fenix2 25.01.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Jeśli przewody 230V i 12V będą zbyt blisko siebie, to w przewodzie zasilającym ledy może, chociaż nie musi, indukować się prąd, które zapali ledy. To ja w takim razie nie inwestuje w zasilacze do led'ów tylko puszcze wszystkie kable razem i LEDy będą mi za darmochę świeciły. Bzdury kolego piszesz. Edytowane 29 Stycznia 2013 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 25.01.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Twój wybór Tyle tylko, że w ten sposób nie będą świeciły pełną mocą, więc w ledy też nie inwestuj. Lepsza będzie farba fluorescencyjna na suficie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 25.01.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Twój wybór Tyle tylko, że w ten sposób nie będą świeciły pełną mocą, więc w ledy też nie inwestuj. Lepsza będzie farba fluorescencyjna na suficie Nałapie świetlików do słoika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellektryk.pl 25.01.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Jeśli przewody 230V i 12V będą zbyt blisko siebie, to w przewodzie zasilającym ledy może, chociaż nie musi, indukować się prąd, które zapali ledy. Jak masz zamiar pisać takie herezje to lepiej nie pisz nic. W przewodach L i N w niezakłóconych warunkach pracy płynie jednakowy prąd lecz o kierunka przeciwnych. I WIESZ CO WTEDY SIĘ DZIEJE? NIE powstaje pole magnetyczne wokół przewodu, ponieważ one nawzajem się znoszą. Jezeli powstawało by jakieś pole magnetyczne to żadna RCD by nie działała (byłaby ciągle wyzwolona) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 28.01.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Jak masz zamiar pisać takie herezje to lepiej nie pisz nic. W przewodach L i N w niezakłóconych warunkach pracy płynie jednakowy prąd lecz o kierunka przeciwnych. I WIESZ CO WTEDY SIĘ DZIEJE? NIE powstaje pole magnetyczne wokół przewodu, ponieważ one nawzajem się znoszą. Jezeli powstawało by jakieś pole magnetyczne to żadna RCD by nie działała (byłaby ciągle wyzwolona) A jak działa to RCD, możesz nam wyjaśnić ? Coś na zasadzie pola magnetycznego uciekającego w "eter" ? A możesz wytłumaczyć jak działają wszelkiego rodzaju detektory, "wykrywacze" przewodów pod napięciem ? Na koniec wyjaśnij temat kompatybilności elektromagnetycznej, wszyscy z chęcią posłuchamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellektryk.pl 28.01.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 A jak działa to RCD, możesz nam wyjaśnić ? Coś na zasadzie pola magnetycznego uciekającego w "eter" ? A możesz wytłumaczyć jak działają wszelkiego rodzaju detektory, "wykrywacze" przewodów pod napięciem ? Na koniec wyjaśnij temat kompatybilności elektromagnetycznej, wszyscy z chęcią posłuchamy. Wystarczy przeczytać mój poprzedni post i troche pomysleć a bedziesz wiedział jak działa rcd. Jako, że nie chciało Ci sie wejść w google i wpisać "na jakiej zasadzie działa RCD" to wkleje z wikipedi: Zasada działania wyłącznika różnicowopradowego Podczas normalnej pracy wektorowa suma prądów płynących przez przekładnik jest równa zero (zgodnie z I prawem Kirchhoffa). Stąd w uzwojeniu wtórnym przekładnika Ferrantiego (nawiniętym na rdzeniu) nie indukuje się SEM, przekaźnik spolaryzowany jest zamknięty (zwora przyciągana przez magnes stały) a styki główne zamknięte. Jeżeli w chronionym obwodzie pojawi się prąd upływowy (np. przez ciało człowieka do ziemi lub przez przewód PE), to wtedy suma prądów w oknie przekładnika będzie różna od zera. W uzwojeniu wtórnym indukuje się SEM, która powoduje przepływ prądu przez cewkę przekaźnika spolaryzowanego. Pole magnetyczne wytworzone przez cewkę kompensuje pole magnetyczne magnesu stałego przekaźnika. Jeśli prąd upływu przekroczy próg zadziałania wyłącznika (IΔn), przekaźnik spolaryzowany zostanie otwarty zwalniając zamek i otwierając styki główne, a przez to odłączając zasilanie obwodu. Podczas testowania przycisk testujący zwiera zacisk toru fazowego wyłącznika od strony odbiornika z przewodem neutralnym od strony zasilania poprzez wbudowany rezystor (zwykle 10 kΩ). W ten sposób przez wyłącznik płynie tylko prąd w torze fazowym, a suma prądów w oknie przekładnika będzie różna od zera, tak jak w przypadku upływu. Wyłącznik powinien wtedy zadziałać. Napisałem wcześniej: "NIE powstaje pole magnetyczne wokół przewodu, ponieważ one nawzajem się znoszą." Dwa słowa wyjaśnienia do tego bo chyba nie zrozumiałeś. To zdanie dotyczy w uproszczeniu przewodu z dwoma żyłami L i N jako całości. Natomiast w samej żyle L i N jako osobne wytważa sie pole magnetyczne ale ono się znosi w normalnych warunkach pracy, ponieważ te żyły są blisko siebie. Uprzedze Twoje kolejne pytanie i Jako, że niewiele zjawisk jest idealnych to owe znoszenie się pól nie jest tez idealne i nie nastepuje w 100% dlatego powstały takie urządzenia jak: Wykrywacz zmiennego pola magnetycznego składa się z cewki pomiarowej, pełniącej rolę anteny. Pod wpływem działania pola magnetycznego w cewce indukuje się napięcie zmienne o częstotliwości sieci (50 Hz), które zostaje wzmocnione we wzmacniaczu pasmowym. Następnie sygnał zostaje poddany wyprostowaniu i skierowany do komparatora, nastepnie nastepuje sygnalizacja obecności przewodu. Pozostała wartość pola magnetycznego (po zniesieniu się) jest tak mała, że nie jest w stanie uruchomić " wątkowych ledów" uff to tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 29.01.2013 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 widzę, że totalny oftop się zrobił...prowadzenie równolegle kabli 230V i niskonapięciowych LED-owych nie powoduje żadnej indukcji prądu i świecenia LED-ów, bo mam tak w mieszkaniu i w ogrodzie i nigdzie nie zauważyłem takich "historii" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 29.01.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Wystarczy przeczytać mój poprzedni post i troche pomysleć a bedziesz wiedział jak działa rcd. Jako, że nie chciało Ci sie wejść w google i wpisać "na jakiej zasadzie działa RCD" to wkleje z wikipedi: No to miło, że się pofatygowałeś zerżnąć z google - podziękował Skoro już to zrobiłeś - wyciągnąłeś jakieś wnioski ? Opisz co ma wspólnego zasada działania wyłącznika różnicowo-prądowego z treścią postu nr. 44 (oczywiście w kontekście przewód instalacji elektrycznej/ wytworzone pole elektromagnetyczne kontra wyzwolenie RCD) zacytuję go jeszcze raz , bo fajny jest Jak masz zamiar pisać takie herezje to lepiej nie pisz nic. W przewodach L i N w niezakłóconych warunkach pracy płynie jednakowy prąd lecz o kierunka przeciwnych. I WIESZ CO WTEDY SIĘ DZIEJE? NIE powstaje pole magnetyczne wokół przewodu, ponieważ one nawzajem się znoszą. Jezeli powstawało by jakieś pole magnetyczne to żadna RCD by nie działała (byłaby ciągle wyzwolona) Dalej: Napisałem wcześniej: "NIE powstaje pole magnetyczne wokół przewodu, ponieważ one nawzajem się znoszą." Dwa słowa wyjaśnienia do tego bo chyba nie zrozumiałeś. To zdanie dotyczy w uproszczeniu przewodu z dwoma żyłami L i N jako całości. Natomiast w samej żyle L i N jako osobne wytważa (wytwarza) sie pole magnetyczne ale ono się znosi w normalnych warunkach pracy, ponieważ te żyły są blisko siebie. Czyli w przewodzie z dwoma żyłami L i N jako całości znosi się a w samej żyle L i N jako osobne - też znosi się Uprzedze Twoje kolejne pytanie i Jako, że niewiele zjawisk jest idealnych to owe znoszenie się pól nie jest tez idealne i nie nastepuje w 100% dlatego powstały takie urządzenia jak: Jednak żaróweczka w główce się zaświeciła, to jak w końcu jest z tym osądem: NIE powstaje pole magnetyczne wokół przewodu ? powstaje czy nie powstaje ? I wyjaśnij kolejną ciekawostkę - co to są normalne warunki pracy ? Wykrywacz zmiennego pola magnetycznego składa się z cewki pomiarowej, pełniącej rolę anteny. Pod wpływem działania pola magnetycznego w cewce indukuje się napięcie zmienne o częstotliwości sieci (50 Hz), które zostaje wzmocnione we wzmacniaczu pasmowym. Następnie sygnał zostaje poddany wyprostowaniu i skierowany do komparatora, nastepnie nastepuje sygnalizacja obecności przewodu. Tu też mogłeś podać źródło skopiowanego tekstu Pozostała wartość pola magnetycznego (po zniesieniu się) jest tak mała, że nie jest w stanie uruchomić " wątkowych ledów" Jaka "pozostała część" ile tej części w/g Ciebie się ostało ? Wycofujesz się z ledów - zastępując je "wątkowymi ledami" ? Czyżbyś doczytał także w google, że problem święcących źródeł LED po wyłączeniu zasilania jest stosunkowo częstym przypadkiem spotykanym obecnie w instalacjach elektrycznych. Z braku wiedzy i praktyki będziesz nadal twierdził, że nie ma takiej możliwości ? Doczytałeś o kompatybilności elektromagnetycznej, o separacji przewodów nisko od "wysokonapięciowych" o minimalnych dopuszczalnych odległościach między różnymi systemami elektrycznymi/ teletechnicznymi ? Fajny tekst rzuciłeś o wyłączeniu obwodu zasilania C.O. i centralki alarmowej z ochrony RCD, obejmujesz je połączeniami wyrównawczymi - pokaż zdjęcie w ten sposób przyłączonej centralki alarmowej, znowu czegoś się nauczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 29.01.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 widzę, że totalny oftop się zrobił...prowadzenie równolegle kabli 230V i niskonapięciowych LED-owych nie powoduje żadnej indukcji prądu i świecenia LED-ów, bo mam tak w mieszkaniu i w ogrodzie i nigdzie nie zauważyłem takich "historii" Jeżeli założyłeś po to ten wątek, żeby oczekiwać tylko potakiwania i oklasków, bo jesteś bardziej doświadczony i chciałeś Nas wszystkich nauczyć a nie pytać, to oczywiście masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 29.01.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 .... Jednak żaróweczka w główce się zaświeciła, to jak w końcu jest z tym osądem: NIE powstaje pole magnetyczne wokół przewodu ? powstaje czy nie powstaje ? .... Czyżbyś doczytał także w google, że problem święcących źródeł LED po wyłączeniu zasilania jest stosunkowo częstym przypadkiem spotykanym obecnie w instalacjach elektrycznych.... Doczytałeś o kompatybilności elektromagnetycznej, o separacji przewodów nisko od "wysokonapięciowych" o minimalnych dopuszczalnych odległościach między różnymi systemami elektrycznymi/ teletechnicznymi ? .... W okół przewodów NIE powstaje pole magnetyczne. Tak, przewody 230V oraz 400V mogą powodować zakłócenia w instalacjach informatycznych, teletechnicznych oraz alarmowych (co nijak się ma do LED). Nie precyzujesz, czym spowodowany jest ten problem świecenia "źródeł LED", czy aby na pewno bliskością ułożenia kabli 230V, czy może zastosowaniem włączników z podświetlaniem!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 29.01.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Kolego fenix2 - nie piszę o LED-ach sterowanych wyłącznikiem z podświetleniem - temat także wałkowany niejednokrotnie. Wracając do kolegi ellektryk.pl - musisz opatentować Twoją nową teorię RCD, przygotowałem już Ci podkład graficzny, tak na szybko, bo idę spać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 30.01.2013 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Jeżeli założyłeś po to ten wątek, żeby oczekiwać tylko potakiwania i oklasków, bo jesteś bardziej doświadczony i chciałeś Nas wszystkich nauczyć a nie pytać, to oczywiście masz rację Nie, założyłem ten temat dokładnie po to co napisałem w poście nr 1 i żadnych potakiwań nie oczekiwałem tylko opinii osób bardziej doświadczonych ile mają obwodów i jak podzielone, na co warto zakładać różnicówkę, a na co nie a nie po to żeby czytać dyskusję dwóch ludzi którzy przechwalają się który z nich lepiej umie korzystać z googla i wkleić trudniejszą definicję...nie pytałem ani o indukcję napięcia w przewodach niskoprądowych, ani o zasadę działania RCD ale o rozplanowanie rozdzielnicy elektrycznej w domu 120m2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 30.01.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Ale zamieszanie wywołałem ellektryk.pl - teoria teorią, ale wiadomo, że czasami niestety z praktyką ma to niewiele wspólnego. Więc teorię o braku pola magnetycznego wokół przewodu przedstaw tym, którym się ledy żarzą mimo wyłączonego zasilacza. Na necie sporo znajdziesz takich wątków i nie zawsze podświetlany wyłącznik jest winny. Z resztą sam też byłem świadkiem podobnych dziwów. A inna sprawa, że użyłem zwrotów, których nie widziałeś albo nie rozumiesz. Te zwroty to "raczej w pewnej odległości" i "może, chociaż nie musi". A zasadność oddalenia od siebie przewodów 12 i 230V sam nieświadomie przyznałeś pisząc "w niezakłóconych warunkach" i "niewiele zjawisk jest idealnych". I tu jest pies pogrzebany. W świecie idealnym nie poznalibyśmy nigdy takich rzeczy jak PE, RCD czy gaśnica samochodowa, bo byłyby zbędne. Natomiast w świecie nieidealnym, a taki nas otacza, dla świętego spokoju przewody bym oddalił od siebie bo nie wiem, czy reszta instalacji jest idealna a warunki niezakłócone, czy w przewodzie pole się znosi, czy może przewód jest tylko fazowy, a N jest wzięte z innego punktu i nic się nie znosi. A może przewód zasila odbiornik trójfazowy połączony w trójkąt i N brak, czyli się pole nie znosi? Dasz przewody razem czy je oddalisz - jedna robota i takie same koszty. Ale jeśli okaże się, że ja miałem rację, to przeróbka będzie i pracochłonna i kosztowna. Ale "róbta co chceta". witu102 - u Ciebie i setek innych ludzi takie zjawisko nie występuje - super. Tylko to nie znaczy, że ono nie istnieje. Twoje mieszkanie nie jest wyznacznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 30.01.2013 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 A ja przypominam, że to nie jest wątek pt "Czy położenie kabli 12V koło 230V może powodować żarzenie się LED-ów" Więc jeżeli rajcuje was dyskusja na ten temat to załóżcie wątek o ww tytule lub umówcie się na kawę i pogadajcie na ten temat.Przypominam, że chciałbym się min dowiedzieć jakie obwody warto a jakie nie warto zabezpieczać różnicówką, jakie obwody warto wydzielić osobne, aby uniknąć problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 30.01.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Skoro tutaj pojawia się pytanie, to nie będę odpowiadał w nowym wątku. Zapewne dyskusja zaraz wróci do tematu głównego i nie ma się co spinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 30.01.2013 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Tylko, że problemem jest to, że na pojawiający problem też nie ma odpowiedzi, bo dyskusja sprowadza się do wymiany definicji i trudnych terminów, szkoda, ze forum muratora staje się przez to coraz mniej merytoryczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellektryk.pl 30.01.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Do "kasprzyk" Definicje cytuje, poniewż zasada działania pewnych urządzeń jest niezmienna i nie da sie napisać definicji od nowa.Ulżyło by Ci gdybym napisał ja recznie a nie skopiował? Ja nie wiem czy Ty wiesz jaka jest wogóle zasada działania RCD i pytasz co ma wspólnego z polem magnetycznym przewodu.Więc RCD własnie wyzwala się wtedy kiedy "wykryje" to pole magnetyczne.A skąd to pole się bierze? Z różnicy prądów płynących w żyłach L i N co z koleji spowodowane jest upływnością w skutek przebicia lub rażenia (kogoś) Normalne warunki pracy są wtedy kiedy nie pojawia sie prąd upływu ;nic nikogo nie razi izolacja jest cała. W takim przypadku w przewodzie z żyłami L i N pole sie znosi co nie ma miejsca kiedy pojawia sie upływność. I nie wymyślałem żadnej teori RCD i nie wiem do czego niby ma być ten rysunek.Bo do RCD wchodzą dwie żyły L i N i to miedzy nimi porównywana jest różnica prądów. Może inaczej wyjaśnie Ci co miałem na myśli pisząc że w osobnych żyłach L i N wytważa sie pole.Wyobraż sobie, że podłączysz do RCD tylko żyłe L a N puscisz obok ( zamkniesz obwód z pominięciem RCD.Co sie stanie po zamknięciu obwodu? Wyzwoli się RCD. Kolejny przykład, napewno taki fachowec jak Ty mierzył kiedyś prąd miernikiem cęgowym.Więc pewnie wiesz co pokaże miernik jak zamniesz w cęgach L i N a później samo L. Do "fenix2"zgadzam się w 100% Do "dudi82" Jak masz chwilkę czasu to zrób sobie małe doświadczenie.Przwód (linka) 4x 1,5 ok 2-5m z 2 żył zasil żarówkę (230v) a do 2 pozostałych podłącz żarówke led (tu nie podłaczaj zasilania)W takim eksperymencie masz przwody tak blisko siebie że już bliżej się nie da. Włącz zasilanie żarówki 230v i zobacz czy led sie zapałi. Do "witu102" Kolego pytasz o wszystko i nie dostajesz żadnej odpowiedzi.Zapytaj konkretnie dostaniesz konkretną odpowiedz.A na te ogólne pytania odpowiedzieliśmy na pierwszych 2 stronach. Pozdrawiam Edytowane 30 Stycznia 2013 przez ellektryk.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 30.01.2013 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 O wszystko czyli o co?Otrzymałem odpowiedzi:1) aby podzielić jeszcze oświetlenia w poszczególnych pokojach an 2 obwody2) aby zastosować 2 "S" ki na górę i na dół3) aby nie stosować różnicówek do alarmu i pieca4) 12 zasilaczy to za dużo Nie wynika z tego absolutnie nic, a 2 stronicowa dyskusja o tym czy 230V zaindukuje prąd w instalacji niskoprądowej nie dotyczy mojego problemu.Czego brakuje aby odpowiedzieć na moje pytanie ?Rozmiar domu-jest, rozmieszczenie pomieszczeń wraz z rodzajami oświetlenia i gniazdek-jest, rozkład domu-jest więc nie rozumiem zarzutu o "pytanie o wszystko"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellektryk.pl 30.01.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Więc tak kolego witu102 im więcej bedziesz miał obwodów podłączonych do osobnych esek tym lepiej, poniewż w przypadku awarii w ciągu 5 minut wiesz który obwód nawalił. Tylko że nie każdego na takie szaleństwo stać dlatego ludzie podłączają po kilka obwodów do jednej eski ale co za tym idzie w przypadku awarii czesto nie wiadomo który obwód nawalił. Musisz sam przekalkulować na ile cie stać bo nikt Ci nie zabroni założyć rożnicówki+ eski na każde gniazdko z osobna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 30.01.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Do "kasprzyk"....... Kolego daruj sobie Twoje wywody, przeanalizuj jeszcze raz wypowiedź do której się czepiłem, bo na razie jak grochem o ścianę, a skoro nie zrozumiałeś rysunku, który przedstawia Twoje twierdzenie, to nie ma sensu dalej pisać Kolego witu102 nie analizuję Twoich plików - ledwo się w nich można rozczytać, mogę zaproponować rozwiązania poniżej, możesz lub nie do nich się zastosować. Maks.do 10 gniazd 230V na jednym obwodzie, przewód przekrój 3*2,5mm, najlepiej i najbardziej funkcjonalnie będzie, jeżeli zastosujesz RCBO B16A (zintegrowane różnicówki z członem nadmiarowo-prądowym ) Jeżeli chcesz do tematu podejść solidnie - zastosuj RCD typu A - potocznie nazywaną "różnicówką komputerową" - reaguje ona na upływy prądu sinusoidalnego przemiennego, sinusoidalnego wyprostowanego jednopołówkowo i prądy impulsowe. Jeżeli będziesz miał podłączone komputery w pierwszej klasie ochronności - w/g wskazań maks. 5 szt na jeden RCD. Oczywiście nie trzymaj się twardo zasady 10-ciu gniazd - wyodrębnij osobne obwody dla : (we wszystkich po za wyjątkami o których wspominam, stosujesz RCD) 1) gniazd zewnętrznych (jeżeli przewidujesz już w tym miejscu konkretne urządzenia, i wiesz, że jednocześnie będzie pracować kosiarka elektryczna i np. piła tarczowa - dajesz kolejny obwód.) 2) gniazd w kotłowni, garażu, piwnicy, poddasza 3) gniazdo dla urządzenia grzewczego (jeżeli kocioł będzie przyłączony do instalacji elektrycznej na stałe (bez wtyczki) - nie musisz stosować w tym przypadku wył. RCD 4) osobny obwód dla pralki, 5) odkurzacz centralny 6) kuchnia: osobny obwód dla zmywarki, osobny dla piekarnika, osobny dla płyty indukcyjnej TU WAŻNE - musisz znać jej moc, często przekraczają 3kW i są także 3-fazowe - najrozsądniej przygotować przewód 5*4mm. to urządzenie bardzo często przyłączane jest na stałe - nie wymagana RCD. Osobno lodówka - ale możesz np. razem z nią pogrupować okap kuchenny czy inne mniejsze obciążenia - np. automatykę szafek, młynek w zlewozmywaku itd. Osobny obwód dla gniazd nad blatem kuchennym - jeden wystarczy, aczkolwiek kiedy załączysz jednocześnie krajalnicę, czajnik elektryczny, toster itd. - 16A bezpiecznik może już zadziałać. Osobny obwód do alarmu - to co pisał kol. ellektryk.pl ma potwierdzenie w "życiu" - ale nie musisz stosować dodatkowej ochrony w postaci przewodu wyrównawczego, ponieważ te urządzenia są z reguły przyłączane na stałe - nie wymagane RCD. Łazienki - razem z nimi możesz pogrupować np. hol, korytarz, garderoby , tak, żeby sumaryczna ilość gniazd oscylowała koło 10 szt (gniazda podwójne do tej zasady traktujesz jako pojedyncze) Maks. do 20 opraw światła na jednym obwodzie - przewody 3*1,5mm zab. B10A- osobiście zawsze zabezpieczam wył. RCD, uważam, że najczęściej użytkownicy "biorą" się właśnie za majstrowanie przy lampach, oprawach itd. dlatego ta dodatkowa ochrona nie zaszkodzi, dla opraw zewnętrznych jeżeli nie są na napięcie bezpieczne koniecznie RCD! Oczywiście także "odseparuj" obwody wew. od zewn. Jesteś pewien jakiej mocy zastosujesz LEDY ? Jeżeli będziesz stosował paski Led - przelicz ich całkowitą moc, przy 12V prąd może płynąć znaczny, dlatego ważny dobór odpowiedniego przekroju. Kiedy dokonasz ponownie podliczeń, podlicz ilość modułów i dobierz szafę + 30% pozostaw wolnego miejsca. Pamiętaj w szafie o - wyłączniku głównym np typu FR303, ochronnikach przepięć B+C, opcjonalnie także D, (w zależności od układu sieci zasilającej 3,lub 4 polowe) kontrolka obecności faz, Pisałeś coś o sterowaniu centralą Satela - napisz co chciałbyś osiągnąć, moim zdaniem albo robić coś konkretnie albo się za to nie zabierać i nie psuć sobie nerwów "pseudo automatyką" - oczywiście nie obrażam Satela, robią bardzo dobry sprzęt, jeżeli jednak miałby to być inteligentny budynek - nastaw się w innym kierunku. Główne i miejscowe połączenia wyrównawcze - bardzo ważny temat, masz prawidłowo wykonany uziom fundamentowy ? Instalacja odgromowa - klienci chcą ją mieć dopiero wtedy gdy komuś popali cały sprzęt elektryczny/elektroniczny, rozwali komin, albo spowoduje pożar - pomyśl o tym, instalacja nie daje 100% ochrony, jednak mocno ogranicza skutki wyładowania atmosferycznego - przeczytaj dobrze polisę ubezpieczeniową zanim podpiszesz i okaże się bezwartościowa bo nie zapewniłeś warunków umowy. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts