Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wzmocnienie szamba

Recommended Posts

witam

mam pytanie, posiadam dwa pojemniki betonowe po 4 m 3 przykryte zwykłymi betonowymi pokryami i ok 0,5 m ziemi. w jednym narożniku jest kominek i rosna tuje , ale w pozostałej częsci zmieniła sie koncepcja i musze jeżdzić samochodem. czy może ktos mi poóc i powiedziec jak tą częśc wzmocnić bo bede kładł tam pozbruk. czy wystarczy jak na tej części zrobie zbrojenie i zaleje betonem?

dziekuje za pomoc

dsstasiu: ja ci też doradzę byś zwrócił uwagę na zbrojenie i klasę betonu jaką zrobisz. By nie było tak że się beton wykruszy i zostanie samo zbrojenie...

ale czy jak tylko na części zrobie zbrojenie i zaleje betonem na te oryginalne nie zbrojone płyty to bede mógł po położeniu na tym pozbruku jeżdzić . bo ten naroznik bedzie nie ruszony ale tam są tujki?

dziekuje za pomoc. z jakich drutów najlepiej zrobic zbrojenie?

dsstasiu: pytanie najważniejsze jest takie - jak pracują elementy. Szambo ustawione jest pionowo - i najzwyczajniej w świecie jeżeli położysz na nim płytę - będzie pracowało całą wysokością jaką jest zrobione, płyta zaś tylko swą grubością. Ideał jest taki by płyta którą położysz na szambie była wytrzymała i by leżała delikatnie wyżej niż brzeg / rant szamba. Będzie ona delikatnie pracować, być może dotknie brzegu szamba, ale z racji że jest zbrojona i z porządnego betonu - będzie przenosiła obciążenia nie w punkcie ale w całej swej wielkości.. Jeśli nałożysz na nią ziemię sytuacja się nie zmieni będzie nadal to sama.

Oryginalne dekle ja bym wyrzucił i zrobił własne, najwyżej w ich miejsce dać jakieś legary stalowe i tyle. Nowym zamknięciem szamba będzie nowa zbrojona płyta