wlascicielka_domku 17.01.2013 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Moi rodzice budują mały domek. Zastanawiają się nad ogrzewaniem na pelet lub ekogroszek. Co myslicie o takich rozwiązaniach? Nie znam nikogo kto ogrzewałby dom tymi paliwami, dlatego proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 17.01.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Popatrz co masz napisane pod swoim nickiem.Zastosuj się do tego, a zobaczysz, że już taki temat istnieje. Nie ma powodu zakładać nowego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati92 17.01.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Jeżeli chcesz mieć tanio i mieć coś na podobieństwo kopalni w kotłowni, do tego w weekendy zamiast odpoczytać poświęcać ok. 1-2h na czyszczenie kotła to groszek. Dodatkowo zimą masz miesięcznie nawet 10-15 dużych wiader popiołu. Jeżeli ma być czysto i do tego mniej obsługi to pellet. Koszt zakupu tony jest nie wiele większy od eko groszku (ok. 100zł??), ale groszek jest bardziej kaloryczny. Nie podam realnych oszczedności, ale na podstawie projektu można mniejwiecej to oszacować. No ale koszt zakupu kotła na pellet jest większy (ok. 2 czy nawet 3 tysiące). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 17.01.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 mati92, mam wrażenie, ze piszesz oczymś (ekogoszek), o czym nie masz zielonego pojęcia w praktyce. 10 wiader popiołu miesięcznie?? Chyba dziecięcych z piaskownicy. Licząc 10L wiadro, będzie 100L popiołu, czyli jakieś 70-80 kg. Paląc maksymalnie kiepskim groszkiem, trza by go było spalić 700-800kg miesięcznie. zerknij co napisał założyciel wątku "MAŁY DOMEK". Właśnie ja taki mam - 102m2. Zużycie około 400kg m-c z CWU czeskiego grochu po 400 zł/tona. Koszt miesięczny z zaokrągleniem w górę - 200zł. Popiół wybierany raz na 2 tygodnie - niecały worek po ekogroszku. czyszczenie pieca 2-3h?? Chyba jakbyś cały piec rozebral i złożył do kupy. U mnie czyszczenie pieca, wybieranie popiołu, odkurzenie kotłowni i umycia podłogi - nie wiem, ze 30 minut?? raz na 2 tygodnie. Co do pelletu, ludzie na forum piszą również o różnego typu przypadłościach: cofanie płomienia do zasobnika, zgorzel na palniku i jej odkuwanie, spieki, itd. Ale ja sie nie wypowiadam, bo w odróżnieniu od Ciebie, jak nie mam o czymś pojęcia, to o tym nie mówię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati92 17.01.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 mati92, mam wrażenie, ze piszesz oczymś (ekogoszek), o czym nie masz zielonego pojęcia w praktyce. 10 wiader popiołu miesięcznie?? Chyba dziecięcych z piaskownicy. Licząc 10L wiadro, będzie 100L popiołu, czyli jakieś 70-80 kg. Paląc maksymalnie kiepskim groszkiem, trza by go było spalić 700-800kg miesięcznie. zerknij co napisał założyciel wątku "MAŁY DOMEK". Właśnie ja taki mam - 102m2. Zużycie około 400kg m-c z CWU czeskiego grochu po 400 zł/tona. Koszt miesięczny z zaokrągleniem w górę - 200zł. Popiół wybierany raz na 2 tygodnie - niecały worek po ekogroszku. czyszczenie pieca 2-3h?? Chyba jakbyś cały piec rozebral i złożył do kupy. U mnie czyszczenie pieca, wybieranie popiołu, odkurzenie kotłowni i umycia podłogi - nie wiem, ze 30 minut?? raz na 2 tygodnie. Co do pelletu, ludzie na forum piszą również o różnego typu przypadłościach: cofanie płomienia do zasobnika, zgorzel na palniku i jej odkuwanie, spieki, itd. Ale ja sie nie wypowiadam, bo w odróżnieniu od Ciebie, jak nie mam o czymś pojęcia, to o tym nie mówię. Fakt, nie doczytałem, że chodzi o mały domek. Zakładałem maksymalne zużycie czyli przy ostrych mrozach nawet 50kg dziennie (tyle, żę takich zim nie ma, ewentualnie tydzien czy dwa - tyle, że zawsze trzeba zakładać najgorsze). Z rozmów z użytkownikami tych kotłów kojarzę raczej ceny 600-800zł za tonę. 70 kg popiołu z groszku za 400zł/tona? Odliczając pewnie już te 100kg kamieni z tony? Wszystko ma swoje plusy i minusy, wiele osób pisze także, że zagląda do pieca pelletowego raz na rok. Cofanie się paleniska także zdarza się, ale rzadko. Zakładając faktycznie, że palisz te 400kg groszku miesięcznie czyli jakies 500kg pelletu. Groszek 360zł, pellet 450zł (przyjmując 800zł za tone groszku, 900zł za tonę pelletu). Wychodzi 90zł miesięcznie (a biorąc pod uwagę "mały domek" oszczędności mogą być jeszcze mniejsze) Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy za 90zł warto się tak męczyć? Oczywiście trzeba dodać większy koszt inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.01.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Wiesz co ja zrobiłem?? Kupiłem ojcu (73 lata) porządny kocioł na ekogroszek ze sterowaniem internetowym, przez net widzę jakie sa temperatury w domu, czy jaką ojciec ma cwu, jak coś jest nie tak -to zmienię tylko parametry przez neta i gra..ojciec ma raz na 3-4 dni wybrać popiół, raz na 7-10 dni załadować ekogroszek do zasobnika (powolutku wiadereczkiem) a jak nie będzie miał siły to przyjadę do rodziców na kawę i sam wrzucę eko, kocioł wstawiłem do starej komórki oddalonej od domu 12m i tyle, w domku ciepło, rodzice zadowoleni, a wszystko w kociołku za ok 7tys... a dziadek jak to dziadek... przytargał jakieś krzesło do komórki postawi przed kotłem i......się patrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 18.01.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Zakładając faktycznie, że palisz te 400kg groszku miesięcznie czyli jakies 500kg pelletu. Groszek 360zł, pellet 450zł (przyjmując 800zł za tone groszku, 900zł za tonę pelletu). Wychodzi 90zł miesięcznie (a biorąc pod uwagę "mały domek" oszczędności mogą być jeszcze mniejsze) Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy za 90zł warto się tak męczyć? Oczywiście trzeba dodać większy koszt inwestycji. Jak już podajesz jakieś wartości techniczno-ekonomiczne, to się lepiej przyłóż do tego. Poprawiam: Jeśli palisz 400kg groszku miesięcznie, to peletu spalisz 600kg. Biorąc Twoje ceny (w różnych miejscach ceny są różne) - wychodzi to 320zł/m-c za groszek, lub 540zł/m-c za pelet. Różnica + 220zł/m-c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 18.01.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 tylko, że ja spalam 400 kg CZESKIEGO eko, kupowanego w Czechach po około 400 zł/tona, co daje, liczac z duuużym okładem około 200 zł miesięcznie, czyli 340 złociszy mniej niż miałbym spalać Pellet, a to już sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.01.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Jeśli rodzice to pewnie wiekowi,jesli mały domek to pewnie ma być tani i mało upierdliwy w użytkowaniu także na emeryturze. Wg mnie z tych dwóch to tylko pellet,węgiel zostaw innym,niech się brudzą jak chcą,niech dźwigają po kilkaset kg miesięcznie dla formy bo w domku ok.100m2 węgiel nie ma racji bytu... W małym domu z takimi preferencjami najlepszym sposobem na grzanie będzie ogrzewanie prądem,najlepszym sposobem na niskie rachunki na emeryturze będzie dobre ocieplenie domku i doprowadzenie do małych strat ciepła. i tutaj znów wychodzi Twój brak wiedzy arturze jeśli węgla trzeba spalić 100kg to pelletu około 120-130 dlaczego każesz kupować dla starszych ludzi kocioł na opał który będzie od nich wymagał więcej wysiłku i częstszego???. pellet ma mniejszą gęstość ale worki ważą tyle samo i trzeba więcej wsypać i więcej spalić za wyższe pieniądze, żeby mieć tyle samo ciepła dla starszych ludzi jeśli ma być węgiel to szukać maksymalnie zautomatyzowanego sterowania i łatwego w czyszczeniu kociołka półki poziome i sterownik "automatyczny" jest ich kilka opisywnych na tym forum i da sie coś wybrać. do takiego domku najmniejszy kociołek to 7KW następny w kolejności 10KW i więcej bym nie szukał a jeśli mają się cieszyć odpoczynkiem na starość to pompa ciepła ale nie powietrzna i nie od artura(vel arturaWI) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.01.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 a dlaczego prądem a nie pompą?? przecież za pompę niższe rachunki będą- wnioskuję że jak w słusznym wieku państwo są, to młodzi kasę dają na domek lub za wczasu odłożona przezornie, więc nie będzie starszych ludzi boleć koszt inwestycji a koszt eksploatacji pompy będzie niższy niż ogrzewania elektrycznego. przecież sprawność pompy dużo wyższa więc z 1KW energii 2 lub 3 razy tyle ciepła pompa zrobi co ogrzewanie prądem- nie znam takich elektrycznych co mają sprawność ponad 100% a pompa ma. mniej kasy na utrzymanie domu to więcej zostaje na przyjemności lub czego nie życzę nikomu na starość na leki oj kiepsko doradzasz- musisz się jeszcze dużo uczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 19.01.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 zmieniasz zdanie jak wiatr kierunek dyskusja z Tobą nie ma dłużej sensu.ani tutaj ani na innych wątkach- TY lubisz mieć ostatnie zdanie nawet jeśli jest inne niż głoszone gdzie indziej chwile temu. mam nadzieję że autor wątku podejmie rozsądną decyzję czego mu życzę a i zdrowia żeby z tej lokaty nie trzeba było korzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maziko 20.01.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 o problemach z jakościa ekogroszkuy często się słyszy - a jak jest z peletem? ktoś ma jakieś praktyczne doświadczenia może porównąc i podzielic się wrażeniami? i jak szukać dostawców żeby mieć pewność że paliwa są okej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 20.01.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Tu jest użytkownik który ma problemy z peletem to możesz go dopytac na priv http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211054-Czy-warto-Piec-na-Pellet-Ekogroszek-Inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 20.01.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 jest tak samo jak nie gorzejniemal wszyscy stosują jakieś lepiszcza i uszlachetniacze, które po 1-2 dniach stają okoniem w palnikusam testowałem trzy rodzaje peletu po 630, 700 i 900 zł/t i każdy z nich miał te dodatki, ale w tych tańszych z nich tworzył się spiek, a z tego za 900 zł/t pozostałości nie spiekały się w grudę. Jak ma się palnik, któremu te spieki nie przeszkadzają, to nie ma sensu kupować żadnych barlinków ani stelmetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts