Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rezonans w motoreduktorze - jak zamontować sprzegło kłowe.

RSzymczak

Recommended Posts

W moim kotle podczas pracy motoreduktora piec wpada w straszny rezonans. Drżenie słychać w całym domu. Wiem, że jest możliwość ich redukcji po przez zamonotowanie sprzegła kłowego. Pytanie jak to zrobić. Przepołowić ośkę w silniku i tam go wstawić ??

sprzęgło kłowe daje się w celu wyeliminowania niekorzystnych zjawisk powstających przy łączeniu dwóch różnych wałów (osi). Pierwszy raz słyszę, żeby ktoś rozcinał jeden wał, aby wstawić w niego sprzęgło. to tak, jakbyś zrobił dziurę w dachu aby móc ją zakleić jakąś super łatą. bez sensu

Gość Konto usunięte_12*
W moim kotle podczas pracy motoreduktora piec wpada w straszny rezonans.??

Powiem podobnie, jak poprzednik - sprzęgło kłowe daje się:

1. jedynie na wale wolnoobrotowym

2. gdy nie da się precyzyjnie ustawić współosiowości łączonych wałów.

3. gdy istnieje potrzeba częstego rozłączania napędu

Nie będzie więc to "recepta" na Twój przypadek :no:

Jako emerytowany konstruktor takich napędów radziłbym poszukać możliwości zamiany tego motoreduktora na inny, najlepiej ślimakowy, bo TE są najcichsze. Twój ma zapewne uszkodzone uzębienie lub łożyskowanie (bądź jedno i drugie - łącznie :(). Skoro już "wysiada", to znaczy, że jego parametry bądź były źle dobrane do istniejących potrzeb i warunków pracy, bądź Ty sam w sobie znany sposób mu te warunki pogorszyłeś ;)

Radziłbym "zadziałać" natychmiast, bo dalsza praca z tym "rezonansem" grozi unieruchomieniem kotła :o

P.S. A mógłbyś tu wkleić fotkę tego motoreduktora i podać jego parametry (typ, moc, przełożenie, obroty)?

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*

Zniekształcony hałas "pokazałeś".

Wygląd i dane motoreduktora - raczej niewiele :rolleyes:

Tylko "dupkę" silnika pokazałeś aż nadto długo ;) za to reduktora

- prawie nic.

"Mignęła" tam tabliczka znamionowa. Na niej masz zapewne wszystkie jego dane.

Wezwij "kumatego" majstra, aby zlokalizował źródło i przyczynę hałasu. Potrzebny jest ogląd całego podajnika, dane o paliwie (czym właściwie palisz?) i inne potrzebne informacje.

Pozdrawiam

Między rurą podajnika o zbiornikiem wywaliłem papierową uszczelkę i założyłem nową z filcu. Rezonans się trochę zmniejszył. Następnie zdjąłem silnik i powiem Wam, że trzymając w rękach czułem jak go trochę rzuca. Dałem też cienką uszczelkę pomiędzy silnik a przekładnię. Co prawda wiem, że nie powinno tam jej być ale w ten sposób upewniłem się, że to cała wina leży po stronie silnika. Uszczelka ta też wyciszyła pracę całego motoreduktora. Pewnie to łożyska ale nie wiem jak zdjąć klin z ośki. Jest on jakby wklejony i nie mogę go wybić. Boje się, że sklepie go młotkiem i nie wejdzie powtórnie w przekładnię. Może jakiś pomysł ?

Wymieniłem łożyska. W moim odczuciu troszkę się uciszyło, ale nadal z silnika są przenoszone wibracje głównie na chyba na zbiornik i podłogę, które nadal słychać w domu. Mój starszy kupił kocioł klimosza i tam motoreduktor chodzi cichutko, prawie go nie słychać. Jestem załamany. Pytanie czemu w moim silniku nadal generowane są drgania. Może jakieś inne pomysły ??

Gość Konto usunięte_12*
Pytanie czemu w moim silniku nadal generowane są drgania. Może jakieś inne pomysły ??

To tak, jak byś pytał lekarza ZA POŚREDNICTWEM INTERNETU, co ci tak naprawdę dolega :rolleyes: