Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W BŁAWATKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Co myślicie o tym projekcie http://www.archon.com.pl/index.php?act=12&sid=m3f017392e1f6c&intra=b84fc6f75f1b0259f09666005f0255bf&crc=434a59861e0cede428a76f754640dffe&intra=b84fc6f75f1b0259f09666005f0255bf jest to dom w bławatkach firmy Archon. Myślimy o domu dwupokoleniowym. Zamieszkać tam mielibyśmy z teściową (ona na dole my na górze.) Najbardziej nurtuje mnie kwestia mieszkania na poddaszu, jak takie rozwiązanie mogłoby się sprawdzić w życiu. Myślimy o ewentualnym podniesieniu ścianki kolanowej o 1 lub 1.5 pustaka, ale to i tak da tylko ok. 1 m. wysokości. Może wypowiedzą się osoby, które użytkują pomieszczenia na poddaszu, jak to widzą.

Druga kwestia dotyczy okien dachowych jest ich bardzo dużo dlatego myśleliśmy o zrezygnowaniu z tych dachowych w pokojach nad garażem i ewentualne powiększenie już tych, które w tych pokojach są.

Czekam na opinie i uwagii tego projektu dotyczące i z góry dziękuję za pomoc.

Czy napewno musi byc wszystkiego po dwa ??

Ja mam chyba podobna sytuacje tzn jest nas dwa (ja + zona - 28,27) w planach 2 szt mlodych + tesciowa ktora prawdopodobnie bedzie mieszkala z nami.

My zostawiamy po prostu na dole jeden pokoj kolo 13-15 m dla niej i tyle w praktyce to pewnie i tak tylko ona bedzie urzedowac w kuchni bo my nie bedziemy mieli kiedy ...

Ja bym sie obawial czy w Twoim projekcie nie okaze sie ze polowa chaty (jeden salon, jedna kuchnia) bedzie niewykorzystywana ...

Oczywiscie to tylko moje zdanie. :)

Raczej w rachubę wchodzi tylko wszystko po 2 gdyż nie chcę dzielić z teściową np. kuchni. To bardzo faja kobieta, dobrze się z nią dogaduje, ale zdecydowanie preferuje oddzielne mieszkanie i tak sam fakt wspólnego domu jest wyborem tylko ze względów czysto ekonomicznych (po prostu taniej). Poza tym teściowa będzie tam mieszkać ze swoim "nowym" mężem więc potrzebują sypialnię i jakiś dodatkowy pokój np. dla gości gdyż jej mąż jest obcokrajowcem i spodziewają się przyjazdów np.jego dzieci.

Dzięki jednak za sugestie, czekam jednak na dalszą ocenę

To troche mnie pocieszyłaś. Bo mnie bardziej martwi to mieszkanie na poddaszu, a z teściową łudzę się, że jeśli nawet będzie coś nie tak to zamknę się na tej facjatce i tyle, chociaż racjonalnie rzecz biorąc zdaję sobie sprawę, że może to być trudne. :-?

Tak poza tym nie jest taka straszna, a mam nadzieję, że przynajmniej dzieckiem jakby co się zajmie i w ogródku popracuje :lol:

Wstępnie myślę, że zdecydowanie uda mi się wybudować taniej, liczę tak na 200 tyś, chociaż z tego co mówią ludzie już budujący do tego co się wstępnie liczy trzeba dorzycić z 10,20%. :-?

Jednak u nas te koszty będą na pół gdyż w zasadzie będą to 2 mieszkania w prywatnym domu. Przeliczyliśmy, że takiego metrażu za ok. 100 tyś nie kupię, a tu dodatkowo jest kawałek ogródka przy domu. :)

Olasa mieszkam w skosach, ale nie wylacznie :) juz pare lat. Latem jest duszno, zima chlodno, a poza tym mam dosc skosow. Czy nie lepiej znalezc dom z osobnymi wejsciami ale kazde z Was bedzie miec kawalek dolu i kawalek gory? Sa takie projekty. Kup sobie Ładny Dom nr 5/2004 jest tam projekt domu z dwoma wejsciami i caly artykul na temat domow wielopokoleniowych.

A poza tym sorry Olasa ze sie wtracam, ale sama mam juz dorosle dzieci, czy naprawde musicie razem budowac ten nieszczesny dom? czy chodzi o kase? czy tesciowa jest obloznie chora i wymaga Twojej opieki. czy nie lepiej wybudowac dom dwa razy mniejszy ale SWOJ?

Jestem na tym punkcie uwrazliwiona, bo przechodzilam przez cos podobnego i nikomu nie zycze finalu sprawy.

• 2 years później...
  • 3 weeks później...
  • 1 year później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...