowu 5, a na to rurki czy jakoś inaczej? Czy w ogóle bawić się w te warstwy czy lepiej zamówić 2x10cm? W piątce chyba łatwiej będzie ukryć elektrykę i rury wody?

2. Jakiej firmy proponujecie te izolacje - w necie sporo tego, na forum też jest sporo wątków i chyba już za dużo mi się w głowie miesza - podajcie proszę najlepszą firmę i jej godnego tańszego zamiennika.