Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moja ściana. Czy to jest to?

Tamdaramda

Recommended Posts

Tutaj jest analiza cieplno-wilgotnościowa kilkunastu rodzajów ciepłych ścian:lista.JPGgodziny_kondensacji.JPGwyniki.JPG

jak widać, dla większości konstrukcji kondensacja występuje, co wcale ich nie eliminuje z rozważań

PS. tak właściwie, to występują warunki do potencjalnej kondensacji zdaje się....

Edytowane przez Tamdaramda
refleksja

stelaż/ruszt drewniany przyda się żeby np. zamocować elewację lub skrzynki rolet okiennych, natomiast styro ryflowany to tylko podkład pod tynk i tutaj ryflowanie to drenaż dla wody z ewentualnych zacieków przez nieszczelności przy oknach, czy drzwiach. Zamiast styro ryflowanego może też być szczelina wentylacyjna i jakieś płyty elewacyjne. Nie wiem tylko, jak ten styro ryflowany zamocować - kołkami do rusztu, czy na klej, czy jedno i drugie

ja zrobiłem szczelinę czyli stelaż z odpadu płyt mfp i do nich kleiłem na klej ten z tytana w newralgicznych miejscach wzmacniając spinkami z blachy stalowej trzyma bez zarzytu

sprawa się odrobinę komplikuje.... znalazłem poradnik dla metody lekkiej suchej, w którym jest napisane, że pakowanie styro między ruszt jest niezalecane, ponieważ z czasem powstają szczeliny na styku drewna i styro... zatem może jednak wełna? podobno między listwami rusztu może się trzymać bez mocowania. na to membrana paroprzepuszczalna, ruszt dystansowy i warstwa elewacyjne. Oczywiście wełna z tych twardszych, o dobrych parametrach.

Bardzo ładnie maleje wtedy paroprzepuszczalność poszczególnych warstw na zewnątrz....

Co myślicie?

• 1 month później...
Oczywiście jest błąd w opisie. Folia paroizolacyjna natomiast paroprzepuszczalna na osb4.Jak wspomniałem ściana w projekcie.Domek stoi 60 metrów od dużej rzeki narażony na wilgoć z oparów i mgieł. Będzie to remont,a właściwie zmiana z letniaka na domek całoroczny z ogrzewaniem kominkowym.Ze starego zostaje tylko dach i szkielet.