Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poszukuję sprawdzonego instalotra z doświadczeniem - piec na ekogroszek

easy78

Recommended Posts

Witam!

Jak w temacie - poszukuję sprawdzonego instalatora z doświadczeniem w temacie kotłowni na ekogroszk. Mam instalację już wykonaną i działającą - natomiast mam wątpliwości co do prawidłowości doboru pewnych rozwiązań, ustawień pieca i możliwości/niemożliwości zrobienia pewnych rzeczy które mi się wydają do realizacji.

Jeśli ktoś zna i może szczerze polecić sprawdzonego fachowca w tym temacie - będę wdzięczny. Ja w temacie jestem nowicjuszem, uczę się i mam znikomą wiedzę póki co na ten temat. Myślę że spojrzenie innego specjalisty w temacie może być przydatne w prawidłowej konstrukcji i eksploatacji takiego pieca.

Pozdrawiam!

No jasne, zapomniałem o lokalizacji - okolice Poznania.

Co do wątpliwości i sprzętu który mam - piec 19kW + sterownik Multi-Ster. Pierwszy raz mam do czynienia z piecem na ekogroszek, nie mam doświadczenia i miałem chyba inne wyobrażenie na ten temat - może zbyt optymistyczne. Wydawało mi się że taki piec ze sterownikiem elektronicznym funkcjonuje w trybie automatyczym (czasy poboru paliwa, podtrzymania na palenisku, utrzymania temperatury, itp) a moim zadaniem w zasadzie jest wsypywanie węgla do podajnika i odpowiednia eksploatacja kotła - czyli regularne czyszczenie, przeglądy kominiarskie itp. Mój instalator sam przyznał że za dużego doświadczenia w takich kotłach nie ma i wydaje mi się że wiele moich pytań (laika w temacie) sprawiał mu sporo problemów z odpowiedzią, dzisiaj usłyszałem poradę żeby piec czyścić co tydzień.... Miałem też problemy z tzw. cofką i kilka razy zadymiło mi się z zasobnika.

Jeśli ktoś z moich okolic byłby chętny na rzut okiem na instalację i krótką rozmowę na ten temat - byłoby super. Na pewno wyprowadziłoby mnie to pewnie z błędnych moich wyobrażeń na temat funkcjonowania takiego pieca i wiele by mi to dało na przyszłość jak taki piec obsługiwać i czego się spodziewać.

No ze sterownikiem Multi-Ster nie jest tak jak sobie wyobrażałeś.

Grzebałem w nim chyba z rok temu, z tego co pamiętam to przerwa czasu między podawaniem jest tylko w minutach i do tego trzeba dobrać Xs podawania no i siłę nadmuchu.

Oprócz tego jak prawie w każdym sterowniku parametry podtrzymania.

Co do tej cofki to być może wtedy jak otwierasz zasobnik przy pracującej dmuchawie na dłużej ?

W każdym kotle ci się to przydarzy.

Może odezwie się ktoś z twoich stron, ja mam za daleko

Multi-ster jest w kilku wersjach, nie pamiętam, ale coś mi w nim nie pasowało

Ma strefy czasowe, jak ktoś chce się pobawić.

Nie mniej jest to sterownik dwustanowy i trzeba ustawic parametry spalania i tryb podtrzymania

Ja może skorzystałem z 2-3sztuk, bo wolałem w tamtym czasie kupować Titanica, który był w/g mnie lepiej rozwiązany

Edytowane przez Jarecki79

Mam na myśli rok ok. 2007

Multi-Ster czy Titanic sa sprzedawane do dzisiaj, ale są lepsze modele sterowań.

Z tego samego producenta masz Skorpiona Plus, Cobrą, czy Pumę z algorytmem PID-II i doborem podawania i siły nadmuchu.

Tutaj ze spokojem musisz sobie dopasować podawanie i pauzę.

Podaj tutaj na forum jaki masz zakres ustawiana czasu podawania

Jaki masz zakres pauzy podawania

Jakie są wartości nadmuchu do wyboru

Jak ustawione podtrzymanie

Jaką masz dmuchawę - producent/model

Jaki typ palnika zamontowano

Coś doradzimy i jakoś do ładu dojdziemy

Wentylator WPA 06

Palnik retortowy z podajnikiem ślimakowym

Zakresy czasu podawania ślimakowego: przerwa od 1 do 15 minut, czas podawania od 1 do 90 sekund, limit obrotów dmuchawy od 30% do 100%

Wracając do sterowników automatycznych i do pierwszego mojego postu - na moje pytanie do instalatora czy piec może działać w trybie automatycznym - ja ustawiam temperaturę termostatem pokojowym np. 21 st. C i wtedy piec sam dobiera sobie czasy pauzy i podawania opału tak żeby utrzymać zadaną temperaturę w pomieszczeniach, żeby piec nie wygasł, nie zrobiła się cofka itp. i inne zdarzenia (zużycie CWU, otwarcie grzejników w innych pomieszczeniach, odpalenie kominka itp) - odpowiedział mi że się nie da.

Teraz już wiem że chyba nie za bardzo ma doświadczenie w tego typu piecach, no ale zostałem teraz ze sterownikiem, który mnie nie zadowala. Zawierzyłem że jest fachowcem i zrobi całą instalację prawidłowo i nowocześnie, niestety okazuje się że się pomyliłem. Po przeczytaniu wątku mareckiego o przeglądzie sterowników, wiem że są właśnie automatyczne, które pozwalają wiele rzeczy uprościć i zautomatyzować. I pewnie się na tym skończy - że zmienię sterownik na automatyczny - kwestia tylko doboru odpowiedniego urządzenia do pieca który mam. Który polecacie?

• 4 weeks później...
Podbijam temat, tym bardziej że od paru dni już mieszkamy w domku i zdecydowanie chcę mieć sterownik w automacie niż dwustanowy. Przy zmianach temperatury zewnętrznej i częstym włączaniu/wyłączaniu grzejników temperatura nie piecu mocno się waha i nie zawsze jestem w domu żeby zmieniać czasy pracy i podtrzymania.