Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spadek temp. A ocieplenie domu??

michal.bdg

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie dotyczące spadków temp. i ocieplenia w nowo wybudowanym niezamieszkałym domu.

Być może ktoś prowadził podobne obserwacje u siebie i mógłby się podzielić opinią i prognozami na przyszłość. Sytuacja poniżej dotyczy temp. z mijającego tygodnia. W domu przepalam tak aby nic nie zamarzło.Piec na groszek zasilający 100% podłogi wygasł ok. czwartku/piątku tj.10-11.01. zasilanie podłogi jest ustawione na min. tj 20*C na wejściu i w takim ustawieniu w domu jest ok. +15. W sobotę zanotowałem +12, niedziela +10 Następnie byłem tam 15.01 i odnotowałem +7 a wczoraj tj. 17.01. +5 stopni.

Podsumowując od soboty do czwartku temp wewnątrz w nieogrzewanym domu spadła o 7*C. Można coś na tej podstawie powiedzieć. W normie? czym ma się martwić o przyszłe rachunki :-)

-Michał

Niczego sensownego nie da się powiedzieć o Twoim domu na podstawie takich informacji.

Nie wiadomo jakie temperatury były w tym czasie na zewnątrz domu ?

Poza tym takie obserwacje mają szczątkową wartość. Dom pusty a dom zamieszkały, to dla

ogrzewania i spadków temperatur, dwa różne domy.

Aby cokolwiek powiedzieć o izolacyjności, musiałbyś rozgrzać wnętrze domu do temperatury

użytkowej, czyli jakieś 20 st. i potrzymać tą temperaturę jakiś czas, aby ściany mogły wchłonąć chociaż pewną część energii cieplnej .

Wtedy zamknij chałupę i kontroluj spadek temperatur. Da to jakiś obraz, ale też niepełny, bo w realnym mieszkaniu będzie lepiej z tytułu istnienia wyposażenia, które też ma swój niewielki udział w spowolnieniu spadków.

Edytowane przez pzw