Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałbym wszystkich serdecznie przywitać! :) Przymierzam się do budowy mojego pierwszego domu (czyli niestety tego dla wroga...). Mimo, że zarejestrowałem się*dopiero dzisiaj to od dłuższego już czasu czytam to forum i mam już wybrane założenia - wydaje mi się, że wiem czego oczekuję. Chciałbym Was prosić o orientacyjną (najlepiej trochę na wyrost) wycenę budowy domu w systemie kontraktowym. Ewentualne prace własnymi rękami mógłbym wykonać na etapie wykańczania pomieszczeń, czyli na końcu budowy.

Dom, który chciałbym wybudować to projekt Patryk G1 pracowni Archipelag z Wrocławia z pewnymi zmianami... Poniżej link do projektu.

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/patryk-g1/

Zmiany:

• garaż dwustanowiskowy
  • posadowienie na płycie fundamentowej (teren szkód górniczych)
  • ściany trójwarstwowe
  • taras na dachu garażu (wynik zakazu stosowania płaskich dachów w mpzp)
  • energooszczędny - spełnione EP40 (mam nadzieję na dotację z NFOŚiGW)

Instalacje:

• piec gazowy
  • kominek z płaszczem wodnym
  • ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni (na podłogach płytki + deski) + drabinkowe kaloryfery w łazienkach
  • instalacja alarmowa
  • zbiornik na deszczówkę zakopany w ogrodzie
  • rekuperator
  • GWC
  • odkurzacz centralny
  • energooszczędny - spełnione EP40 (mam nadzieję na dotację z NFOŚiGW)
  • opcjonalnie elementy inteligentnego domu, czyli wyprowadzenie dodatkowych przewodów w newralgiczne miejsca (brama garażowa, rolety, zraszanie trawnika itp.). Na razie bez centralki i konfiguracji całego systemu.

Dom będzie budowany na działce z dostępem do drogi asfaltowej publicznej z wszystkimi mediami w tej drodze (woda, kanalizacja, prąd, gaz).

I teraz gorąca prośba o szacunkowe koszty następujących pozycji (nie chcę przestrzelić na etapie projektu):

1. Wykonanie przyłączy mediów

2. Indywidualny projekt budowlany + inwestorski (z dokładnym rozrysowaniem wszystkich instalacji)

3. Kierbud. (nie taki od podpisywania tylko papierków, ale pomocny :))

4. Inspektor Nadzoru Inwestorskiego

5. Stan 0

6. SSO

7. SSZ

8. Stan deweloperski

9. Stan pod klucz (wykończone: salon, kuchnia, lazienka na dole, łazienka na górze, pralnia, sypialnia)

Wybaczcie długi post, ale chcę się dobrze przygotować do tego przedsięwzięcia i jednocześnie nie utknąć na stanie surowym zamkniętym z zerowym budżetem... Z góry dziękuję za pomoc! ;)

Edytowane przez GrasshopperXTR

Zacznij od dobrego projektu indywidualnego a dopiero potem na bazie indywidualnego kosztorysu szczegółowego opartego na średnich stawkach z danego rejonu kraju będziesz mógł określić koszty inwestycji dość szczegółowo. W przypadkach kiedy krucho jest z kasą przemyślany projekt to podstawa i nie patrz na typówki bo się możesz grubo przejechać.

Jestem przekonany, że projekt chcę indywidualny, bo skala zmian w typówce byłaby zbyt duża (płyta fund. + inne ściany + większy garaż). Chciałbym jednak zachować bryłę i rozkład pomieszczeń conajmniej zbliżone do projektu gotowego. Co do kosztorysu po ukończeniu projektu to niestety wtedy już będzie za późno, bo chciałbym już teraz (nawet orientacyjnie) poznać koszty, a nie napalać się jak szczerbaty na suchary na dom za 500, czy 600 tys. :)

Przyjmuje się jakiś 2500-3000 x powierzchnie netto. I za to powinno sie miec stan deweloperski. Czyli w twoim przypadku przyjmij te 3000. Za deweloperski wychodzi 600.000 - za wykończenie ile kasa pozwoli - może starczyć 50.000, a może braknąć 500.000

Dlaczego przyjąłeś tą 3 tys., a nie 2,5? Czy ten dom jest w którymś miejscu trudny w wykonaniu i powinienem szukać prostszego projektu, żeby cena za metr była niższa?

@turalyon To się w takim razie nie zrozumieliśmy! :) Nadzór jest mi potrzebny tylko dlatego, że nigdy nie zajmowałem się budową domu i potrzebuję kogoś kto powie mi co wykonawca robi nie tak na budowie. Chciałbym sam zatrudnić kolejne ekipy do wykonania różnych etapów (murarze, cieśle, instalatorzy...) i oczywiście osobiście szukać materiałów oraz organizować ich dostawy na budowę. Czy w takim scenariuszu jest szansa na 2500 zł / m2?

Mam jeszcze jedno pytanie - gdziekolwiek czytałem o cenie za m2 domu była mowa właśnie o 2,5k to 3k za metr powierzchni użytkowej w stanie deweloperskm. Ty napisałeś o pow. netto. Skąd ta różnica?

• 1 month później...

Z tego co wiem firmy budowlane często biorą pod uwagę powierzchnię podłóg w domu, a nie powierzchnię użytkową.

A znowu pracownie architektoniczne często powierzchnię podłóg nazywają powierzchnią netto.

Powierzchnia użytkowa jest nic nie warta ze względu na sposób w jaki się ją liczy. Wystarczy w domu podnieść ścianę kolankową o 2-3 pustaki i już masz większą powierzchnię użytkową, a przecież powierzchnia podłóg się wtedy nie zmieni.

A co do ceny to mogę się wypowiedzieć tylko o stanie surowym otwartym (z dachem ale bez okien i drzwi) - ja bym to szacował na jakieś 235 tys brutto, jesli weźmiesz dobrą firmę (jakość i święty spokój kosztują).

Jak będziesz to dłubał sam (ekipami, itp.) to może uda się oszczędzić parę groszy, ale nie koniecznie - zależy na jakich budowlańców trafisz i jak będą drożeć materiały budowlane.