davstan 18.01.2013 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Witam, Bardzo proszę o poradę w temacie docieplenie poddasza mieszkalnego w domu jednorodzinnym. Kupiłem swego czasu, trochę nieświadom, wełnę mineralną ECOSE loft roll 0.44: 15 cm + 10 cm na częśc mieszkalną oraz 15 cm na stryszek. Z tego co widzę w dzisiejszych czasach 25cm 0.44 to trochę lipa... zastanawiam się nad zakupem dodatkowo 5 cm jakiejś dobrej wełny mineralnej na całą powierzchnie dachu w części mieszkalnej. Czy ma to sens? Może przesadzam. Jaką wełnę mineralną polecilibyście? Czy nie jest błędem układanie wełny mineralnej w 3 warstwach? (15cm między krokwie, które mają grubość 18cm, następnie 10cm oraz 5 cm tej lepszej w poprzek pod profilami) Skusiłem się też na zakup folii paroizolacyjnej STROTEX AL 90, która teoretycznie ma jakieś tam właściwości termoizolacyjne, ale po czasie wydaje mi się, że to też lipa Z góry dziękuję za odpowiedż! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 18.01.2013 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 (edytowane) wełna aluminiowa jest 3 razy szczelniejsza od zwykłej polipropylenowej, więc jeśli będziesz robił zgodnie ze sztuką (nie popełnisz za dużo dziur), czyli kleił wszystko ze wszystkim to będzie trochę cieplej niż ze zwykłą folią, fakt ekonomiki w tym za bardzo nie ma, ale skoro już kupione to nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem co do samej wełny, w tej chwili masz U=0,176 jak dodasz 5cm czegoś makrowego 0,036 to będzie U=0,14 czyli tylko troszkę cieplej, w pieniądzach to będą skromne oszczędności, 0,036*24h*3000stopniodni*150m2=378kWh=90zł/rocznie oszczędności na CO Edytowane 18 Stycznia 2013 przez mxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.01.2013 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 a ja uważam że warto dolożyć 3 warstwękoszt znikomyoprócz tych teoretycznych 90 złzyskasz na zmniejszeniu ilości felernych miejsc ułożenia wełny. ja u siebie zauważyłem różnicęnajpierw zasypałem granulatem strop na wysokość okolo 45 -50 cm dom tracił na przez noc okolo 1 stoppompa przestaję u mnie ładować podlogę o 17-18 a zaczyna 8-9 dosypałem granulatu 10-20 cm jeszcze dodatkowo- dom obecnie ma kłopot zejść więcej niż o,5 w nocyi pewnie nie rzecz w grubości ale w wyeliminowaniu kiepskich miejsc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
davstan 18.01.2013 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Dlaczego ta wełna mineralna nie nadaje się akurat do dachów skośnych? Źle się ją układa ze względu na niezbyt sztywną / sprężystą konsystencję? Swoją magazynuję już około 1.5 roku Mój dach jest nawet bardzo skośny bo wszystkie połacie mają 42 stopnie. Dokładnie mam przywiezioną z UK wełnę Knauf Loft Roll 0.44. 5cm tej dodatkowej wełny będzie OK? Montować to tak: 15 cm między krokwie w poziomie, 10 cm pod krokwie w pionie i znowu 5 cm pod krokwie w piomie? (coś więcej między tymi 2 ostatnimi warstwami trzeba mieć na uwadze?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts