Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana ogrzewania kominkiem

et0

Recommended Posts

Dzień dobry

Postanowiłem wybudować sobie mały domek rekreacyjny parterowy na działce (45m), lecz chciałbym aby był całoroczny i z możliwością zameldowania. Po wstępnej rozmowie z architektem, który miałby mi to adaptować kupiłem projekt w wersji całorocznej (bardzo ogólnej, bo wtedy jeszcze nie posiadałem projektu). Moje pytanie brzmi, czy jest możliwa zmiana systemu ogrzewania z kominka z płaszczem wodnym ( taki jest w projekcie) na rozprowadzenie systemem DSG rurami plus elektryczne grzejniki jako główny system ogrzewania, bo z tego co wiem, prawo zabrania dsg jak głównego systemu ogrzewania i policja budowlana nie odbierze budynku (Proszę tylko nei pisać, ze kurzy, ze piroliza i brud przy kratkach, bo dzieciństwo spędziłem w starej kamienicy z takim systemem i nie było źle). Chodzi o to, czy jest możliwe zrobienie jakiegoś mega najtańszego elektrycznego ogrzewania (może byc nieekonomiczne) aby tylko papiery się zgadzały, bo i tak z niego bym nie korzystał. Zostawiłbym juz ten płaszcz wodny, ale nie chce mi się bawić ze spuszczaniem wody z układu i ciągłym zgrzytaniem zębami, czy w zimie nie rozsadzi mróz rur z wodą, bo zaglądać do "daczy" zimą mam zamiar tylko "od zachcianki", wpaść, napalić i mieć ciepło przez 2-3 dni, a potem uciekać do miasta na tydzień. Propozycja z gazem odpada, bo nie ma sieci.

Piszę na forum zamiast pogadać o tym z architektem,, bo mieszkam w Polsce Z, konkurencji wśród lokalnych architektów prawie nie ma, prawie wszyscy się znają tworząc klikę i zawsze doradzają tak, a aby więcej zarobić i się nie narobić. Koledzy z pracy, którzy pobudowali domy, albo są w trakcie jednym głosem radzą, że trzeba w rozmowach twardo stawiać na swoim i nie dawać wejść "dobrymi radami" na głowę, więc chcę wiedzieć czy jest sens się wykłócać jak coś.

Czy zabrania, to trudno powiedzieć. Napisane jest, że jedynym źródłem ciepła nie powinien być kominek czy piec, ale nie jest napisane, że jest to zabronione.

Kominek + klimatyzator z funkcją grzania (opisany jako pompa ciepła powietrze-powietrze) Ci sprawę załatwią. W okresie przejściowym ogrzewanie niewiele droższe od kominka, a latem jaki komfort!

Prawdopodobnie jeszcze taniej będzie zamontować parę elektrycznych grzejników i tyle.

Właśnie dokładnie o to mi chodzi, czy jest możliwe zamontowanie jakichś prostych tanich grzejników, najlepiej takich wpinanych prosto w gniazdko i mocowanych do ściany, często takie widziałem w domach i mieszkaniach w UK. Dałoby się to w projekt i do papierów, żeby policji budowlanej wszystko pasowało, bo na tym mi najbardziej zależy. Grzałbym kominikiem, a grzejniki po prostu stałyby wyłączone, no może w lato jakby przyciął w nocy przymrozek (a w moim regionie suwalskim wszystkie anomalie są możliwe typu 0 w nocy po upalnym dniu i znowu upał kolejnego dnia) to bym włączył z jeden.

O klimatyzatorach z funkcją grzania nie słyszałem. To prawda że montuje się tą dużą skrzynkę z wiatrakiem na zewnątrz, a ten jeden nawiew w środku łączy samemu szybkozłączkami i to wszystko? I to może być wpisane w papiery jako źródło ogrzewania? Da radę ogrzać nim niecałe 50m2, no powiedzmy 20, bo jak rozumiem ogrzewa tylko jedno pomieszczenie z powodu jednego nawiewu

Dzięki za zainteresowanie tematem.

Edytowane przez et0