dstasiu 17.01.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 witam mam pytanie, posiadam dwa pojemniki betonowe po 4 m 3 przykryte zwykłymi betonowymi pokryami i ok 0,5 m ziemi. w jednym narożniku jest kominek i rosna tuje , ale w pozostałej częsci zmieniła sie koncepcja i musze jeżdzić samochodem. czy może ktos mi poóc i powiedziec jak tą częśc wzmocnić bo bede kładł tam pozbruk. czy wystarczy jak na tej części zrobie zbrojenie i zaleje betonem?dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 18.01.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Każde wzmocnienie będzie dobre. Bo najczęściej, gdy kładziemy granit, pod spodem jest 0,5 metra ziemi bez niczego. W trakcie ubijania to sprężynuje, ale potem leży ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 18.01.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 dsstasiu: ja ci też doradzę byś zwrócił uwagę na zbrojenie i klasę betonu jaką zrobisz. By nie było tak że się beton wykruszy i zostanie samo zbrojenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dstasiu 18.01.2013 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 dsstasiu: ja ci też doradzę byś zwrócił uwagę na zbrojenie i klasę betonu jaką zrobisz. By nie było tak że się beton wykruszy i zostanie samo zbrojenie... ale czy jak tylko na części zrobie zbrojenie i zaleje betonem na te oryginalne nie zbrojone płyty to bede mógł po położeniu na tym pozbruku jeżdzić . bo ten naroznik bedzie nie ruszony ale tam są tujki? dziekuje za pomoc. z jakich drutów najlepiej zrobic zbrojenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 19.01.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 dsstasiu: pytanie najważniejsze jest takie - jak pracują elementy. Szambo ustawione jest pionowo - i najzwyczajniej w świecie jeżeli położysz na nim płytę - będzie pracowało całą wysokością jaką jest zrobione, płyta zaś tylko swą grubością. Ideał jest taki by płyta którą położysz na szambie była wytrzymała i by leżała delikatnie wyżej niż brzeg / rant szamba. Będzie ona delikatnie pracować, być może dotknie brzegu szamba, ale z racji że jest zbrojona i z porządnego betonu - będzie przenosiła obciążenia nie w punkcie ale w całej swej wielkości.. Jeśli nałożysz na nią ziemię sytuacja się nie zmieni będzie nadal to sama. Oryginalne dekle ja bym wyrzucił i zrobił własne, najwyżej w ich miejsce dać jakieś legary stalowe i tyle. Nowym zamknięciem szamba będzie nowa zbrojona płyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts