Adam626 19.01.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Dom piętrowy, strop nad parterem i piętrem, okna narożneParter 117m2, garaż 45m2 i piętro 140m2. Razem z garażem 303m2Wysokość piętrr 3m i 2,7m. Ściany 2 warstwowe, chcę dać dużą izolację. Na razie mam budowlańca który za 55 tyś wybuduje i odeskuje dachJakbyście z praktyki ocenili koszt budowy tego domu do stanu deweloperskiego? Czy 450 tyś wystarczy? http://www.archdesign.pl/files/opis_1_5000.jpg http://www.archdesign.pl/projekty/domy_pietrowe/dn_003,p1761552587 Edytowane 19 Stycznia 2013 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 19.01.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ta kwota starczy na stan surowy zamknięty, IMO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 19.01.2013 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Mam wycenę innej brygady na 170k za SSO z materiałami kupionymi przez nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 19.01.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Mam wycenę innej brygady na 170k za SSO z materiałami kupionymi przez nich. Ja bez 1 mln do tego projektu bym nie podchodził - jeśli chcesz zachować wygląd tego domu zgodnie z wizualizacją - duże przeszklenia, balustrady itd.. - to musi kosztować - no a jeśli taka okazała bryła to i wykończenie marketowe być nie może. Wg mnie 1 mln przy założeniu ponad przeciętnego wykończenia to całkiem prawdopodobna kwota. Jeśli już na etapie stanu surowego szukasz oszczędności to albo zmiana projektu albo jeszcze raz kaskę policzyć ...a idąc dalej jeśli ładny dom to głupio jeśli ładne otoczenie i ogrodzenie by zbrakło pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 19.01.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Czyli SSO kosztowałby 680 zł/m pow. użytkowej. To wg mnie kompletnie nierealne, ale szczerze życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 19.01.2013 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Oszczędności oczywiście szukam, ale chyba każdy kto ma plan budowy domu to czyni:) Rozważałem zmniejszenie tego domu, ale ponownie powtało pytanie - czy zmniejszając go o 40m2 zmniejszę znacząco całkowity koszt. Bo jeśli różnica wyniesie 40tyś to zastanawiamy się czy warto ingerować w projekt...Budowę zakładam bez rozrzutności z optymalizacją wydatków (co nie znaczy złe materiały, ale raczej dobór dostawców materiałów, usług i negocjacje). Dziękuję za dotychczasowe opinie są one dla mnie cenne, bo póki co projektu nie kupiliśmy i jeszcze jest bezinwestycyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 19.01.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 ja też uważam że SSO za 170 tys jest nierealne, nawet jakbyś to własnymi rękami budował. za całość spokojnie milion trzeba by liczyć. za metr powinieneś liczyć spokojnie 3 tys. zł przy średniej jakości materiałach. u SSO wyjdzie niecałe 1000 zł za metr powierzchni całkowitej, przy czym sam wyszukuję materiały i sporo rzeczy samodzielnie przez nas zostanie załatwionych, z drugiej strony na tym etapie nie zaczęliśmy jeszcze na niczym oszczędzać, jeśli chodzi o jakość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 19.01.2013 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Koledzy - jeszcze jedno pytanie, bo czytam że koszt domu kalkuluje się jako 2000-3000PLN za m2, dlaczego nie można policzyć 300x2000 = 600kPLN? a raczej wszyscy mówią 1Mpln czyli 3333PLN/m2.Architekt i budowlaniec mówią tak: przy powierzchni rzędu 300m2 cena jednostkowa za m2 wyjdzie niższa niż przy 150m2 dlatego nie powinienem liczyć że 50m2 mniej to 50x3kPLN taniej tylko 50x1,5 -2kPLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 19.01.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Adam626 ze stanem deweloperskim śmiało powinieneś się zmieścić w kwocie 450 tys. zł. Mój dom z poddaszem użytkowy ponad 240 m2 po podłodze wyniósł 300 tys. zł.Zaraz będą posty, oszczędzane, na wsi itp.Więc tłumaczę. Czas budowy rok 2011/2012, miejscowość Radzymin. Dom z poddaszem użytkowym, fundament monolityczny, materiał Ytoung, strop lany, 4 komin, dach deskowany, dachówka ceramiczna, okna w kolorze obustronnym ze szprosami, 2 pary drzwi drewnianych, duże tarasy. Została jeszcze podbitka i ocieplenie ok 30 tys.Więc się pewnie da, mój projekt podobny do Pola z Archipelag.Ekipę z materiałem na SSO za 170 000 bierz bez zastanowienia - ja wydałem na SSO 170 000 przy mniejszym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 19.01.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ja nad taką ekipą głęboko bym się zastanowiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 19.01.2013 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Kwitko,Obydwie ekipy w miarę znam - jedna (55k za robotę) budowała dom kuzynowi i tam poznałem ekipę i inwestor jest zadowolony i dom też jest ok. Druga ekipa (170k z materiałami) budowała dom dalszym znajomym i są zadowoleni (tu mam mniejsze zaufanie bo nie widziałem na własne oczy). pirawawa,dziękuję za jeden głos, że się da. Właśnie nasz kuzyn wybudował w okolicy Warszawy dom 250m za 450tys do stanu deweloperskiego na dobrych materiałach, lepsze okna i rekuperacja (bez ogrodzenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 19.01.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Koledzy - jeszcze jedno pytanie, bo czytam że koszt domu kalkuluje się jako 2000-3000PLN za m2, dlaczego nie można policzyć 300x2000 = 600kPLN? a raczej wszyscy mówią 1Mpln czyli 3333PLN/m2. Architekt i budowlaniec mówią tak: przy powierzchni rzędu 300m2 cena jednostkowa za m2 wyjdzie niższa niż przy 150m2 dlatego nie powinienem liczyć że 50m2 mniej to 50x3kPLN taniej tylko 50x1,5 -2kPLN Wszyscy tak mówią /raczej piszą/ bo to nie jest zwyczajny dom. Czyli stodoła. To takiej stodoły dotyczy te 2-3 tysiące/metr kw. A to jest wyrafinowany Gargamel /czyli co prawda bez wieżyczek itp, ale bardzo skomplikowana bryła z przeszkleniami, balkonami, tarasami/.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 19.01.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Tu są dwa pełne piętra plus czapka.680 zł/m stan surowy za robotę plus materiał?A z czego ma być budowany ten dom? Nie wiem ilu forumowiczów uzyskało tą kwotę budując własnymi rękami (Kwitko,wystąp do odpowiedzi i potwierdzaj albo dementuj ) Poza tym trzy potężne mostki-balkony nad pomieszczeniami-ich ocieplenie,izolacja,obróbki będą kosztowały majątek. 2 tyś za metr stan deweloperski i to bardzo,bardzo oszczędnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 19.01.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Duże domy rzeczywiście kosztują mniej za m2, ale ten konkretnie projekt te potencjalne "zyski" skutecznie wyrównuje zawiłościami bryły i komplikacjami dachu.Według mnie deweloperski (SSZ + kompletne instalacje, tynki, wylewki) to w tym przypadku kwota pomiędzy 1800 a 2000zł, choć ze względu na porozciąganą po całym domu instalację wodną a i zapewne dużą liczbę punktów elektrycznych, raczej te 2000.Czyli około 600k za stan deweloperski. Edytowane 19 Stycznia 2013 przez bowess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 19.01.2013 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Myślę, ze określenie "Gargamel" co do tego domu jest krzywdzące. To piętrowy dom o nowoczesnej stylistyce. Odnośnie kosztu to dodatkowy strop je z całą pewnością generuje, ale odpadają prace przy płytach G-K które byłyby w domu z poddaszem użytkowym. Odpadają tez okna dachowe. Rozważałem likwidację wykuszów (i tarasów) w salonie - ale nad tym się jeszcze zastanawiam. NIe chcę zmniejszać garażu. Rozważam rezygnację z okien narożnych (potencjalne straty ciepła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 20.01.2013 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Nie ważne czy gargamelowaty czy nie,jesteś widzę zdeterminowany go zbudować takim jakim on jest (likwidacja okien narożnych to na tym etapie nie jest istotnym przedmiotem rozmowy,na kolejnym chyba też nie mając na uwadze bryłę domu,akurat te okna najmniej zaszkodzą jeżeli chodzi o straty ciepła).Powiem Ci tak-nawet jak 100 osób tu powie że nie zbudujesz za tą kasę tego domu,to zawsze "uczepisz" się jednego głosu że się da.Kuzyn coś tam mówił,to może działaj konkretnie i poproś go o rozpiskę materiałów i robocizny(sam wszystko kupował,robotnicy mu wszystko robili?),będziesz miał pogląd czy zbudował za tyle czy tylko mówi.Bo zaraz się okaże że za marne 100 tys może materiału od kogoś dostał,tylko zapomniał o tym wspomnieć.Realnymi dowodami ile kosztuje dom są setki dokumentowanych budów chociażby na tym portalu,które są dostępne dla każdego,nic tylko czytać i wyciągać wnioski.Chcąc mieć czyste sumienie mówię-nie zbudujesz i co najwyżej jak zostaniesz bez grosza z rozgrzebaną i niesprzedawalną budową powiem-a nie mówiłam?A Pirawawa powie-miałeś swój rozum,trzeba było liczyć a nie słuchać anonimowych porad nie popartych żadnymi wyliczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 20.01.2013 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Dziękuję za dotychczasowe opinie są one dla mnie cenne, bo póki co projektu nie kupiliśmy i jeszcze jest bezinwestycyjnie Ciekawe jak budowlańcy mogli wycenić budowę z materiałem jeżeli projekt nie ma adaptacji na działce?W zależności od ukształtowania działki i posadzenia domu sam stan zero może mieć różnice sięgające 30 k i lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 20.01.2013 01:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Marynata, co zatem radzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 20.01.2013 02:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Adam,przede wszystkim zastanów się dobrze nad tym jak duży dom Ci jest potrzebny.Ale na zimno i na spokojnie.Większość nas popada w przedbudowlany niczym nieuzasadniony szał.Czy w ogóle wiesz jakie masz warunki w miejscowym planie zagospodarowania np co do kąta nachylenia dachu?Wiele osób zaczyna od wyboru projektu którego potem i tak nie mogą realizować.Jeżeli przedstawisz swoje przemyślane potrzeby,a możliwości już znamy,może się uda zaproponować Tobie jakiś konkretny projekt. Bowess trafiła tutaj,a jest akurat specjalistką w tej dziedzinie,bardzo dobrze orientuje się w projektach-można posłać do niej uśmiech,ale i inni pewnie też postarają się coś podpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 20.01.2013 02:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Oczywiście znam MPZP i taki dom pasuje do tego planu. Pozatym mam dość określone preferencje (dom piętrowy, nowoczesny). Niestety na naszym rynku jest mały wybór tego typu domów, a większość to "dwory Polskie" tudzież inne mało użyteczne projekty z poddaszem uzytkowym.Ten projekt mi sie podoba a obejrzałem dużo innych. Nie chcę już szukać kolejnych - każdy ma jakieś wady i zalety. Moge pogadać z architektem aby trochę go zmniejszył - i to jest kierunek który rozważam. 450kPLN to bardziej wrzuciłem zaczepnie niż jako kwotę do której jestem bezwzględnie przywiązany. Chciałbym się zmieścić w 700k ( do zamieszkania). Kuzyn jest wiarygodny i opowiedział mi o wszystkich kosztach które poniósł. Jego wydatek biorę pod uwagę. Ten dom jest większy więc zakładam że bedzie kosztował więcej. Ale też jest kryzys na rynku więc spodziewam się mniejszych cen niż np z 2009. Kuzyn budował w 2012. Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts