Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokój dla nastolatki - co sądzicie o takim zestawieniu

Beasza

Recommended Posts

Zaczynamy prace nad pokojem naszej 14-letniej córki. Młoda zakochała się w fioletach i nawet zakupiła fioletowy narożnik :)

Pokój jest na poddaszu - jedna nie wysoka ścianka kolankowa wysokości 120 cm .

Spodobała się jej taka tapeta pic779039465649.jpg pic997064792301.jpg

Pomysł jest taki, żeby tapeta znalazła sie na jednej ścianie - tej największej , reszta ścian - kolor light grey beckersa, do tego biały stolik do narożnika, białe biurko ..

Okno balkonowe jest w kolorze winchester, drzwi w kolorystyce zbliżonej. Czy nie będzie za dużo się działo w tym pokoju?

Co sądzicie?

Chodzi o pokój oznaczony na planie jako "4". Będzę wdzięczna za wszelkie sugestie :)

resize$512-512-2.jpg

Ja mam córkę nastolatkę w podobnym wieku, jak razem projektowaliśmy dla niej pokój, wiedziałam że jej upodobania kolorystyczne zmienią się z tysiąc razy, dlatego zaproponowałam na biało mebli i ściany, reszta kolorowych dodatków dorzucała już sama - obrazy, pojemniki, pudła, poduszki. Jak przewidywałam było dużo zmian,na początku była faza na czerwono, póżniej właśnie fiolet i róż , potem kolory rasta i kolorowe odciski rąk , ale po każdej fazie wystarczyło zmienić dodatki i już ma inny pokój. W przypadku kolorowych mebli i ścian to już trudniej:-)

Dzięki dziewczyny za odzew, każda rada mile widziana :)

A gdyby nie szaleć z tą tapetą na całej najdłuższej ścianie, tylko np. na ścianie gdzie będzie biurko (ściana z oknem balkonowym) i zaakcentować to miejsce trzema lub czterema pasami tej tapety, reszta ścian na śmietankowo biało lub wspomniany wcześniej light grey ?

Ja osobiście puściłabym ją jako akcent na ścianę kolankową. Niby nie jest wysoka, ale 120 cm robi swoje. Śmietankowy kolor podoba mi się zdecydowanie bardziej, niż light grey. Wydaje mi się, że ten pierwszy kolor zaakcentowałby lepiej kolor okien, niż ten drugi. Ale to tylko nieśmiałe sugestie.

jak lubi fiolet to niech ma fiolet :) pamiętam jak chciałam pokój w kolorze ciemnoniebieskim. rodzice byli na anty ale potem się przyzwyczaili, a nawet się im spodobało. gdy się wyprowadziłam zrobili sobie ten pokój na jasno :) córa też posiedzi tylko kilka lat i Ci z domu ucieknie więc niech ma taki pokój aby była z niego zadowolona :)

ja fiolet bardzo lubię - mam sypialnię zrobiona tak, że dwie ściany są w odcieniu fiołka a dwie w kolorze "opakowania z milki" :) ładnie to wyszło, ale kto co lubi :) ta tapetka "Love story" do młodzieżowego pokoju bardzo fajna :) i nawet delikatna

Psychodeliczna nieco ta tapeta - czy od patrzenia na nią nie będzie córce szalał błędnik?

Tapetę dałabym jak radzi Dorka - na ścianie kolankowej :yes: Pozostałe ściany śmietankowe - ale nie waniliowe, żeby nie wyszedł deser owocowy ;) Białe meble, liliowe i szare wyraziście fakturowe poduszki na narożnik - czy on będzie też łóżkiem? Fioletowe mogą być też delikatne rysunki/zdjęcia powieszone na ścianie. I tyle fioletu.

Bardzo Wam dziękuję za cenne rady. Macie rację z tą tapetą, chyba trochę za smutna, może jednak ta druga love story będzie ciekawsza i bardziej subtelna? Z tą ścianką kolankową to bardzo przesadziłam, mąż mnie właśnie uświadomił że ma ona zaledwie 85 cm - nie wiem skąd mi się to wzięło aż 120 :confused: Czy przy tak niskiej ściance, uważacie, że tapeta będzie na niej ok?

Joliska narożnik, rzeczywiście będzie też pełnił funkcje łóżka. Ma on trzy duże poduchy w zestawie . Myślałam, żeby dołożyć jeszcze dwie mniejsze poduszki - zaproponowane przez Ciebie zestawienie kolorów bardzo mi się podoba.

Co wtedy na okno? zasłonki w jakim kolorze?

Narożnik jest dokładnie w takiej samej kolorystyce jak ta sofa:

sofa.jpg

Białe meble skompletuję z IKEA.

