michal.bdg 18.01.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Witam, Mam pytanie dotyczące spadków temp. i ocieplenia w nowo wybudowanym niezamieszkałym domu. Być może ktoś prowadził podobne obserwacje u siebie i mógłby się podzielić opinią i prognozami na przyszłość. Sytuacja poniżej dotyczy temp. z mijającego tygodnia. W domu przepalam tak aby nic nie zamarzło.Piec na groszek zasilający 100% podłogi wygasł ok. czwartku/piątku tj.10-11.01. zasilanie podłogi jest ustawione na min. tj 20*C na wejściu i w takim ustawieniu w domu jest ok. +15. W sobotę zanotowałem +12, niedziela +10 Następnie byłem tam 15.01 i odnotowałem +7 a wczoraj tj. 17.01. +5 stopni. Podsumowując od soboty do czwartku temp wewnątrz w nieogrzewanym domu spadła o 7*C. Można coś na tej podstawie powiedzieć. W normie? czym ma się martwić o przyszłe rachunki -Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 18.01.2013 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 A czy pyt. dotyczyło wygrzewania budynku?? Przepalam sporadycznie aby woda w rurkach nie zamarzła. Pytałem co sądzicie o ociepleniu przy takim spadku i czy w ogóle można coś z tego wywnioskować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 19.01.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Niczego sensownego nie da się powiedzieć o Twoim domu na podstawie takich informacji.Nie wiadomo jakie temperatury były w tym czasie na zewnątrz domu ?Poza tym takie obserwacje mają szczątkową wartość. Dom pusty a dom zamieszkały, to dlaogrzewania i spadków temperatur, dwa różne domy. Aby cokolwiek powiedzieć o izolacyjności, musiałbyś rozgrzać wnętrze domu do temperaturyużytkowej, czyli jakieś 20 st. i potrzymać tą temperaturę jakiś czas, aby ściany mogły wchłonąć chociaż pewną część energii cieplnej .Wtedy zamknij chałupę i kontroluj spadek temperatur. Da to jakiś obraz, ale też niepełny, bo w realnym mieszkaniu będzie lepiej z tytułu istnienia wyposażenia, które też ma swój niewielki udział w spowolnieniu spadków. Edytowane 19 Stycznia 2013 przez pzw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts