Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

najtańsza ekipa-pochwalcie się ile...

Gość

Recommended Posts

No właśnie.

jestem bardzo ciekawa ile biorą ekipy.Pochwalcie się , jak tanio udało Wam się wybudować jakiś etap. Interesuja mnie wszystkie etapy, zarowno oddzielnie prowadzone jak i łącznie.

Podajcie też region w ktorym budujecie.

Wiem, ze na cene takich robot wpływają rżóne sprawy, wiec wspomnijcie o nich.

Czekam i rączką macham z pozdrowieniami :smile:

Trochę nieszczęśliwe pytanie, bo mimo podawania nazw projektów

domów głównym kryterium porównań jest cena. Mało kto zadaje

sobie trud porównania wielkości, stopnia skomplikowania i

czasochłonności realizacji poszczególnych projektów.

Może zdarzyć się sytuacja, że ktoś czytając o stawkach rzędu 15-25 tysięcy za stan surowy (jaki ??), gdy ekipa "zaśpiewa" np. 35 tys za dom piętrowy z masą łuków, balkoników, schodków, z kombinowanymi fundamentami, piwnicą itd itp będzie ciężko zszokowany całkiem konkretną ofertą solidnej ekipy

Szkoda, ze nie doczytałeś do konca mojego pytania. :smile:

poprosiłam o podanie okolicznosci majace wplyw na cene. Naprawde, spojrze na projekt plus dodatkowe informacje i wszystko bedzie dla mnie jasne.Bede umiala wyrobić sobie zdanie...

To może sprecyzuję parę spraw...

Nasz dom jest częściowo podpiwniczony, ściany zewnętrzne trójwarstwowe, BK 24cm+ 11 cm wełny + BK 12 cm. W środku zrobiliśmy niewielkie zmiany. Zmieniliśmy miejsce łazienki na dole (do pom. gosp.), powiększyliśmy pokój o łazienkę. Zrezygnowaliśmy ze spiżarni na parterze (jest piwnica). Salon jest połączony z holem (tu wyszedł duży podciąg) i kuchnią, oddzielony od niej częściowo ścianką (od komina do ściany zewnętrznej). To tyle zmian mogących mieć wpływ na cenę robocizny. Oczywiście wcześniej były zmiany w projekcie, ale to chyba nie jest przedmiotem pytania.

to chyba przebiję w tym momencie Was wszystkich, dom z użytkowum poddaszem 150m2 + garaż bez piwnic, ekipa zatrudniona do budowy mojego domu weźmie 9tyś bez rachunku, zakres ich robót zrobienie ław, fundamenty, sciany parteru nośne + działowe, wylanie chudziaka, 3-4 pustaki na stropie, postawienie więźby + odeskowanie + papa,

Taki ceny jednak nie szokują w tej okolicy nikogo(skraj Borów Tucholskich). Kierownik budowy właściwie nie ma zastrzeżeń - kazał jedynie podnieść minimalnie zbrojenie na stropie. Budują od 29 kwietnia, dzisiaj zalewają strop. Na budowie porządek, nie widziałem nawet jednej butli od piwa (może się dobrze maskują :smile: )

Ławy i piwnica dla domku ok 150m2 pow. użytkowej -4,5tys. , stan surowy otwarty ok 8,5 tys. , więźba i pokrycie dachu dachówką -8 tys.

Stan surowy nie obejmuje ścian działowych na poddaszu użytkowym. Te chcą murować za dodatkową opłatą.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Zachar dnia 2002-06-12 11:30 ]

to w takim razie przepłaciłam!!!

Za wylanie ław-3000zł,

fundamenty z bloczków+ stan surowy,( bez wylanej podłogi na gruncie), łącznie ze ściankami działowymi+strop +schody+filary-15000zł

więźba+położenie dachu z dachówki cementowej,ok.230m,koperta-6000zł

dom jest o powierzchni netto 186m, użytkowa 140,kubatura 767m, ściany z silikatów.

miasto Wrocław

i ja myślałam, że tanio wybudowałam!!!

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: beata dnia 2002-06-13 09:30 ]

SAKUS

Z caego budujesz ściany zewnętrzne?

Wiem, że cena nie zawsze jest odzwierciedleniem umiejetności ekipy budowlanej(widziałem to nie raz na własne oczy).

Czy widziałeś gdzieś inne domy zbudowane przez tę ekipę?

Czy rozmawiałeś z właścicielami tych domów?

Zadaję takie pytania, bo w domku najważniejsze są fundamenty i dach(to moje skromne zdanie).

Pozdrawiam.

winston

zdaję sobie sprawę,że niska cena nie zawsze idzie z umiejętnosciami ale oglądałem domy wykonane przez zatrudnioną ekipę zarówno te ukończone jak i w budowie. Także opinie wcześniejszych inwestorów skłoniły mnie do tego aby ich zatrudnić. Również uważnie przyglądam się ich pracy przy moim placu budowy co do zbrojenia, trzymania pionów i poziomów. Cieszę się, że mojemu kierownikowi budowy jest po drodze do domu przez moje śmieci :smile: jest tam częstym gościem. Mój dom ma ściany trójwarstwowe z BK 24+9styropian+12. A co do deskowania to ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła /wczoraj zalewali strop/.

Co do ceny ich prac też mnie ona zaskoczyła. Najpierw gdy pytani poprzednicy mówili o cenie, po raz drugi gdy sam szef ekipy mnie poinformował po obejrzeniu projektu o warunkach finansowych. Myślę o wzięciu ich do dalszych prac.

Mam ekipe, ktora podjela sie wybudowania stanu surowego otwartego-fundamenty (wszystko, łacznie w wykopami),sciany, sciany wew., strop,schody,dach pokryty papa (bez wylewek) za 14 tys zl.Dom ok.130 m2 plus garaz ok.20 m2, jedna lukarna, wykusz, bez balkonow.

I co Wy na to? wydaje mi sie ze to ok.

A widzialam ich robote i sa naprawde ok.