JK2010 17.01.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Jak uniknąć mostka termicznego przy progu drzwi? Na chudziaka położę styropian, na to ogrzewanie podłogowe i na to wylewkę. Przy drzwiach od strony zewn. wylany już jest taras wejściowy. Czy jeżeli wylewka podłogi (od wewnątrz) zetknie się z wylanym tarasem od zewnątrz to będzie mostek cieplny, przemarzanie itp.? Pomyślałem, że mógłbym dać prostopadle do wylewki (tzn. pionowo) styropian a na to próg od drzwi wejściowych. Ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAG 17.01.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Dokładnie tak to trzeba zrobić!Zamiast styropianu lepiej jest wstawić docięty kawałek styroduru, przeniesie on znacznie większe obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 17.01.2013 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Isomur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sama w domu 17.01.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Mowa jest o drzwiach wejściowych czy o wyjściu na taras, czyli oknie tarasowym? Z tego co słyszałam od montera drzwi wejściowych to pod drzwiami wejściowymi powinno być podmurowane z jakiejś cegły, choć myśle, że podkładka ze styroduru ma wystarczającą twardość by przenieść obciążenia takich drzwi. Jeśli jednak styrodur miałby być niewystarczajacy i konieczne byłoby podmurowanie to chyba optymalnym materiałem byłby Ytong. Wystarczająco mocny i jednocześnie w miare ciepły. Niemniej wariant ze styrodurem byłby lepszy pod względem likwidacji mostka. Mi chodzi jeszcze po głowie by w ogóle nie dochodzić wylewką do progu drzwi lub okna tylko by betonowa warstwa wylewki kończyła się ok 5 cm przed krawędzią drzwi lub okna a reszte wypełnić właśnie wkłądką styroduru zlicowaną od góry z wylewką. Nie wiem czy miało by to jakieś negatywne skutki podczas kładzenia gresu, paneli lub parkietu przy takim oknie jeśli ostateni kilka cm byłoby nie betonowe. Jeśli by tak można to by idealnie likwidowało mostek termiczny przy podłodze przy drzwiach i wejściowych i oknach tarasowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 17.01.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Ytong nic nie izoluje a ciągnie każda możliwą wilgoć. http://przegrodyb2b.pl/images/stories/25909:isomur.jpg http://www.stahlton.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sama w domu 17.01.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 A przyklejenie styroduru pod progiem zamiast podmurowania cegłą czy czymkolwiek? Zapewne tańsze i lepsze o ile nie ma innych wad.A co z wariantem poszerzenia tego podklejonego styroduru pod progiem o kilka cm do wewnątrz by nie dojeżdżać z betonową wylewką do samego progu okna tarasowego lub drzwi wejściowych? Coś by to przeszkadzało? Dało by się do takiej posadzki z kilkucentymetrowym wykończeniem styrodurem przykleić gres lub parkiet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 17.01.2013 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Dzięki za szybką odpowiedź. To doradźcie co zrobić z oknem balkonowym przy wyjściu na taras ogrodowy. Okno balkonowe z PVC nie ma już dedykowanego progu. Czy też podłożyć na pionowo styropian? Ale czy wtedy nie będzie wystawał ponad wylewkę w pokoju, bo od strony tarasu położę płytki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 17.01.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 zamów pod okno poszerzenie systemowe i na nim je zamontuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 17.01.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 zamów pod okno poszerzenie systemowe i na nim je zamontuj. Rozwiązanie ze styrodurem lepiej niweluje mostek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 17.01.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Rozwiązanie ze styrodurem lepiej niweluje mostek być może. tylko ja nie oparłbym okna na styropianie, zwłaszcza takiego, które dość intensywnie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.01.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Okno tarasowe to poszerzenie systemowe. Drzwi wejściowe to styrodur pod próg. Inaczej tego nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 17.01.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 być może. tylko ja nie oparłbym okna na styropianie, zwłaszcza takiego, które dość intensywnie pracuje. Dlatego mozna na styrodurze a nie na styropianie. Jakiś czas temu rozmawiałam ze sprzedawcą z Oknoplastu i poruszyliśmy kwestię jak wypełnic dół. Zaproponował poszerzenie sytemowe ale nie negował wypełnienia tego styrodurem lub nawet styropianem i zgodził się, że takie poszerzenie stanowi większy mostek niż styrodur. Pnadto zaznaczam, że standardowo okno mocuje sie w trzech płaszczyznach - dół i po bokach. Wg systemu od odłu wcale nie trzeba tego wspierać. Przynajmniej taka wersję słyszałam od kilku sprzedawców, więc w zasadzie wszytsko co damy od dołu poprawia stabilność okna, które i bez tego jest stabilne-przynajmniej w teorii takie jets stanowisko branży okiennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 18.01.2013 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Dlatego mozna na styrodurze a nie na styropianie. Jakiś czas temu rozmawiałam ze sprzedawcą z Oknoplastu i poruszyliśmy kwestię jak wypełnic dół. Zaproponował poszerzenie sytemowe ale nie negował wypełnienia tego styrodurem lub nawet styropianem i zgodził się, że takie poszerzenie stanowi większy mostek niż styrodur. Pnadto zaznaczam, że standardowo okno mocuje sie w trzech płaszczyznach - dół i po bokach. Wg systemu od odłu wcale nie trzeba tego wspierać. Przynajmniej taka wersję słyszałam od kilku sprzedawców, więc w zasadzie wszytsko co damy od dołu poprawia stabilność okna, które i bez tego jest stabilne-przynajmniej w teorii takie jets stanowisko branży okiennej. Przy cieższych zestawach styrodur tylko pod spodem absolutnie się nie nadaje! Spowoduje,że zestaw osiądzie połączenie się rozszczelnią a może mieć wpływ na na wyboczenie się,skręcenie elementów ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 18.01.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Pełna racja. Popularne 3 szyby robią swoje.Poza tym choćby dzieciaki lubią na rami sobie stanąć. Jeśli styrodur to kotwy patentowe podpierając pod spód. Poszerzenie systemowe samo wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 18.01.2013 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Dzięki za rady. Jeżeli wybiorę Isomur, to gdzie można to kupić w okolicach Łodzi?I jeszcze jedno. Wg linka od Aedifico długość tego elementu to 60cm a wysokość to 11,3cm. U mnie wysokość od chudziaka to 22cm, a szerokość drzwi to 110cm i 90cm. Czy te elementy można docinać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 18.01.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Też bede kupował Isomur. juz sie dowiadywałem u przedstawicieli. Prawdopodobnie mozna go tylko kupic tylko w Wrocławiu. Np. transport na odległość ooło 250 km jednej palety wynosi około 180 zł. Produkują juz o wysokosci 9 cm , ale bedzie w kraju dostepny za miesiąc. Tak, można go docinać w poziomie. A w pionie na odcinki min. 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 18.01.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 isomurem handlują dwie spółki jedna to JORDAHL & PFEIFER druga to Stahlton. Google Ci resztę pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts