GrasshopperXTR 17.01.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 (edytowane) Witajcie, jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałbym wszystkich serdecznie przywitać! Przymierzam się do budowy mojego pierwszego domu (czyli niestety tego dla wroga...). Mimo, że zarejestrowałem się*dopiero dzisiaj to od dłuższego już czasu czytam to forum i mam już wybrane założenia - wydaje mi się, że wiem czego oczekuję. Chciałbym Was prosić o orientacyjną (najlepiej trochę na wyrost) wycenę budowy domu w systemie kontraktowym. Ewentualne prace własnymi rękami mógłbym wykonać na etapie wykańczania pomieszczeń, czyli na końcu budowy. Dom, który chciałbym wybudować to projekt Patryk G1 pracowni Archipelag z Wrocławia z pewnymi zmianami... Poniżej link do projektu. http://www.archipelag.pl/projekty-domow/patryk-g1/ Zmiany: garaż dwustanowiskowy posadowienie na płycie fundamentowej (teren szkód górniczych) ściany trójwarstwowe taras na dachu garażu (wynik zakazu stosowania płaskich dachów w mpzp) energooszczędny - spełnione EP40 (mam nadzieję na dotację z NFOŚiGW) Instalacje: piec gazowy kominek z płaszczem wodnym ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni (na podłogach płytki + deski) + drabinkowe kaloryfery w łazienkach instalacja alarmowa zbiornik na deszczówkę zakopany w ogrodzie rekuperator GWC odkurzacz centralny energooszczędny - spełnione EP40 (mam nadzieję na dotację z NFOŚiGW) opcjonalnie elementy inteligentnego domu, czyli wyprowadzenie dodatkowych przewodów w newralgiczne miejsca (brama garażowa, rolety, zraszanie trawnika itp.). Na razie bez centralki i konfiguracji całego systemu. Dom będzie budowany na działce z dostępem do drogi asfaltowej publicznej z wszystkimi mediami w tej drodze (woda, kanalizacja, prąd, gaz). I teraz gorąca prośba o szacunkowe koszty następujących pozycji (nie chcę przestrzelić na etapie projektu): 1. Wykonanie przyłączy mediów 2. Indywidualny projekt budowlany + inwestorski (z dokładnym rozrysowaniem wszystkich instalacji) 3. Kierbud. (nie taki od podpisywania tylko papierków, ale pomocny ) 4. Inspektor Nadzoru Inwestorskiego 5. Stan 0 6. SSO 7. SSZ 8. Stan deweloperski 9. Stan pod klucz (wykończone: salon, kuchnia, lazienka na dole, łazienka na górze, pralnia, sypialnia) Wybaczcie długi post, ale chcę się dobrze przygotować do tego przedsięwzięcia i jednocześnie nie utknąć na stanie surowym zamkniętym z zerowym budżetem... Z góry dziękuję za pomoc! Edytowane 17 Stycznia 2013 przez GrasshopperXTR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mydwoje323 18.01.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Zacznij od dobrego projektu indywidualnego a dopiero potem na bazie indywidualnego kosztorysu szczegółowego opartego na średnich stawkach z danego rejonu kraju będziesz mógł określić koszty inwestycji dość szczegółowo. W przypadkach kiedy krucho jest z kasą przemyślany projekt to podstawa i nie patrz na typówki bo się możesz grubo przejechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 18.01.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Przyjmuje się jakiś 2500-3000 x powierzchnie netto. I za to powinno sie miec stan deweloperski. Czyli w twoim przypadku przyjmij te 3000. Za deweloperski wychodzi 600.000 - za wykończenie ile kasa pozwoli - może starczyć 50.000, a może braknąć 500.000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrasshopperXTR 18.01.2013 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Jestem przekonany, że projekt chcę indywidualny, bo skala zmian w typówce byłaby zbyt duża (płyta fund. + inne ściany + większy garaż). Chciałbym jednak zachować bryłę i rozkład pomieszczeń conajmniej zbliżone do projektu gotowego. Co do kosztorysu po ukończeniu projektu to niestety wtedy już będzie za późno, bo chciałbym już teraz (nawet orientacyjnie) poznać koszty, a nie napalać się jak szczerbaty na suchary na dom za 500, czy 600 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrasshopperXTR 18.01.2013 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Przyjmuje się jakiś 2500-3000 x powierzchnie netto. I za to powinno sie miec stan deweloperski. Czyli w twoim przypadku przyjmij te 3000. Za deweloperski wychodzi 600.000 - za wykończenie ile kasa pozwoli - może starczyć 50.000, a może braknąć 500.000 Dlaczego przyjąłeś tą 3 tys., a nie 2,5? Czy ten dom jest w którymś miejscu trudny w wykonaniu i powinienem szukać prostszego projektu, żeby cena za metr była niższa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 19.01.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Dlatego że napisałes że chcesz nadzorce procesu inwestorskiego - czyli nie zamierzasz niczym sie zajmowac na budowie anie szukac materiałów na własną rękę jak najtańszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrasshopperXTR 19.01.2013 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 @turalyon To się w takim razie nie zrozumieliśmy! Nadzór jest mi potrzebny tylko dlatego, że nigdy nie zajmowałem się budową domu i potrzebuję kogoś kto powie mi co wykonawca robi nie tak na budowie. Chciałbym sam zatrudnić kolejne ekipy do wykonania różnych etapów (murarze, cieśle, instalatorzy...) i oczywiście osobiście szukać materiałów oraz organizować ich dostawy na budowę. Czy w takim scenariuszu jest szansa na 2500 zł / m2? Mam jeszcze jedno pytanie - gdziekolwiek czytałem o cenie za m2 domu była mowa właśnie o 2,5k to 3k za metr powierzchni użytkowej w stanie deweloperskm. Ty napisałeś o pow. netto. Skąd ta różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowal80 28.02.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Z tego co wiem firmy budowlane często biorą pod uwagę powierzchnię podłóg w domu, a nie powierzchnię użytkową.A znowu pracownie architektoniczne często powierzchnię podłóg nazywają powierzchnią netto.Powierzchnia użytkowa jest nic nie warta ze względu na sposób w jaki się ją liczy. Wystarczy w domu podnieść ścianę kolankową o 2-3 pustaki i już masz większą powierzchnię użytkową, a przecież powierzchnia podłóg się wtedy nie zmieni. A co do ceny to mogę się wypowiedzieć tylko o stanie surowym otwartym (z dachem ale bez okien i drzwi) - ja bym to szacował na jakieś 235 tys brutto, jesli weźmiesz dobrą firmę (jakość i święty spokój kosztują).Jak będziesz to dłubał sam (ekipami, itp.) to może uda się oszczędzić parę groszy, ale nie koniecznie - zależy na jakich budowlańców trafisz i jak będą drożeć materiały budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrasshopperXTR 28.02.2013 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Dzięki za wyjaśnienie. Rzeczywiście powierzchnia netto jest chyba lepszym wyznacznikiem. Architekt wybrany i dom się tworzy (na razie na papierze). Życzcie mi powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts