Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Silka (Xella) czy Sil-Pro?

Recommended Posts

Zdecydownie odradzam sil-pro. Porównaj sobie bloczek xelli i sil-pro. Łączna powierzchnia perforacji bloczka sil-pro o wymiarach 24/22 jest większ niż bloczka xelli 24/33. Jeżeli będziesz murował z maksymalną dokładnością z bloczków sil-pro powierzchnia styku kleju wyniesie ok 20 % ale niestety w praktyce wynosi ona średno 10%. Ze względu na swoją strukturę bloczek sil-pro moim zdaniem absolutnie nie nadaje się na murowanie na zaprawie cienko warstwowej o grubości od 1-3mm. Jeżeli sie jednak zdecydujesz na murowanie z bloczków sil-pro na zaprawie cienko warstwowej PAMIĘTAJ!!

Murując na zaprawą cienkowarstwową jej duża część będzie wpadać w otwory które powstają na łączeniu bloczków. Murójąc z bloczków xelli otwór ten jest mniejszy i pojawia się co 33 cm a mur z bloczków sil-pro ma taki otwór co 22 cm. Z tego powodu zużycie kleju w tym wypadku bedzie większe i napewno jest wykluczone murowanie specjalną kielnią do nakładanie zaprawy cienkowarstwowej.

Zastanawiam sie jeszcze jak wygląda ocieplanie ściany z bloczków sil-pro a dokładnie wbijanie kołków czy one wogóle coś trzymają. Bo kołki szybkiego montażu napewno nie są kompatibilne z tym bloczkiem, chyba że udało ci sie trafić na spoine albo łączenie pionowe.

Jestem budowlańcem, prowadzę firmę budowlaną i nie wierze w to że jakiś wykonawca zaproponowałby komuś zaminę bloczka xelli na sil-pro. Z xelli muruje sie szybciej i łatwiej, miedzy innym nie trzeba zaczynać każdego rogu od połówki, jest mniej docinek a co zatym idzie mniej pyłu na budowie. Jeżeli inwestor upiera się na sil-pro to ja mu wymuruje ale zawsze ostrzegam że bloczek na zaprawie cienkwarstwej może cięko trzymać i napewno robocizna będzie go to drożej kosztowała niż w wersij z bloczków xelli

Pozatym bloczek sil-pro trzyma wymiary i wszystkiej powyżej wymienione przezemnie problemy można uniknąć kupując zamiast bloczka perforwanego bloczek pełny. :no:

• 8 months później...

post powyżej jakby reklamowy. ja mam SIL - PRO i jakoś dało radę, zaprawa nigdzie nie wpada, bo bloczek ma tylko jedną dziurę na przelot a układa się je odwrotnie, większą ilością otworów do dołu, wykonawca powinien to widzieć. tutaj cytat z innego wątku na temat Silki + zdjęcia:

U mnie ściany z silki już rosną, ale przyznam że myślałem że jakościowo będą lepsze, sporo obskubanych, różnica w wysokości od -5mm do +5mm, a to już na kleju wychodzi, ale ogólnie fajny etap jak mury rosną:)

[ATTACH=CONFIG]217100[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]217102[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]217104[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]217105[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]217106[/ATTACH]

z Sil Pro nie ma takich klocków.

edit: z porothermem ludzie dają radę kołkować to tutaj też się uda ;)

Edytowane przez imrahil

• 2 weeks później...
Czy nie lepiej wymurować ściany zewnętrzne z betonu komórkowego? Ma dużo lepszy wsp przewodzenia ciepła co przełoży się na rachunki za ogrzewanie i w perspektywie czasu da realne oszczędności. W mojej opinii jeżeli planujemy zamieszkać w domu na lata to takie podejście jest jak najbardziej na miejscu i inwestor powinien sobie przekalkulować takie rozwiązanie.

Czy nie lepiej wymurować ściany zewnętrzne z betonu komórkowego? Ma dużo lepszy wsp przewodzenia ciepła co przełoży się na rachunki za ogrzewanie i w perspektywie czasu da realne oszczędności. W mojej opinii jeżeli planujemy zamieszkać w domu na lata to takie podejście jest jak najbardziej na miejscu i inwestor powinien sobie przekalkulować takie rozwiązanie.

