Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kotłem kondensacyjnym

rybafly

Recommended Posts

HEELLLP.

Chcę zmienić instalację ogrzewania centralnego w moim mieszkaniu. Pomiędzy mną a moją kotłownią jest jeszcze jedno mieszkanie.

Moje zaczyna się od 2 piętra do 3 i pół.

Pierwsze problem: przy montażu nowego kotła kodensacyjnego instalator stwierdził, że 12m komina to za wyskoko i piecyk będzie potrzebował powietrza z pomieszczenia w którym będzie stać. Stwierdził że powietrze nie będzie tak dogrzane, co spowoduje słabszą wydajność.

Drugi problem: moim pomysłem był kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem na wodę ok 120L, ale jeden z instalatorów stwierdził,że lepszy będzie z wew zasobnikiem na wodę ala 42L. (chodziło o piece VITODENS 200 a VITODENS 222). Wytłumaczenie: jeśli woda nie jest zbyt często używana to zaśmierdnie. W moim przypadku to ważne, bo często nie ma mnie w domu i cały sys będzie działać na min.

Trzeci problem: wg powierzchni ok 130m2 moc pieca to ok 14 kW. Ale każdy z instalatorów zaczął od 19 do 26 kW. Ten większy to z winy dużej objętości jednego z pokoji. (jedna ze ścian ma 5m). Jaka powinna być moc??

Poniżej przekrój.

Przekrój poprzeczny na forum_1.jpg

Będę wdzięczny za wszelkie pomysły, zasugerowanie etc.

Przekrój poprzeczny na forum_1.jpg

1. jeśli komin się wydłuża - co jest problemem w kotłach kondensacyjnych - zwiększ jego średnicę. do każdego kotła trzeba przeliczyć - są wzory dla odpowiednich kształtek

2. o zaśmierdzeniu wody to :D. więcej nie będę się wypowiadał.

3. moc powinna być zależna od zapotrzebowania. ja mam kocioł 12 kW i grzeje nim póki co 100m2 a będę grzał 200m2. starczy bez problemu.

Kocioł kondensacyjny gazowy to nie węglowy. Widzę na schemacie że śmiało możesz wypuścić rurę ssąco-wydechową z pieca przez ścianę na zewnątrz .

Woda na pewno się nie skiśnie i piec tańszy.

Kolega ma rację, nie kupuj mocnego kotła. Jak rozgrzejesz pomieszczenia i będziesz tylko utrzymywał w nich ciepło, ważne wtedy jest żeby kocioł działał cięgle na małym "gazie" (kondensuje). Większy kocioł będzie się często wyłączał i znowu włączał , przy rozruchu bierze dużo gazu.

Dziękuje za odp.

Takie jeszcze małe pytanko. Powietrze którym jest zasilany kocioł. Zawsze wydawało mnie się, że im chłodniejsze powietrze do spalania tym lepszy płomień. Tj w samochody. (wiem, że silnik to nie kocioł ale chyba coś wspólnego ma :D). Jeden z instalatorów stwierdził, że powietrze do kotła, wzięte przez komin (rura w rurze) będzie lepsze bo ogrzane, ale komin za długi. Zasugerował, że jeśli wezmę z piwnicy (odkryłem tam piękny nawiew od starego kotła) powietrze będzie zbyt zimne i kocioł nie będzie działał optymalnie.

Co o tym sądzić????

Tutaj masz wszystko o systemach kominowych do kotłów Viessmann.

Chyba musisz się zastanowić czy nie zmienić dostawcy pieca.

http://www.viessmann.com/web/poland/PDF-90.nsf/1315305EBCDC866BC125784B007274B4/$FILE/WP%20Vitodens%20Systemy%20spalin%20(2010,05).pdf?OpenElement

Zawsze wydawało mnie się, że im chłodniejsze powietrze do spalania tym lepszy płomień. Tj w samochody. (wiem, że silnik to nie kocioł ale chyba coś wspólnego ma :D). J

Nie ma nic wspólnego. W silniku jest to istotne, bo powietrza do komory spalania bierzesz tyle, ile wynosi objętość skokowa. Chłodniejsze powietrze ma większą gęstość a więc i masę w tej samej objętości niż powietrze cieplejsze. Dzięki temu można w jednym cyklu spalić prawidłowo większą dawkę paliwa, a co za tym idzie uzyskać większą moc z mniejszego silnika. W kotle nie ma tego problemu. Powietrze wzięte przez system rura w rurze będzie lepsze, bo nie będzie ci wychładzało pomieszczenia - i to jedyna i główna zaleta. Tak jak napisali przedmówcy - zastanów się nad zestawem przez ścianę. Koszt około 300 PLN.

Edytowane przez psulek

Przez ściane nie będzie potrzeby, jest bardzo dobry nawiew do kotłowni, więc najprawdopodobniej tam będzie można się podpiąć. Jak podkładaliśmy zapalniczkę, to zdmuchiwało płomień :D .

Jako, że na bieżąco staram się wgryzać w temat to mam jeszcze pytanko :)

Instalacja 75 czy 55 stC?? Jak już się doczytałem moc grzejnika np w jednosce 1 metra jego długości zależy od temp płynu w instalacji. Jako, że nie mam możliwości założenia długich grzejników nastawiam się na wyższą temp płynu. Oczywiście przy założeniu, że maks wydajność grzejników będzie potrzebna przez parenaści dni w roku (bardzo niskie temp na zew). Czy kontroler, automat w czasie mniejszego zapotrzebowania na ogrzewanie przełącza się na ogrzewanie w niższej temp płynu np 55 stC??

Wtedy można by powiedzieć odpada problem ustawiania termostatów przy grzejnikach. Lub założenie jeszcze termostatów z możliwością ustawiania temp aby gdy np. słońce zaczyna nagrzewać poddasze, grzejniki same się przymknęły.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomysły. :cry:

Odpada pomysł grzania podłogowego jako główne. Będzie tylko w łazience.

Kondensacja zachodzi do 55 stC.

Przy instalcji 75 st piec kondensacyjny traci sens.

Grzejników na rynku jest multum, nie muszą być dłuższe; mogą być wyższe, podwójne, potrójne ....

Nie kombinuj z pobieraniem powietrza z piwnicy. Już Ci napisali, że ją wychłodzisz. Jak chcesz mieć w niej ujemne temperatury to Twój wybór. Chyba, że zamontujesz grzejniki :no:.

Nie ma centralnego systemu sterującego temperaturą w poszczególnych pokojach z wykorzystaniem wody w obiegu. Musisz instalować w każdym pokoju oddzielnie. Najtaniej termostatami na grzejniku. Każda instalacja pracuje na max kilka-kilkanaście dni w roku.

Zapoznaj się proszę z materiałem który Ci przesłałem nt. systemów kominowych. Są tam podane różne rozwiazania i długości max przwodów spalinowych.

Nawiasm mówiąc wezwij fachowca, a nie "fachowca", który to policzy i zaprojektuje. Chyba, że wszystko chcesz wykonać sam na podstawie naszych wpisów, na własną odpowiedzialność, a piec kupić na Allegro bez gwarancji.

Edytowane przez Greengaz

Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi, PDF-a tylko wzrokiem przeleciałem aby spr możliwe doloty powietrza. Ale zaraz zagłębie sięw lekturę.

Hehe, sam to ja mogę co najwyżej próbować dziurę wywiercić w ścianie, a i przy tym nie gwarantuje sukcesu :D ten nawiew już istnieje i właśnie mnie oświeciło dlaczego piwnica taka zimna :D pytam się dlatego, że takich fachowców trafiam. Nie chce fachowca wyręczać ale jak widać różni szamani się trafiają. Sam tego nie będę robił ale potem też nie chce się z nikim ścigać bo coś źle zrobione albo trzeba ściany pruć bo nie wyjszło jak trzeba.

Więc jak to mówią zrób to sam, w moim przypadku znaczy dowiedz się jak najwięcej zanim co kolwiek zaczną wycinać, ciąć, montować etc.

Ot taka rzeczywistość.

Dla kotłów kondensacyjnych im niższa temperatura tym lepiej. Najlepiej współpracują z podłogowym. Postaraj się nieco przewymiarować

- jak napisali wczesniej. Jeżeli chcesz mieć sterowanie temp. czynnika, to kup regulator pogodowy. Zyskasz na kondensacji w okresach przejściowych i nie trzeba latać do kotłowni kręcić na kotle, dodatkowo masz z tego tytułu kilka procent dodatkowych oszczędności na ogrzewaniu. Ale i tak będziesz musiał zamontować głowice termostatyczne żeby wyrównać zyski ze słońca lub wpływ wiatru.