purflux 17.01.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Witam! Proszę o pomoc w wykonaniu izolacji fundamentu w kamienicy , ściany cegła 40cm. Zarządca nie robi nic od lat , na funduszu nie ma pieniędzy bo robią jakieś pierdoły typu malowanie klatek wewnątrz itp ( nic konkretnego ) Wydaje mi się ze główny problem polega na braku izolacji pionowej fundamentów ( ciągły dostęp wody/wilgoci do ścian fundamentowych, szpary w zaprawie między cegłami itp ) Przy ulewach czasami mam kałuże ( nieduże ale są ) w piwnicy - czyli gdzieś woda leci przez szpary przez 40cm ściany :/ Na iniekcje/podcinanie itp mnie nie stać. Chciałbym to odkopać odcinkami 1,5-2m i krok po kroku izolować. Chodzi mi głównie jak podejść do tematu fundamentów? Odkopać kawałkami , wypełnić szpary , fragmenty cegieł które odlecą > ale czym ? Chciałbym je zabezpieczyć tak żeby wilgoć odparowywała - ale w takiej sytuacji musiałaby być sama folia kubełkowa ( kubełkami do ściany ) Ewentualnie mogę kupic XPS i 0,5 lub 1m poniżej poziomu gruntu przykleić na ściany , ale wtedy ściana nie będzie miała wentylacji pomiędzy ociepleniem a ścianą. XPS nie chłonie wody - dawać na niego jeszcze folie kubełkową ? Jeżeli tak to jest kolejny problem - mając odkopane całe fundamenty nie ma problemu - ale całości nie można odkopać ( ryzyko zawalenia budynku ) to jak położyć tą folię odkopując tylko odcinki ? Kolejny problem - rynny są wpuszczone w ziemię bardzo blisko budynku - podobno odprowadzenie wody jest. Izolując ścianę folią czy XPs'em musiałbym je odsunąć ? Przypominam że chodzi mi o odizolowanie ścian od wilgoci nie ocieplenie. Trzeci problem - ile ma wystawać ta izolacja ponad grunt i jak to wykończyć ? Do folii kubełkowej są listwy , ale co w przypadku jak przykleje XPS 2-3cm ? Jakiś daszek ? blacha ? W piwnicy stoi koza ( piecyk z wkładem szamotowym ) oraz osuszacz ( ściągacz wilgoci ). W lecie planuję grzać i ściągać wilgoć z wewnątrz piwnicy. Dołączam zdjęcie ściany - tak wygląda podwórko po ulewie. Z czasem planuję zrobić tak żeby woda tam nie stała tylko spływała do studzienki lub na ulice do kanału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość iwb 18.01.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Ważna jest także zgodność materiałów uszczelniających, które muszą być sprawdzone pod kątem możliwości nakładania na siebie, aby wykluczyć późniejsze uszkodzenia" TO JEST TO CO WSZYSCY POWINNI WIEDZIEĆ! I prawdą jest również to że izolacja aby była skuteczna, musi być ciągła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts