easy78 18.01.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Witam! Jak w temacie - poszukuję sprawdzonego instalatora z doświadczeniem w temacie kotłowni na ekogroszk. Mam instalację już wykonaną i działającą - natomiast mam wątpliwości co do prawidłowości doboru pewnych rozwiązań, ustawień pieca i możliwości/niemożliwości zrobienia pewnych rzeczy które mi się wydają do realizacji. Jeśli ktoś zna i może szczerze polecić sprawdzonego fachowca w tym temacie - będę wdzięczny. Ja w temacie jestem nowicjuszem, uczę się i mam znikomą wiedzę póki co na ten temat. Myślę że spojrzenie innego specjalisty w temacie może być przydatne w prawidłowej konstrukcji i eksploatacji takiego pieca. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.01.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Kolego napisz chociaż mniej więcej gdzie mieszkasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.01.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Ewentualnie wklej jeszcze fotki i opisz co Twoim zdaniem jest ok a do czego masz zastrzeżenia,. Na forum jest kilka osób, które moga w tym zakresie pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
easy78 18.01.2013 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 No jasne, zapomniałem o lokalizacji - okolice Poznania. Co do wątpliwości i sprzętu który mam - piec 19kW + sterownik Multi-Ster. Pierwszy raz mam do czynienia z piecem na ekogroszek, nie mam doświadczenia i miałem chyba inne wyobrażenie na ten temat - może zbyt optymistyczne. Wydawało mi się że taki piec ze sterownikiem elektronicznym funkcjonuje w trybie automatyczym (czasy poboru paliwa, podtrzymania na palenisku, utrzymania temperatury, itp) a moim zadaniem w zasadzie jest wsypywanie węgla do podajnika i odpowiednia eksploatacja kotła - czyli regularne czyszczenie, przeglądy kominiarskie itp. Mój instalator sam przyznał że za dużego doświadczenia w takich kotłach nie ma i wydaje mi się że wiele moich pytań (laika w temacie) sprawiał mu sporo problemów z odpowiedzią, dzisiaj usłyszałem poradę żeby piec czyścić co tydzień.... Miałem też problemy z tzw. cofką i kilka razy zadymiło mi się z zasobnika. Jeśli ktoś z moich okolic byłby chętny na rzut okiem na instalację i krótką rozmowę na ten temat - byłoby super. Na pewno wyprowadziłoby mnie to pewnie z błędnych moich wyobrażeń na temat funkcjonowania takiego pieca i wiele by mi to dało na przyszłość jak taki piec obsługiwać i czego się spodziewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.01.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 No ze sterownikiem Multi-Ster nie jest tak jak sobie wyobrażałeś.Grzebałem w nim chyba z rok temu, z tego co pamiętam to przerwa czasu między podawaniem jest tylko w minutach i do tego trzeba dobrać Xs podawania no i siłę nadmuchu.Oprócz tego jak prawie w każdym sterowniku parametry podtrzymania.Co do tej cofki to być może wtedy jak otwierasz zasobnik przy pracującej dmuchawie na dłużej ?W każdym kotle ci się to przydarzy.Może odezwie się ktoś z twoich stron, ja mam za daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.01.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Multi-ster jest w kilku wersjach, nie pamiętam, ale coś mi w nim nie pasowało Ma strefy czasowe, jak ktoś chce się pobawić.Nie mniej jest to sterownik dwustanowy i trzeba ustawic parametry spalania i tryb podtrzymania Ja może skorzystałem z 2-3sztuk, bo wolałem w tamtym czasie kupować Titanica, który był w/g mnie lepiej rozwiązany Edytowane 19 Stycznia 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
easy78 19.01.2013 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ja może skorzystałem z 2-3sztuk, bo wolałem w tamtym czasie kupować Titanica, który był w/g mnie lepiej rozwiązany Tamtym? Jaki czas przeszły masz na myśli? Ja miałem piec ze sterownikiem montowany we wrześniu, ale rozumiem że nie jest to najnowszy produkt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.01.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Mam na myśli rok ok. 2007 Multi-Ster czy Titanic sa sprzedawane do dzisiaj, ale są lepsze modele sterowań. Z tego samego producenta masz Skorpiona Plus, Cobrą, czy Pumę z algorytmem PID-II i doborem podawania i siły nadmuchu.Tutaj ze spokojem musisz sobie dopasować podawanie i pauzę. Podaj tutaj na forum jaki masz zakres ustawiana czasu podawaniaJaki masz zakres pauzy podawaniaJakie są wartości nadmuchu do wyboruJak ustawione podtrzymanie Jaką masz dmuchawę - producent/modelJaki typ palnika zamontowano Coś doradzimy i jakoś do ładu dojdziemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
easy78 22.01.2013 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Wentylator WPA 06Palnik retortowy z podajnikiem ślimakowymZakresy czasu podawania ślimakowego: przerwa od 1 do 15 minut, czas podawania od 1 do 90 sekund, limit obrotów dmuchawy od 30% do 100% Wracając do sterowników automatycznych i do pierwszego mojego postu - na moje pytanie do instalatora czy piec może działać w trybie automatycznym - ja ustawiam temperaturę termostatem pokojowym np. 21 st. C i wtedy piec sam dobiera sobie czasy pauzy i podawania opału tak żeby utrzymać zadaną temperaturę w pomieszczeniach, żeby piec nie wygasł, nie zrobiła się cofka itp. i inne zdarzenia (zużycie CWU, otwarcie grzejników w innych pomieszczeniach, odpalenie kominka itp) - odpowiedział mi że się nie da.Teraz już wiem że chyba nie za bardzo ma doświadczenie w tego typu piecach, no ale zostałem teraz ze sterownikiem, który mnie nie zadowala. Zawierzyłem że jest fachowcem i zrobi całą instalację prawidłowo i nowocześnie, niestety okazuje się że się pomyliłem. Po przeczytaniu wątku mareckiego o przeglądzie sterowników, wiem że są właśnie automatyczne, które pozwalają wiele rzeczy uprościć i zautomatyzować. I pewnie się na tym skończy - że zmienię sterownik na automatyczny - kwestia tylko doboru odpowiedniego urządzenia do pieca który mam. Który polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
easy78 14.02.2013 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Podbijam temat, tym bardziej że od paru dni już mieszkamy w domku i zdecydowanie chcę mieć sterownik w automacie niż dwustanowy. Przy zmianach temperatury zewnętrznej i częstym włączaniu/wyłączaniu grzejników temperatura nie piecu mocno się waha i nie zawsze jestem w domu żeby zmieniać czasy pracy i podtrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts