Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak działa rozdzielacz

ponds79

Recommended Posts

Witajcie,

W domu na każdym poziomie mamy po jednym rozdzielaczu, takim jak na zdjęciu w załączniku. W górnej części możemy ściągnąć czerwone kapturki i wówczas możemy skręcić lub odkręcić zawór. Mam parę pytań o działanie:

1. Jak zakręce jeden z górnych zaworów, to rurka z czerwonym peszlem stygnie (czyli odcinamy na daną pętle ciepłą wodę). Jaki ma sens "regulacja" tym zaworem? Czasami mamy odkręcony o 2 pełne obroty, a czasami na 5 obrotów? Wydaje mi się, że jak jest mniej odkręcony, to po prostu jest większy opórpodczas przepływu wody ale chyba temperatura wody w każdej rurce i tak jest taka sama jeśli jest wogóle odkręcona.

2. Do czego służy ta dolna listwa w rozdzielaczu i czy można tym coś regulować?

rozdzielacz.jpg

na górze masz zawory odcinające, na dole regulacyjne (dławiące). górnymi załączasz petle, dolnymi regulujesz w niej przepływ (bez rotametrów ciężko)

O matko chciałabym to zrozumieć :)

Do tej poru "regulowaliśy" właśnie górnymi, czy zatem powinniśmy dolnymi? Jeśli dobrz czytam nazwę, to na tych dolnych jest napis "giacomini". Czym jest rotametr?

To nie ignorancja - to prawdziwe pytania :)

tymi górnymi robi się nastawę wstępną przy pierwszym uruchomieniu, reguluje się opory hydrauliczne poszczególnych obwodów do wartości z projektu, i zapomina o tej belce, tymi dolnymi pokrętłami robi się nastawy korygujące w trakcie eksploatacji gdy pojawi się jakaś zachcianka

jeżeli samodzielnie sobie poprzestawiałaś ustawienia na górnej belce to automatem pozmieniało się kompletnie wszystko i ciepło może zasuwać wyłącznie najkrótsza pętlą a pozostałe obwody będą chłodne

tu masz rotametr, poniżej zdjęcia z zastosowania w rozdzielaczach

http://allegro.pl/przeplywomierz-rotametr-do-rozdzielacza-z-pex-i2898119614.html

taki pływak który pokazuje jak duży przepływ jest w obwodzie.

nie chcę wchodzic w dyskusje z mpoplaw, żeby nie trzepać niepotrzebnie piany, ale wydaje mi się, że wszelkie regulacje robi się na dolnej belce. górna służy do odcinania (można montowac zawory z czujnikami temperatury w pomieszczeniach). co nie znaczy, że się nie da regulować na górnej belce. da się, ale nie do tego służy

Jaki ma sens "regulacja" tym zaworem? [...] chyba temperatura wody w każdej rurce i tak jest taka sama jeśli jest wogóle odkręcona.

Moc oddawana przez grzejnik / pętlę jest proporcjonalna do różnicy temperatur zasilanie - powrót pomnożonej przez przepływ. Przymykając zawór obniżasz i przepływ i temperaturę powrotną.

Panowie bardzo dziękuję, właśnie nie pasowało mi to, że regulacji dokonywaliśmy na tej górnej części i faktycznie po zmianach dziwnie zachowywał się cały układ na danym poziomie. Ale czy zatem przywrócić te nastawy na górnej części rozdzielacza, czy może zawory te powinny być w pełni otwarte (skoro regulacja jest na dolnych)?

Wydaje mi się, że zgodnie z Waszą sugesią, górne nastawy powinny być (póki co) takie, jak zaleciła firma robiąca obliczenia tych nastawów, a nastway (korekcję temperatury w pomieszczeniu) robić dolnym tak?

Zaczniemy kręcić zatem "dołem" - czy tu normanie kręcąc w lewo zwiększamy ciepło na daną pętle?

jeśli miałaś rozstawy podłogówki dobrane pod OZC to możesz wszystko otworzyć na maksa i będzie prawie idealnie, ale jeśli miałaś podłogówkę robiona przez amatorów z rozstawem wszędzie co 10cm bo się potem rozdzielaczem wyreguluje to masz odpowiedź

Znów jakiś skrót :) OZC czyli co?

Mamy chyba dobrą dokumentację położonych rurek w każdym pomieszczeniu ale nie wiem jak powiedzieć czy byli to amatorzy czy nie :)

Nie rozumiem również tego, gdzie "mam tą odpowiedź".

jeśli skrót OZC ci nic nie mówi to aż boję się zapytać jak ci dobierali PCi

Typowo polska uszczypliwość :)

Nie łatwiej było napisać co to znaczy?

Po to wynajmuje się firmę uznanej pozycji na rynku aby taki dobór wykonała, nie każdy musi być zaznajomiony z tematem. Twoja żona jest?

PS na górnej belce wróć do ustawień z projektu, i zapomnij o niej, dolną belką rób sobie ewentualne delikatne korekty

Dziękuję, zastosuję się do rady :)

• 8 months później...

desmear - mija się z prawdą

mpoplaw - dobrze mówi

Zawory regulacyjne ręczne na górnej belce są zaworami precyzyjnej nastawy - równoważy się nimi opory hydrauliczne w poszczególnych pętlach. Jeżeli masz instrukcję do rozdzielacza oraz projekt - z instrukcji odczytasz wartości przepływów do odpowiedniej ilości obrotów (otwarcia zaworu) a z projektu pożądane nastawy - przywrócisz w ten sposób równowagę hydrauliczną.

Zawory dolne są przede wszystkim do korekty temperatury lub zamknięcia obwodu - a zazwyczaj montuje się na nich siłowniki do sterowania podłogówką za pomocą termostatów

Tak na pomyślenie dla desmear - jak niby wyregulujesz podłogówkę za pomocą tych dolnych zaworów ?