Pozdrawiam Was serdecznie :)

Edytowane przez Beasza

• 2 weeks później...

Zerkniecie jeszcze na te wypociny? jak to wygląda? Proszę o dalsze rady :)

Córcia zrezygnowała z "demonicznej" tapety na rzecz tej drugiej

Bez tytułu.jpg

Zamiast sofy jest mały narożnik, ale kolorystyka ta sama. Dywan zupełnie przypadkowy i wcale nie jestem przekonana, że musi być fioletowy...

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez Beasza

O, tapeta w tej ilości bardzo ładnie się prezentuje i nie przytłacza. Jeśli chcecie iść w fiolety to dywanik zostawiłabym, albo poszukała jakiegoś włochatego w kolorze firanek.

dorkaS - dzięki za odzew. Dywanik jest zupełnie przypadkowy - myślę, że nie koniecznie musi byc cały fioletowy. Chciałabym uniknąć przeładowania, a o to wcale nie trudno.

Moja córcia szaleje z fioletem, ale to rozsądna dziewczynka i rozważy wszystkie argumenty :)

Na wizulace ściany i skos są jasnoszare , ale jak mówiłam wcześniej w grę wchodzi jeszcze smietankowy biały.

Pozdrówka

witam :) Przytuptałam tutaj z wątku dla dzieci :)

Przyjrzałam się tapecie, sofie ( śliczna!) i moje wnioski są takie:

- wiele lepiej pasuje tapeta "demoniczna"

sofa.jpg

Jest idealna do poduszek i koloru sofy!!! Nie są tu już potrzebne dodatkowe dekoracje i kolejne poduszki :no:

- ALE tej tapety nie ma chyba gdzie przykleić , bo (moim zdaniem) nie powinna ona być na ścianie za sofą (piękno sofy się zgubi, powinna być na jasnym tle), natomiast za biurkiem powinno być tło stonowane, gładkie, by nie rozpraszało podczas nauki. Ten wzór byłby dekoncentrujący.

O ile tapetę można by dać jeszcze na innej ścianie, jako tło dla białych mebli, to mówię TAK :yes:

Jeśli chodzi o kolor bazowy, to nic nie będzie się tak pięknie zgrywało z fioletami i bielą, jak szarości.

Ja mam takie rozbielone ecri w sypialni, pasują mi do mebli z rattanu i drewna, wełnianej wykładziny w naturalnym kolorze, bawełnianych zasłon - to taki styl skandynawski. Kiedyś spróbowałam pomalować jedną ze ścian na lawendowy i skończyło się na próbce, bo wyglądałoby to jak jagodowy koktail (jak zauważyła słusznie Joliska).

Tutaj naprawdę radzę zdecydowanie szarości.

Trochę inspiracji:

101753272800381972_98OtzlKg_b.jpg IH-Lilac-Bedroom.jpg 2+Lilac+Rooms.jpgLilac-dinign-room-window.jpg

http://housetohome.media.ipcdigital.co.uk/96/000011615/6f29_orh550w550/purple-floral-bedroom.jpg

http://4.bp.blogspot.com/_9UEIbUe-WaM/TNsTDI2IjYI/AAAAAAAAAJY/Dy06o4NJ6mk/s640/richard-powers-grey-purple-room.jpg

http://talk.cil.ca/wp-content/uploads/2012/09/grey-purple-bedroom-love-home.jpg

http://fancycribs.com/wp-content/uploads/2012/10/Purple-Interior-Design-17.jpg

http://housetohome.media.ipcdigital.co.uk/96/000009d10/1b5a/bedroom33.jpg

http://www.styleathome.com/img/photos/biz/Style%20at%20Home/beauti-tone-purple-grey.jpg

http://www.thelennoxx.com/wp-content/uploads/2010/03/color-palette-beige-purple-lilac-bedroom.jpg

Ja bym dała szarość, ale taką jasną

Woow, dziewczyny dzięki śliczne za odzew. Jesteście niezastąpione !!!

Jestem rada z Waszych odwiedzin :wiggle:

Piu, inspiracje piękne i dające prawdziwy obraz zestawienia kolorów !!! attniko dzięki za stronkę - na pewno obejrzę.

Ilona Agata pomysł z szarą kanapą i lawendowymi poduchami fajny, ale ...

sofka jest poglądowa i wstawiona byle gdzie na wizulace dla zobrazowania koloru, zamiast sofy jest już kupiony mały narożnik i jest to ta sama kolekcja: ten sam kolor, te same poduchy ...

pokój jest na poddaszu z jedną ścianą kolankową wysokości 85 cm - więc specjalnie nie jest bardzo ustawny.

