Jacek-J129 17.01.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Dobry wieczór. Panie i Panowie, jako że jest to mój 1 post , chciałbym się serdecznie przywitać. Borykam się z problemami odnośnie adaptacji poddasza/ strychu w moim domu. Mam kilka pytań odnośnie paru czynności. Latem wymieniałem dach, założyłem blachodachówkę, pod blachę folię paroprzepuszczalną firmy MARMA. Zrobiłem kafer w kaferku okno w kształcie trójkątu a teraz planuję między krokwie położyć wełnę mineralną. Takową już kupiłem z firmy Schwenk grubość 15 cm, lambda 0,39. Krokwie są grubości 15 cm, więc akurat wełną w przestrzeń wejdzie. Mam pytanie ponieważ jedni mówią tak, drudzy tak. Otóż czy wełnę mam ciągnąć od początku dachu aż po samą kalenicę ?. Dodam że na strychu wybudowane są 2 pokoje, hol czyli środek nie ma stropu, tam więc będę robił podwieszany sufit. Słyszałem że wełną że tak powiem jedzie się do wysokości stropu a resztę do samej kalenicy nie ociepla się. Drugie pytanie czy grubość 15 cm starczy ?. Wiem że powinno dawać się podwójne warstwy, ale nie ukrywam że liczę się też z pieniędzmi. Krótkie pytanie czy podczas lata nie będzie za gorąca a zimą za zimno ?. Moje 3 pytanie - czy prawdą jest to że pod membraną paroprzepuszczalną trzeba dać folię a następnie wełna i znów folia a zaś dopiero płyty gipsowe ?. No i ostatnie pytanie Schwenk dobry czy nie za bardzo ?. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 18.01.2013 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 ad1. wełnę można kłaść na podwieszanym suficiead2. jak na dzisiejsze standardy 15 cm to bardzo skromnie, nawet normy nie spełnia U>0,25ad3. folia paroszczelna pod karton gipsy obligatoryjnie, skoro już dałeś folię pod balchodachówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts