Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja poddasza - ocieplanie wełną mineralną.

Jacek-J129

Recommended Posts

Dobry wieczór.

Panie i Panowie, jako że jest to mój 1 post , chciałbym się serdecznie przywitać.

Borykam się z problemami odnośnie adaptacji poddasza/ strychu w moim domu. Mam kilka pytań odnośnie paru czynności.

Latem wymieniałem dach, założyłem blachodachówkę, pod blachę folię paroprzepuszczalną firmy MARMA. Zrobiłem kafer w kaferku okno w kształcie trójkątu a teraz planuję między krokwie położyć wełnę mineralną.

Takową już kupiłem z firmy Schwenk grubość 15 cm, lambda 0,39. Krokwie są grubości 15 cm, więc akurat wełną w przestrzeń wejdzie.

Mam pytanie ponieważ jedni mówią tak, drudzy tak. Otóż czy wełnę mam ciągnąć od początku dachu aż po samą kalenicę ?. Dodam że na strychu wybudowane są 2 pokoje, hol czyli środek nie ma stropu, tam więc będę robił podwieszany sufit.

Słyszałem że wełną że tak powiem jedzie się do wysokości stropu a resztę do samej kalenicy nie ociepla się.

Drugie pytanie czy grubość 15 cm starczy ?. Wiem że powinno dawać się podwójne warstwy, ale nie ukrywam że liczę się też z pieniędzmi. Krótkie pytanie czy podczas lata nie będzie za gorąca a zimą za zimno ?.

Moje 3 pytanie - czy prawdą jest to że pod membraną paroprzepuszczalną trzeba dać folię a następnie wełna i znów folia a zaś dopiero płyty gipsowe ?.

No i ostatnie pytanie Schwenk dobry czy nie za bardzo ?.

Serdecznie pozdrawiam ;)