Planowałyśmy, że obok biurka stanie biały regał Expedit z Ikea, a na scianie przeciwnej biała szafa, rogóweczka miałagy stać mniej wiecej w centralnym miejscu pokoju - innego nie widzę niestety, do tego biały stoliczek Ikea :(

Plan pierwszy był taki, że "demoniczna" tapeta znajdzie się na całej wolnej ścianie z "dużym" :( kaloryferem ( sciana na przeciwko scianki kolankowej.) Kolorem pierwotnie wybranym był light grey Beckersa.

Może załączone zdjęcia coś rozświetlą:

ściana na przeciwko okna.jpg ściana z kaloryferem.jpg

Piu, idąc Twoim tokiem myślenia, czy dobrze pojmuję?

Sciana z biurkiem - jasno szara - bez tapety, żeby nie rozpraszała, tak samo jak i skos ze ścianką kolankową - na jej tle stałby narożnik.

I teraz jak? Sciana gdzie stanęłaby szafa - cała w tapecie? Czy ściana z kaloryferem cała w tapecie, a może tylko kila pasków?

Przy tej scianie mebli raczej nie postawię ale mogę powiesić jakieś ciekawe białe półeczki.

A jeśli bez tapety? to jak?

Zagonię zaraz młodą do dalszej pracy nad swoim pokojem - zrobi nową wizualkę z "demoniczną" tapetą i zobaczymy jak to będzie wyglądało :)

Buziaczki

Edytowane przez Beasza

witam :)

wiem, jak to jest jak corka chce fiolet czy róż ;) pozwolmy corka zdecydowac, ale dodajmy od siebie :)

bardzo mi się podoba, co dziewczyny radza - fiolet i szarość (przy czym tego pierwszego mniej) i bedzie pieknie i nie znudzi sie szybko :)

Sciana z biurkiem - jasno szara - bez tapety, żeby nie rozpraszała, tak samo jak i skos ze ścianką kolankową - na jej tle stałby narożnik.

czy sciana z biurkiem to sciana z drzwiami ??

jesli tak, to ja dalabym tam wlasnie tapete i tylko tam, nigdzie wiecej

a jesli nie to prosze pokaz rzut pokoju i gdzie jaki mebel ma stac

ten naroznik juz jest we fiolecie ?? wtedy zostawilabym 1 sciane w tapecie fioletowej (pozostale sciany szare), ten naroznik fioletowy i ewentualnie maly dywanik filoetowo-szary

i juz wiecej fioletu bym nie powtorzyla

dla stonowania naroznika moze jakis pled w szarosciach ??

Za kaloryferem bym tapety nie dawała, kaloryfer będzie się bardzo rzucał w oczy, chyba, że planujesz go jakoś obudować.

Mnie się podoba taki pasek za biurkiem, no ale jeśli ma rozpraszać uwagę to już nie wiem.

Zasłony- moim zdaniem białe lub jasno szare. Fioletowy narożnik plus tapeta wystarczą, ew. niewielki dywanik, ale i tu bym uważała i jego zakup zostawiła na koniec. Miłość do fioletowego córka może wyrazic poprzez fioletowe ramki na zdjęcia, kubek na długopisy itp.

Ściany- ja też głosuję na jasnoszary :)

A i mnie to się chyba bardziej ta psychodeliczna tapeta widzi...

Pled i mniejsze, szare poduchy - czy na narożniku jest jeszcze miejsce na więcej poduch?

Można by je położyć przed tymi fioletowymi :yes:

Oczywiście to pokój córki, ona ma się tam czuć dobrze, nie Mama czy my - doradczynie z Muratora - więc jak córka bardzo lubi fioletowy, to nie można jej zmuszać do szarości. Ja co prawda nie mam jeszcze dzieci, ale dobrze pamiętam mój różowy pokój, którego nie pozwalałam ruszyć aż do matury ;)

Przypomniało mi się dziewczyny, co ja miałam u córki nad biurkiem i to by było chyba dobre rozwiązanie, by można było na tej ścianie położyć rockową tapetę :)

Jak zwykle niezastąpiona IKEA, tablica magnetyczna SPONTAN :

Rewelacyjnie się sprawdziła w pokoju nastolatki! Wisiały tam angielskie słówka, karteczki z pilnymi sprawami, zdjęcie klasy itp. niezbędne rzeczy ;)

Nawet magnesy do tej tablicy są jakby specjalnie zaprojektowane do połączenia z tapetą ;)

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30159442/#/10159443

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/spontan-magnes__0142066_PE302040_S4.JPG

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70159483/

pic779039465649.jpg

Edytowane przez piu