Skoro inwestor decyduje się na silikat, to pewnie sobie to przekalkulował. A i może dodatkowo ktoś mądry mu podpowiedział, że ściana konstrukcyjna jest od konstrukcji, a za współczynniki przewodzenia ciepła odpowiada izolacja cieplna...

ALE... poruszając te problemy zaczniemy rozmawiać o wyższości silikatów nad betonem komórkowy lub ceramiką (niekoniecznie w tej kolejności), a temat chyba dotyczy czego innego...

• 3 years później...

Mam podobny dylemat z bloczkami jak w tytule. Do wyboru Grupa Silikaty, SIL-PRO i Xella ... ceny za m2 ściany bloczka 24 cm (sam materiał) od 60 zł za Grupę Silikaty i SIL-PRO do 70 zł za Xellę.

Zastanawiam się, czy warto dopłacać do Xelli, że raczej pieniądze wyrzucone w błoto. Różnica w materiale na cały dom łącznie ze ścianami działowymi około 2500 PLN.

Czy wykorzystywał ktoś kanały elektryczne w Silce E?

Witam

Ja wybudowałem z silki od xelli głównie przez te kanały na kable które niestety nie były wykorzystane bo elektryk miał swoją technologie układania kabelków.

Słyszałem też że inne silikaty nie za bardzo trzymają wymiar, teraz już wiem że to był mit i drugi raz bym tego błędu nie zrobił i kupił bym silikaty z grupy polskie

silikaty, są jakościowo takie same i wtedy były tańsze prawie o złotówkę na sztuce a na 40 paletach to trochę kasy zostaje. Tych kanałów to raczej nie

wykorzystasz

pozdrawiam

• 3 months później...

NA etapie adaptacji.

Wysokosc nie bedzie problemem bo mozna przyciac suporex, a jak da rade to wstawic polowke na warstwie.

Mam dzialowki z silikatu - odradzam ten material. Cale szczescie ze nie zostalem przy pomysle budowy calego domu z silikatu

Kurzu masa, majstry przycinaja mlotkiem, bo ciecie kazdego bloczka to mordega (przyznam ze sie nie dziwie) zeby kanaly nalozyly sie na siebie, to trzeba odpowiednio przycinac bloczki. Bloczki ciezkie, robota wolno idzie, sciany nie sa idealnie rowne bo bloczki krotkie wiec wychodzi lekka falka.

NA etapie adaptacji.

Wysokosc nie bedzie problemem bo mozna przyciac suporex, a jak da rade to wstawic polowke na warstwie.

Mam dzialowki z silikatu - odradzam ten material. Cale szczescie ze nie zostalem przy pomysle budowy calego domu z silikatu

Kurzu masa, majstry przycinaja mlotkiem, bo ciecie kazdego bloczka to mordega (przyznam ze sie nie dziwie) zeby kanaly nalozyly sie na siebie, to trzeba odpowiednio przycinac bloczki. Bloczki ciezkie, robota wolno idzie, sciany nie sa idealnie rowne bo bloczki krotkie wiec wychodzi lekka falka.

Miałeś chyba ekipę spod kiosku i bloczki 2kl jakości :)

PRzycinają młotkiem :)

Słuchaj - profesjonalna ekipa ma piłą tarczową i wąż z wodą.

Bloczek przytniesz z dokładnoscią do kilku mm i praktycznie zerową ilością kurzu.

A co do szybkości - u mnie ściany zaczęli stawiać 23kwietnia, 10 maja byli gotowi na zalewanie wieńca. Działówki robili razem z nośnymi.

Tu masz przykład na dokładność przycięcia elementów.

.IMG_0168.jpg

Edytowane przez fotohobby

Spróbuj przyciąć porotherma młotkiem na odpowiedni wymiar ;). Do cięcia bloczków potrzeba odpowiedniego sprzętu jeśli ekipa takiego nie ma to niech nie bierze się za robotę bo 75 % budowy to ściany i kilka tysięcy bloczków więc nie można do tego podchodzić z samym młotkiem. Owszem piła do cięcia jest droga bo moi też już się o to martwili, ale zastrzegłem że nie ma cięcia kątówką trzymając bloczek butem i byle jak, tylko piła stołowa z wodą żeby połowy okolicy nie zakurzyć i dociąć równo. Trochę marudzili ale mają coś skołować, pożyczyć lub kupić używkę.